JURICA SAVJETUJE

Detoksikacija - mit ili istina?

06.01.2011 u 10:10

Bionic
Reading

Preživjeli smo blagdane i slavlja, uredske fešte i obiteljska okupljanja; možda smo pazili na jednoj zabavi, da bi na drugoj pošteno nadoknadili za obje. Osjećamo se usporeno i teško, pomalo letargično. Gledanje na vagu budi žgaravicu, žgaravica budi glavobolju, a ona razdražljivost. Je li vrijeme za detoksikaciju ili za rušenje pokojeg detoks-mita?

Sami sebi izgledamo posivjelo i oronulo. Skoro kao ona lijepa dugokosa curica iz horora 'Krug'. Da, ona iz bunara. No da ne bismo izgledali tako primamljivo svim bićima podzemlja, brže-bolje hvatamo se bombastičnih naslova koji nam opet iznova nude poboljšane i nove metode detoksikacije ispijanjem svega i svačega. Ni ja ne mogu odoljeti tim naslovima, a člancima još manje. Osjećam se bolje čim ih pročitam i znate što - njihovo je djelovanje čudesno i trenutno. Jednostavno zato što su toliko suludi i bez ikakvog smisla da me odmah oduševe glupošću autora koji će nerijetko, vidi čuda, spremno uvaljivati ovaj ili onaj biljni čaj od biljki neizgovorljivih imena ubranih isključivo od tri do pet ujutro ručicama čistokrvnih djevica s Dalekog istoka. Pijmo takav čaj, ne jedimo ništa osim kupusa ili voća; progutajmo žlicu biljnog sirupa i naše će nam tijelo biti zahvalno i zdravo kroz mjesec ili dva. Dakako, ako preživimo taj nonsens. Naročito zimi usred sezone roktave svinjske gripe kada bismo trebali jačati imunitet. A onda opet po starom.

 

Sveti detoks

Zagovornici detoksikacije, odnosno restriktivne dijete, kunu se da se otrovi poput alkohola, šećera, aditiva i umjetnih sladila te pesticidi potpomognuti svakodnevnim stresom talože u tijelu te da se jedino povremenim čišćenjem tijela možemo spasiti od strašnih i kroničnih bolesti. Koliko u tome ima istine? Vrlo malo nažalost. Moramo se prije svega držati na zdravoj udaljenosti od svih marketinških trikova koji nam govore da će tablete, čajevi ili obogaćene vode odmah donijeti blaženo čudo. Iako postoje mnogi kvalitetni pripravci koji doista pomažu funkcijama organa u rješavanju otrova, oni sami ne mogu pomoći ako ne promijenite štetne navike.

Naime, ljudsko je tijelo čudesan stroj koji je sposoban filtrirati te izbaciti otrove iz krvotoka. Samo mu treba dati vremena. Jetra i bubrezi evoluirali su do te mjere da će čak i ako popijete nevjerojatnu količinu alkohola kroz četrdesetak sati oni eliminirati sav alkohol iz vašeg tijela. Dakle, već u sebi imamo dva vjerna saveznika koji neprestano rade svoj posao uklanjajući štetne supstance. Baciti se na post koji nerijetko uključuje klistiranje prije svega ogroman je šok za tijelo, jer post može uzrokovati ozbiljne srčane probleme (čak i infarkt, neovisno o dobi!) zbog naglog gubitka elektrolita, a ispiranje crijeva dodatno slabi imunitet uklanjanjem zdravih bakterija.

Ono što vam daje privid snage tijekom posta i svih vodeno-čajno-povrtno-voćnih dijeta jest ispuštanje endorfina koji su tjelesni odgovor na izgladnjelost i stres. K tome, rigorozne dijete čine nas debljima! Tijekom 'detoksikacije' gubimo vodu i tek eventualno pokoji kilogram, ali to se sve brzo vrati - tko može izdržati napade gladi koji postaju sve veći i dugoročno prakticirati asketsku i nadasve jednoličnu dijetu. Recimo dobar dan jo-jo efektu. Još je strašnija činjenica da manjkom hranjivih tvari usporavamo metabolizam, jer tijelo crpi snagu iz mišića koji postaju sve manji, a masno tkivo, taj mrski 'špek', ostaje. Što manje jedete, pritom mislim na zdravu, izbalansiranu prehranu, to teže sagorijevate kalorije, jer tijelo radi vlastita opstanka čuva i sprema ono malo energije koju dobiva.

Uz spomenutu iznenadnu energiju, ljudi na detoks programima kunu se u zdraviju i ljepšu kožu, prestanak bolova u tijelu i slično, što i jest činjenica, ali to je samo zato što se izbacilo konzumiranje alkohola, masnoća i kafeina te, recimo, pušenja i soli, a ne zato što proteklih tjedan dana jedete juhicu od kupusa ili cuclate vodu s limunom. Mmmm, njam... Ubacite kolutanje očima.

Slatko i slano

Rekao sam jednom i reći ću još tisuću puta – izbacite skrivene šećere i ne zaslađujte napitke. Osim što debljaju, brzo podižu i još brže spuštaju krvni šećer, čine nas umornima te potiču upale. Postupno smanjujte unos bijelog i smeđeg šećera, kao i meda, ali i dekstroze te danas vrlo popularne sirupe s visokim postotkom fruktoze koja je iznimno štetna (podiže krvni tlak, kolesterol, itd.), npr. agavin sirup, javorov sirup. Tijelu doista treba jako malo, a sve ostalo je navika i manjak karaktera. Pokušajmo zajedno - umjesto dvije vrećice šećera, u kavu stavite samo jednu, a ja ću izbaciti i ovu jednu tabletu umjetnog sladila iz dragog espressa.

Nadutost, ne biste vjerovali možete najbrže ukloniti reguliranjem unosa soli. I ne, većina otrova, odnosno aditiva koje svakodnevno konzumiramo ne uzrokuju nadutost. Sol i umjetne soli nakupljaju vodu u tijelo. Kao i sa šećerom, umjesto odokativnog doziranja, u jelo koje kuhate stavite žlicu soja sosa, nemojte grickati čips ili tacose; masline i kapari iz tegle su bombe soli zato ih, poput drugog usoljenog povrća, dobro isperite. Pijenje jakih biljnih čajeva i kave suši organizam, a to želimo izbjeći. Ako želite izbaciti vodu iz tijela pijte zeleni čaj, jer je nadaleko bolja zamjena kavi ili jedite šparoge i banane.

Dijete koje zagovaraju konzumaciju isključivo voća i povrća također se ne preporučuju. Osim monotonije okusa, jer jedemo praktički isto tjednima, takvi nas programi ostavljaju gladnima za bjelančevinama koje izgrađuju tijelo, ali i za mineralima poput kalcija, a mogu u ekstremnim slučajevima pridonijeti i hipervitaminozi vitaminom A, a tada ste nagrabusili. Uostalom, osim provjerenih liječničkih, svaka dijeta koja vas tjera da prestanete jesti određene namirnice da bi potom nutrijente iz njih nadoknađivali suplementima, barem u početku, nema veze s pameću.

Velike količine blagdanskih trpeza a priori donose i povelik unos masnoća. To je točno, ali koliko to traje? Jedete li svaki dan tijekom godine masnu hranu poput svinjetine, špeka, šunke, majonezu, kolače, čokoladice i slično? Odgovorili ste 'da' na barem jednu namirnicu? Tada vam treba drukčiji pristup svakodnevnoj prehrani. Krenite lagano tim famoznim smanjivanjem unosa lošega sve dok ne dostignete optimum. Dakle, prženu i fast food hranu smanjujte drastično kao i hidrogenizirane masnoće poput margarina. Postupno smanjujte do minimuma i mesa protkana masnoćom (onim bijelim prugicama) kao i teške sireve. Pijte laganija, ne nužno od 0,9 posto, mlijeka i jogurte. Odlični izvori masnoća, ali i bjelančevina također su i bademi, lješnjaci, orasi; maslinovo, svijetlo sezamovo, kokosovo ulje te avokado.

Sukladno tome, mesa s malim postotkom loših masti su pileća i pureća bijela mesa, ribe poput tune i lososa te bakalara, oslića ili pastrvi te grahorice poput leće i graha, koji su odličan izvor zdravih masnoća i toliko važnih bjelančevina, a ono što je najvažnije - čine nas sitima dulje.

Slušati vlastito tijelo

Činjenica je da većina nas pije premalo vode (popijte sad odmah jednu čašu) i jede premalo povrća i voća. Jedite svakodnevno lokalno uzgojene i svježe plodove, kuhanu i pirjanu, a ne prženu hranu. Primjerice, krumpir je nadaleko podcijenjena namirnica (prepun je kalija i vitamina C), a ne deblja ako ga se skuhanog poškropi maslinovim uljem i začini češnjakom te pojede jedan manji dnevno.

Ne pijte litre kave pušeći cigarete da bi nakon posla na after work partyju nalili u sebe bar litru pive ili vina. Pa nije ni čudo da ćete se još uz sav smog i prljavštinu osjećati loše.

K tome izbjegavajte, to posebice vrijedi za ženski spol, neprestano mazanje šminkom i kremicama za lice, oči, tijelo, ruke, nokte i slično osim ako nisu prirodnog i organskog porijekla – prepune su štetnih tvari koje također ulaze kroz kožu u krvotok. K tome, frajeri ne vole vidjeti komada kako non-stop prelazi sjajilom preko usana...

Zaključak je da nažalost ne postoji ta dijeta, čudesna tableta ili detoks koncept kao zdrav mediteranski pristup prehrani uz kombinaciju i poigravanje raznim začinima. Zajedno s umjerenošću, sjetimo se yin-yang pristupa, uvijek ćemo činiti najbolje vlastitu tijelu, kako fizički, tako i duhom. Petronije je rekao, Mundus vult decipi, ergo decipiatur, odnosno svijet želi biti prevaren, pa neka bude prevaren. Zar doista? Pokažimo i dokažimo da to nije tako.