NAJBOLJE OD 2010.

Najbolji indie filmovi 2010.

30.12.2010 u 11:00

Bionic
Reading

Neke od njih možda ste gledali, a za neke možda niste ni čuli - predstavljamo vam naš odabir deset najboljih filmskih naslova iz svijeta nezavisne kinematografije protekle godine

Mora se priznati da će 2010. ostati upamćena po dobrom barem kada je riječ o filmskoj industriji. Odlični boxoffice rezultati (mrvicu bolji nego prethodne godine koja je ionako bila iznenađujuće dobra), potpuni proboj 3D filma, čak nekoliko naslova sa zaradom od preko milijardu dolara... Producenti su definitivno imali razloga zadovoljno trljati ruke. Nasreću, našlo se i dobrih filmova, kako blockbustera (Početak), obilje crtića (nastavci Shreka i Priče o igračkama), ali i sasvim pristojan broj kvalitetnih srednjostrujaških naslova (Društvena mreža, Black Swan). U takvoj konstelaciji zvijezda kao da je i indie scena bila povučena uspjehom, pa su svoje mjesto pod suncem izborili i brojni nezavisni naslovi. Evo popisa najzanimljivijih.

10. Babies

Dokumentarci su posljednjih godina sve bolji, pa ne čudi da se međunajzanimljivijim naslovima našlo nekoliko doksa među kojima i ova sjajnasociološko-etnološka studija o kulturološkim razlikama i uvjetovanjukaraktera odgojem. Protagonisti su četiri bebe s različitih krajevasvijeta (Amerika, Japan, Mongolija i Namibija), a iako se na prvu činikao ziheraški projekt (jer tko bi odolio slatkim bebicama svih boja),radi se o svježem i originalnom pristupu, što rezultira neospornimšarmom.

9. Trash Humpers

Eksperimentalni uradak jednog od najhrabrijih nezavisnih filmašaHarmonyja Korinea nije za svačiji ukus (kao uostalom niti jedan njegovfilm). Sniman VHS kamerom, strukturalno razlomljen i bez scenarija, uzminimalna montažerska rješenja (uz pomoć dva videorekordera ili već nasamoj kameri) prati skupinu starijih stanovnika Nashviellea i njihovadivljanja ulicama grada.

8. The Kids Are All Right

Još jedan film s reputacijom Sundance miljenika okuplja prvorazrednuglumačku ekipu (Julianne Moore, Annette Bening, Mark Ruffalo) a riječ jeo gorko-slatkoj drami s elementima humora o lezbijskom paru čija djecatraže svog oca tj. donora sperme. Pitka i lepršava priča o ozbiljnimstvarima poput generacijskih razlika, destruktivnih karaktera i neurozasuvremenog društva, a u režiji redateljice Lise Cholodenko koja je zanatpekla na serijama poput Hunga ili Dva metra pod zemljom.

7. Winter's Bone

Film redateljice Debre Granik oduševio je filmofile na Sundance festivalu, što i ne čudi jer je riječ o naslovu skrojenom baš po ukusu žirija tog festivala. No, doista je riječ o sjajnom uratku, dojmljivoj mješavini drame i trilera o tinejdžerci u potrazi za nestalim ocem s radnjom smještenom u gorje Srednje Amerike, zbog čega film sjajno funkcionira i kao kulturološko-antropološka studija. Glavna glumica Jennifer Lawrence možda je i glumačko otkriće godine.

6. Animal Kingdom

Australska krimi drama o tinejdžeru što živi s bakom te potpada podutjecaj svojih ujaka kriminalaca možda se bavi prežvakanom temom, ali toradi na sjajan način. Višeslojno djelo smješteno u krimi milje podzemlja u Melbourne slojevito je i napeto djelo koje gledatelja hvataviše atmosferom i likovima, a manje eksplicitnim grafičkim nasiljem. Svezasluge za ovu impresivnu karakternu studiju idu scenaristi i redateljuDavid Michodu kojemu je ovo nakon niza televizijskih i kratkih uradakaredateljski debi, a sudeći po njemu, za Michoda ćemo još čuti ubudućnosti.

5. Restrepo

Dokumentarac o američkim vojnicima smještenima na bojišnici uAfganistanu, i to u jednoj od najopasnijih ratnih zona dolini Korengaldobio je nagradu Velikog žirija na festivalu u Sundanceu, a domaća ga jepublika imala prilike vidjeti na posljednjem Zagreb Film Festivalu.Izvrstan i realističan dokumentarac bez patetike i lažnog moraliziranjaili pokušaja političke korektnosti film uspijeva prikazati sve ratnestrahote onakvim kave one doista i jesu. Razloge treba tražiti učinjenici da su oba redatelja (Sebastian Junger i Tim Hetherington)godinama izvještavali s tog područja, te su i više nego dobro upućeni usituaciju. 

4. Kynodontas

Grčka drama o neobičnoj obitelji po obrascima priče o obiteljskim zlikovcima u maniri Fritzla filmska je perverzija godine. Sporovozna ritma i genijalne atmosfere priča o obitelji koja živi odsječena od svijeta i ograđena visokim zidovima, igrajući bolesne igre i odgajajući djecu na način kakav ne možete ni zamisliti puno se lakše gleda nego što se to može učiniti obzirom na tematiku.

3. Cyrus

Muškarac srednjih godina nakon propala braka i borbe s depresijom konačno upoznaje atraktivnu ženu s kojom odmah započinje vezu, a stvari se čine idealnima dok ne upozna njenog sina po kojemu se film i zove. Otrcana priča u rukama manje darovita filmaša mogla je postati ziheraškom srednjostrujaškom komedijom, a ovako, u redateljsko-scenarističkom tretmanu braće Duplass, riječ je o pravom biseru sjajnih likova, uvjerljivih situacija, odličnih dijaloga i genijalnih glumačkih nastupa Johna C. Reillyja i Jonaha Hilla.

2. Exit Through the Gift Shop

Postmodernistička zafkancija započinje kao doks o najslavnijemuličnom umjetniku Britancu Banksyju u stvari je prvi Banksyjevredateljski uradak koji pokazuje da čovjek ima što pokazati i kadabarata kamerom. Dijelom odličan prikaz svijeta uličnih umjetnika, adijelom osobno razotkrivanje, Exit Through the Gift Shop djeluje pomalonamješteno (stoga ga mnogi nazivaju mockumentaryjem), ali to nimalo neumanjuje činjenicu da je riječ o ponajboljem dokumentarcu 2010.

1. Valhalla Rising

Genijalni danski redatelj Nicolas Winidng Refn potpisao je jedan odnajneobčnijih filmova godine. Od priče o nekakvom vikinškom ratniku kojibježi iz zatočeništva mnogi bi napravili epski spektakl ali Refn seodlučio na drukčiji pristup, pa je rezultat spiritualna artističkameditacija u maniri Lyncha ili Tarkovskog. Prekrasno snimljen u hladnimispranim tonovima, s odličnim Madsom Mikkelsenom u ulozi naslovnogvikinškog ratnika, Refnov je film jedan od onih što teško blijede izsjećanja.