HAKIRANJE ŽIVOTA

Prijenosne aplikacije za vaš USB

18.01.2011 u 08:30

Bionic
Reading

Koristi li vaš kolega drugi ili drukčije namješten internetski preglednik? Nedostaje vam na računalu neka aplikacija, a nemate je ovlasti instalirati? Želite li biti pristojni prema domaćinu koji vam je ustupio računalo? Često se selite s jednog računala na drugo? Rješenje za sve vaše probleme su USB memorija i prijenosne aplikacije

 

Kako i zašto koristiti prijenosne USB aplikacije?

Ako ste se dosad pitali koji je smisao prijenosnih USB aplikacija, vjerojatno se niste našli u situaciji da nemate ovlasti prilagoditi računalo koje koristite svojim potrebama. Radilo se tu o ograničenom pristupu na vašem radnom mjestu, cyber caffeu ili činjenici da za potrebe interneta u pokretu umjesto netbooka, tableta ili pametnog telefona jednostavno želite koristiti resurse dobrih domaćina, pakiranje vaših omiljenih aplikacija na USB memoriju može biti više nego dobrodošla alternativa.

Jedna od mogućih alternativa za instalaciju aplikacija jest njihovo direktno instaliranje na USB memoriju bez puno razmišljanja, no ukoliko ih doista želite aktivno koristiti, naš je prijedlog korištenje nekog od prijenosnih sučelja za aplikacije, kako im ne biste morali svaki put iznova pristupati. Između nekoliko takvih sučelja naš je izbor definitivno PortableApps, kako zbog jednostavnosti i intuitivnosti, tako i zbog činjenice da su aplikacije koje se koriste posebno pakirane za rad s ovim prijenosnim sučeljem, a samim time i dobro provjerene.

Najkorisnije prijenosne aplikacije

PortableApps ima popriličnu zbirku programa koja ispunjava zahtjeve od običnih do vrlo naprednih korisnika. No kako je u središtu interesa svakodnevna primjena prijenosnih aplikacija, ovdje ćemo vam predstaviti osam najčešćih situacija u kojima vam one mogu zatrebati.

1. Alternativni internetski preglednik

Ukoliko se na računalu koje koristite nalazi samo Internet Explorer ili vam nedostaju ekstenzije koje redovno koristite prilikom surfanja, PortableApps vam kao alternativu omogućava instalaciju prijenosnih verzija Mozilla Firefoxa, Google Chromea ili Opere.

2. Ostanite u kontaktu s prijateljima

Želite li ostati u kontaktu s prijateljima, posebice onima koji aktivno ne koriste Facebook ili Google Talk, među prijenosnim aplikacijama možete pronaći prijenosni Skype i univerzalni chat klijent Pidgin koji podržava velik broj standarda kao što su MSN i Yahoo, pa čak i dobri stari ICQ.

3. Održavanje službene komunikacije

Službene e-mail adrese često su vezane uz POP ili IMAP servere. Na tom su polju PortableApps poprilično tanke, pa u tu svrhu nude jedino prijenosnu verziju Mozilla Thunderbirda. Moramo priznati da bismo voljeli ovdje vidjeti neki puno jednostavniji klijent. Kao moguću alternativu vidimo integraciju POP ili IMAP poštanskog sandučića putem ekstenzije u internetski preglednik. 

4. Prženje CD-a i DVD-a

Iako su prijenosne memorije i hard diskovi danas uobičajeni i popularni, povremeno se još uvijek nađemo u situaciji da trebamo zapržiti CD ili DVD. U tu svrhu PortableApps nudi nekoliko alternativa, a naš je odabir Infra Recorder.

5. Podrška za PDF i ZIP datoteke

Ukoliko računalo koje koristite nema instaliranu podršku za PDF, u svoju kolekciju možete uključiti prijenosnu verziju Foxit Readera, a za pristup sažetim datotekama umjesto dosadnog WinRAR-a i WinZipa preporučamo prijenosnu verziju poznatog 7Zipa.

6. Pregledavanje i uređivanje fotografija

Želite li na brzinu pregledati i rotirati fotografije s fotoaparata ili pokazati obitelji i prijateljima fotografije s putovanja, preporučamo vam prijenosnu verziju dobro nam znanog IrfanViewera. Za ozbiljniju obradu fotografija, tu je i prijenosni GIMP. 

7. Marljivost i kreativnost u pokretu

Ukoliko vas uhvati napadaj marljivosti PortableApps nudi uredsko sučelje OpenOffice te pojedinačno AbiWord, kao alternativni alat za obradu teksta, i GNumeric kao alternativu za tablični kalkulator. Ipak, kao pravo otkriće pokazao se FocusWriter, alat za obradu teksta koji s radne površine uklanja sve padajuće izbornike, automatski sprema vaše datoteke te vas nakon prekida automatski vraća na posljednju uređivanu datoteku, kako biste se u potpunosti mogli posvetiti pisanju. 

8. Glazba i video na USB-u

Ukoliko želite stvoriti ad hoc glazbeni ugođaj ili pogledati film, a računalo koje koristite nema ništa osim ugrađenih mogućnosti prikaza multimedije, tom problemu možete doskočiti korištenjem vrlo jednostavne aplikacije CoolPlayer+ ili nešto kompleksnijeg Songbirda za glazbu, odnosno prijenosne verzije VLC-a za prikaz videa. Poželite li pak skinuti video s YouTubea ili nekog od drugih poznatijih servisa, u tome vam može pomoći DamnVid. 

 

Ovim člankom pokrili smo tek neke od uobičajenih aplikacija koje prosječnom korisniku mogu zatrebati u pokretu, a koje podržava PortableApps. Sve te, ali i mnoge druge aplikacije, ovisno o potrebi možete na USB memoriju instalirati i zasebno. Jedna od ideja jest, primjerice, instalacija prijenosne aplikacije za upravljanje glazbenom zbirkom na MP3 playeru s USB priključkom, kako biste omogućili reprodukciju glazbe na računalu na kojem nije instalirana takva aplikacija.