JURICA SAVJETUJE

Kako se savršeno obrijati

03.02.2011 u 10:50

Bionic
Reading

Brijanje je noćna mora - crveno lice i natečena koža bolna na pokret sugeriraju da ste se upravo sreli s Freddyjem Krugerom, a ne s vodom i britvom. Kako se to ne bi više nikada dogodilo, Jurica vam donosi nekoliko savjeta za dobro i kvalitetno brijanje

Nisam se brijao sigurno više od godinu dana. Brade, brkovi, bradice, trodnevne neobrijane brade i slične kreacije su vrlo moderne, a na tome svim srcem zahvaljujem hipster/geek kulturi koja je to zadnjih godina uvalila pod mainstream. Jednom tjedno bih električnim šišačem skraćivao taj grm na licu, poigravajući se dužinom i oblicima, varirajući od kratke do srednje duge brade ili bradice. Ubrzo sam i objeručke prihvatio novi pseudoizgled Grizzly Adams.

No došao je trenutak slikanja za dokumente i znao sam da se moram obrijati jer nije dolazilo u obzir da u sljedećih xy godina izgledam poput neobrijanog pustinjaka koji živi s medvjedom. Hmmm...

Prvo brijanje je proteklo odlično, rezultirajući savršeno glatkim licem - upravo zato što sam pazio. Trebalo mi je oko tri dana da se naviknem na samog sebe, iako se još uvijek osjećam pomalo 'golo'. Nitko oko mene nije primijetio o čemu je riječ, ali su svi zaključili da izgledam odmorno, svježe i drugačije.

Drugo brijanje, odnosno klanje se dogodilo tog krvavog petka. Uhvatio sam pauzu, došao doma i odlučio se na brzinu obrijati, da bih kasnije mogao skočiti do foto radnje i obaviti slikanje. Tu sam već krenuo u propast. Prekratko sam toplom vodom namakao lice; upotrijebio obični sapun umjesto kreme za brijanje; dograbio novu britvu iz vrećice onih jeftinih britvica (10 komada); prejako pritiskao jer je britva bila tupa; brijao u svim smjerovima... Nekoliko minuta kasnije je započela noćna mora - moram se slikati, a izgledam ubojito. Dograbio sam kremu na bazi pantenola i mazao kao da nema sutra. To je malo pomoglo, ali sam ubrzo izgledao crveno i masno kao da sam se namazao svinjskom mašću. Čak mi je palo na pamet da neku od frendica zatražim pomoć u vidu šminke, odnosno pudera, ali to bi  dodatno zakompliciralo stvari. K tome, puder i šminka kao takvi su previše ženskasti za moj ukus. Nije prošlo ni desetak minuta, a ja sam se našao s licem uronjenim u lavabo ispunjen hladnom vodom i kockama leda. Tada sam, dolazeći do daha, promrznut teatralno pao na koljena, podigao šaku u zrak cvokotavo uzviknuvši: 'Nikada više! Tako mi svega, osvetit ću muški rod i neću dopustiti da itko više prođe ovaj pakao!'

Umjesto da šutim k'o riba o ovom nemilom epskom događaju, odlučio sam podsjetiti sebe, ali i vas kako se pravilno treba brijati. Ako treba, isprintat ću sljedeći dio i držati ga u kupaonici na ogledalu, a isto predlažem i vama. Dakle, krenimo...

 

1. Brijte se uvijek ujutro, odmah nakon buđenja i prije doručka. Tada je lice čisto i slabo prokrvljeno, što znači da je mogućnost da se porežete znatno manja. Ovaj korak je uz korake 3. i 7. najvažniji.

2. Lice dobro namočite toplom vodom. Ako ste se ikada brijali u brijačnici, onda znate koliko vam dugo profesionalni brijači zagrijavaju kožu lica toplim ručnikom jer to omekšava dlake. Vikendom probajte i to, smočite ručnik u toplu vodu i stavite ga nekoliko minuta na lice. Ako se brijete tijekom dana/večeri, svakako dobro operite lice gelom za pranje da biste uklonili prljavštinu.

Male tajne velikih majstora brijanja

• Nakon svakog brijanja dobro isperite britvicu i dezinficirajte jealkoholom. Bakterijske upale i prištići će praktički nestati.

 

• Iako danas većina britvica ima pomičnu glavu, nastojte da vam je britva uvijek pod kutom od 90 stupnjeva tijekom brijanja.

 

• Britva mora biti toliko oštra, a brada tako mekana i pripremljena da oštrica (ili više njih) lagano klize.

 

• Mislite da niste dovoljno dobro obrijani? Nemojte pasti uklasičnu zamku tako da se sada obrijete povlačeći britvu suprotno odrasta dlaka. Ne, samo još jednom ponovite brijanje, ali ovaj puta doista pazite na oštar kut držanja žileta.

 

• Lice nakon brijanja peče ako ste se loše obrijali. Brijanjesuprotno od rasta dlaka će uzrokovati sitne, doslovce mikroskopskeposjekotine koje će vas peći.

 

• Nemate vremena za brijanje? Obavite ga pod tušem na kraju tuširanja– tada će i koža i dlake na licu biti idealno pripremljene za brijanje.

 

• Morate se obrijati, a nestalo vam je pjene ili gela? Upotrijebite losion ili kremu za ruke. Djeluje fantastično!

 

• Nikada se ne brijte novom britvicom prije važnog rendesa. Manjećete štete učiniti ako se tako nervozni i uzbuđeni obrijete onom većupotrijebljenom ili možda električnim brijačem.

3. Uvijek (!) koristite oštre britvice. Ništa mi nije toliko mrsko kao kupovina britvica. Svakih nekoliko godina izlaze novi modeli sa sve više britvi, cijene su sve više i uvijek, ali baš uvijek završim s paketom onih najjeftinijih u košarici. E, više nikad! Ne samo da su takve, nevezano do proizvođača loše kvalitete – jedna je oštra, druga tupa kao da je prošla deset brijanja – k tome je i neekološki bacati toliku plastiku (bitno je oprati zapadnjačku grižnju savjesti, zar ne?) jer traju jedno do dva brijanja. Na kraju sam primoran kupiti one skupe jer traju duže, ali oštra britva znači i znatno manje iritacija.

4. Ne štedite na količini kreme, pjene, gela ili sapuna za brijanje. Izaberite što vam je milo, iako ja najviše volim kremu jer sadrži najmanje štetnih kemikalija (ima ih za kupiti i na odjelima bio-kozmetike) - odlično omekša kožu i dlake. Dobro utrljajte i pričekajte nekoliko trenutaka.

5. Lagano pritisnite britvicu uz kožu. Ako morate jako pritisnuti da bi rezala dlake, to znači da je tupa i odmah je zamijenite.

6. Počnite brijanje od zulufa, dakle od vanjskog dijela lica prema obrazima, potom krenite na vrat, da biste bradu i gornju usnu obrijali na kraju. Na bradi su dlake najoštrije, a koža gornje usne je najosjetljiviji dio.

7. Brijte se u smjeru u kojem rastu dlake. Prođite rukom po licu da biste osjetili u kojem su smjeru dlake glatke – u tom smjeru povlačite žilet, na licu je to prema dolje. Bradu možete brijati i prema gore da biste lakše postigli glatkoću; kada se brijete ispod brade i po vratu, povlačite britvicu od grla prema čeljusti; gornju usnu brijte prema dolje povlačući je preko prednjih zuba.

8. Nakon svakog povlačenja britvicom, isperite je pod mlazom tople vode da biste uklonili obrijane dlake i lakše nastavili brijanje.

9. Isperite lice hladnom vodom da biste suzili pore i smanjili natečenost kože te provjerite donji dio čeljusti, dio oko ušiju i onaj mali komadić kože tik uz nosnice – na tim se mjestima najčešće griješi. Osušite lice ručnikom.

10. Nanesite losion, kremu ili gel, i to je to. Klasični after shave pripada prošlosti jer samo isušuje. Savršeno ste obrijani, lijepi k'o slika i spremni za osvajanje dana i obavljanje svojih dužnosti.

Ovih desetak koraka će vam garantirano pomoći da se riješite svih boljki koje brijanje ostavlja za sobom. Neka crvenilo, porezotine, zaostale dlake i muka od brijanja postanu odmah i sad stvar prošlosti. Svatko zaslužuje izgledati lijepo i svježe, a mi muškarci osim što imamo deblju i otporniju kožu upravo brijanjem redovito s nje uklanjamo i mrtve stanice, što nas dodatno čini mlađima! Ili je to ipak debljina džepa i dobra pila? Hmmm...