BIG IN JAPAN

Manzai

12.01.2011 u 16:45

Bionic
Reading

Ako prosječnog Japanca pitate po čemu je, osim graha natto* i smiješnog naglaska, poznata regija Kansai i njezin glavni grad Osaka, reći će vam da je tu nastao manzai, tradicionalna japanska zabavljačka forma, pandan onome što je danas za zapadnjake stand up komedija

Osnovne postavke predstave manzai nisu mijenjane još od njezinih početaka iz razdoblja Heian (japansko VIII. do XII. stoljeće) kada su se postavljale početkom nove godine. Uvijek se radilo o dvojici božjih glasnika zaduženih za prenošenje uputa o ispravnu ponašanju u nastupajućoj godini. Prvi od dvojice glasnika (tsukkomi) ozbiljan je komentator, zadužen za spominjanje svih napasti kojima običan čovjek može podleći, a drugi (boke) zadužen je za zabavni dio, ne shvaćajući bit problema, humoristički izokretati sam božanski naputak o ispravnosti života kroz godinu.

U današnje vrijeme tsukommi i boke imaju u manzaiju (verbalne) šale u kojima nitko nije nedodirljiv. Predstave se baziraju na komediji zabune, izrečene rečenice obično imaju dvostruko značenje, riječi se namjerno iskrivljuju ne bi li se dobio zbunjujući efekt. U čitavom tom 'okršaju' boke je taj koji zakuhava situaciju, a tsukkomi ga kažnjava, ne samo verbalno već i fizički. Pandan tome u zapadnjačkim komedijama bili bi Stanlio i Olio iz doba nijemog filma ili Jerry Lewis i Dean Martin iz šezdesetih.

U Japanu su manzai komičari vrlo popularni, a čak je i veliki Takeshi Kitano počeo kao manzai zabavljač sedamdesetih, no u današnje vrijeme komični dvojci poznatiji su pod zajedničkim imenima grupe. U članku o Owaraiju, objavljenom prije par tjedana, nabrojali smo najvažnije japanske zabavne programe poput Downtowna. Okosnicu tog TV showa koji prošuruje klasičnu manzai formu čini duo Cocorico - Shōzō Endō i Naoki Tanaka koji su zabavljačkom biznisu od ranih devedesetih. Brojne simpatije Japanci gaje i za Ōdorī, manzai duo Toshiaki Kasuge i Masayasu Wakabayashija čija ih nadmudrivanja nasmijavaju do suza. Ipak, po mnogim top listama gledanosti i brojnim nagradama, kralj manzaija jest show 'Taka i Toshi' s Takahirom Suzukijem i Toshikazum Miurom.

*grah natto – zrnati plod soje koji se upotrebljava u kulinarstvu regije Kansai; kad se skuha, ljepljiv je i jaka mirisa; iako je hranjiv i zdrav, Japanci iz drugih regija često na nj gledaju s podsmijehom.