BIG IN JAPAN

Snježni festival u Sapporu

02.02.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Svake godine početkom veljače dva milijuna, što domaćih, što bjelosvjetskih turista posjećuje Sapporo, glavni grad najsjevernijeg japanskog otoka, Hokkaida. Razlog tome je jedan od najoriginalnijih japanskih festivala, posvećen zimi i snijegu, kada glavni gradski parkovi i trgovi postaju izložbeni prostor za stotine snježnih i ledenih kipova svih oblika i veličina

Ovogodišnji Sapporo Yuki Matsuri, kako Japanci zovu ovaj festival, održat će se od 7. do 13. veljače u tri glavna gradska prostora. Središnji i najvažniji od njih je park Odori koji se nalazi u središtu Sappora. Uz ostala dva, nešto manja prostora, ove godine bit će predstavljeno 248 ledenih skulptura od kojih će se tradicionalno birati najljepša. Ako vas ne zagrije izbor najljepše ledene skulpture, nemojte propustiti izbor za miss Snježne kraljice - lijepe Japanke zaista mogu podići temperaturu zimskog festivala.

Iako je Sapporo na samom sjeveru Japana i količina snijega ne bi trebala biti upitna za ovakav tip priredbe, snijeg se ipak sakuplja u njegovoj bližoj okolici, točnije s prigradskih parkova i nekoliko groblja. Količina snijega koji će se prevesti u samo središte grada odgovara zapremini koju može prenijeti 6.500

kamiona nosivosti pet tona.

Povijest govori da je prvi snježni festival održan 1950. godine; nekolicina srednjoškolaca napravila je šest izložaka u parku Odori, no slavu svom gradu donijeli su njegovi stanovnici pet godina kasnije, kada su se ozbiljno prihvatili posla i napravili prvi veliki ledeni kip. Otada svake godine broj graditelja kipova raste baš kao i broj ledenih izložaka i njihovih posjetitelja.

Organizatori ovog snježnog festivala, turistička zajednica Sappora, i ove godine trljaju ruke, bez obzira na to što će prošlogodišnji rekord od 2,4 milijuna posjetitelja u sedam dana biti teško nadmašen. Osim razgledavanja skulptura, svi sudionici festivala mogu se zabaviti sanjkanjem, osvajanjem ledenih tvrđava grudanjem, traženjem izlaza u snježnom labirintu ili izležavanjem u onsenima (termalnim izvorima vruće vode). Tu se mogu kušati i mnoge kulinarske delicije koje će svakog posjetitelja ugrijati i osnažiti nakon dana i noći provedenih na hladnoći. Vrhunac festivala nastupa paljenjem neonskih svjetala i raznobojnih električnih žaruljica svakog sumraka, kada ulice i trgovi Sapporoa postaju raskošna zimska bajka.