POP UP

Najgori televizijski spin offovi i remakeovi

15.01.2011 u 08:30

Bionic
Reading

Spin-offovi, remakeovi, rebootovi, makeoveri, novi počeci… Sve redom izgovori za manjak kreativnosti i želju za brzom zaradom na osnovu popularnosti izvornika. Pljuvanje po spin-offovima i remakeovima sport je koji upražnjavaju mnogi obožavatelji originala. Upustili smo se i mi u hejtanje, s time da smo se nastojali držati uglavnom friškog materijala, uz počasni spomen ponekog oldtajmera

Bionic Woman

Sigurno se sjećate originalne 'Bioničke žene'? Da, ni mi isto... Ali itekako se sjećamo NBC-jeve grozote iz 2007. Ovaj put s britankom Michelle Ryan u glavnoj ulozi, nova 'Bionička žena' loše je prihvaćena kod publike, dok ju je kritika u potpunosti pokopala. Nakon svega desetak epizoda, 'Žena' je ukinuta, ali ni to nije spriječilo NBC da proba remakeati još jednu trashy SF seriju…

Baywatch Nights

'Baywatch' je predstavljao apsolutni vrh TV produkcije, odlično karakteriziranih likova i nenadmašnog smisla razvoja priče u devedesetima. Gledatelji su međusobno s oduševljenjem počeli dijeliti high fajvove kada je krenuo 'Baywatch Nights', spin-off u kojem se Mitch Buchanon igra privatnog detektiva... Ma lažemo, samo pogledajte špicu i sve će vam biti jasno.

Flash Gordon

Remake iz 2007. u standardnom stilu Sci-Fi Channela, današnjeg SyFya – jeftin, klišejiziran, loše odglumljen i općenito sramota za original. Flash Gordon je recikliran na sve moguće načine, ali rijetko koji je bio toliko loš.

Knight Rider (2008)

Odrasli smo gledajući Michaela Knighta na austrijskom ORF-u kako na tečnom njemačkom upravlja jednim od najopakijih automobila ikad. Nismo razumjeli ni riječi, ali nije bilo ni bitno. Nekih petnaest godina kasnije, NBC nas je polio hladnom kantom vode u obliku remakea. Shvatili smo mi kasnije da je i original bio trash, ali remake je baš bio smeće.

Lone Gunmen

Byers, Frohike i Langley, hakeri i teoretičari zavjere, u 'Dosjeima X' bili su redoviti Mulderov izvor tajnih informacija. Serija se više bavila zavjerama nego paranormalnim pojavama, među kojima je i pokušaj zalijetanja putničkog aviona u tornjeve WTC-a. Bilo je to samo pola godine prije stvarnog napada na 'blizance.' Serija je trajala samo jednu sezonu, a njihovi su likovi godinu dana kasnije ubijeni i u 'Dosjeima'.

Melrose Place/90210

Nova izdanja ovih dviju serija predstavljaju sve što trenutno ne valja na televiziji. Nije da su ove dvije serije toliko negledljive i sveopće loše, koliko je apsurdno i zabrinjavajuće u kojoj je mjeri televizija postala nemaštovita. Zar je ovo zbilja najbolje što se netko mogao sjetiti napraviti? Treba li nam remake nečega što nije ni prije deset godina završilo? A da ne pričamo kako nije bilo dobro ni u originalu.

Joey

Što se dogodi kada najizlizanijeg od šestero 'Prijatelja' izdvojite iz ekipe i date mu vlastitu seriju? Negledljiva katastrofa. Bilo zbog nelagode da ponovo stane pred kamere ili nekih drugih razloga, IMDB profil Matta LeBlanca ne broji nijednu stavku nakon Joeyja. U siječnju se konačno vraća na televiziju u zapravo vrlo obećavajućoj komediji 'Episodes', koja je koprodukcija američkog Showtimea i britanskog BBC-a.

Nismo bili presretni kada smo čuli da Elizabeth Mitchell napušta 'Izgubljene', no tješili smo se da ćemo njezine oči plave gledati u, tada obećavajućem, remakeu miniserije iz 1983. A tek Morena Baccarin! No s obzirom na to da se radilo o respektabilnom koktelu predvidljivih zapleta, loše glume dobrih glumaca i jeftinih efekata, vjerojatno ne bi pomoglo ni da su ubacili Christinu Hendricks. Jedna od antologijskih scena je famozni desetosekundni reptilski seks, nakon kojeg slijedi romantična večera.

Zvjezdana vrata: Svemir

Ako ćemo biti potpuno iskreni, najnovija Stargate serija ne spada baš u istu listu s drugim užasima ovog toptena. 'Svemir' je odmak od franšize, ali u krivom smjeru. Željeli smo ozbiljnja i mračnija 'Vrata', a dobili dozlaboga dosadnu seriju s katastrofalno (ne)razrađenim likovima. Na 'Universe' zato više gledamo s golemim razočaranjem u očima nego bilo što drugo. Šteta.

Sitcomovi iz 70-ih i 80-ih

Postoji čitava hrpa spin-offova popularnih sitcomova iz ovog razdoblja, počevši od 'All in the Family' i 'The Brady Bunch' čiji su spin-offovi imali vlastite spin-offove. Zlatne djevojke Betty White i Rue McClanahan bez Beatrice Arthur preselile su u hotel i spin-off 'The Golden Palace' koji je trajao samo jednu sezonu. Jedan od klasičnih sitcomova, M*A*S*H, imao je svoj spin-off nazvan 'AfterMASH' s par bivših likova smještenih u veteransku bolnicu. W*A*L*T*E*R, nazvan po glavnom liku Walteru 'Radaru' O'Reillyu, srećom nikad nije postao serija, već je snimljena samo pilot epizoda u kojoj je centralni lik bio 'Radar' O'Reilly.