Unfollow by Jasno i Glasno

Ljubavni status na Facebooku - da ili ne?

11.09.2012 u 17:16

Bionic
Reading

U rubrici Info vašeg Facebook profila moguće je pronaći sijaset informacija, no ona koja najčešće izaziva najviše reakcija uglavnom se tiče vašeg ljubavnog života. Treba li uopće na Facebooku dijeliti informacije tog tipa? 'It's complicated'

Davno je bilo kad ste registrirali Facebook. U startnom opisu možda jeste, možda niste naveli status svojeg ljubavnog života, no dobrom dijelu Facebook korisnika, posebice onom mlađem, situacija na ljubavnom planu od onda se promijenila nekoliko puta. Prekinuli ste s partnerom, našli novog, vjenčali se ili razveli, razjasnili stvari pa više nije 'komplicirano' ili ste pak i dalje single, odnosno 'in relationship'. Kako god da je, sigurno ste se susreli s pitanjem trebate li svojim Facebook prijateljima dati na znanje da ste solo ili da ste u vezi. Složit ćete se da je pitanje poprilično osjetljivo i da svaki čovjek ima različito stajalište. Problemi uglavnom nastanu kad dva partnera imaju drugačije mišljenje po tom pitanju.

Prije nego vam navedemo tri razloga zašto je OK staviti i mijenjati ljubavni status na Facebooku te tri razloga zašto to nije u redu, idemo se dogovoriti jednu stvar. Facebook je platforma koja, između ostalog, služi za traženje, dobivanje i davanje pažnje. Nema smisla da si lažemo u startu jer, da nije tako, ne bismo uopće imali profil. Dogovoreno? Krenimo tada prvo s lošim vijestima.

Manipulacija partnerom

Kad ne ide milom, ide silom. Gadno ste se posvađali s partnerom i iako niste posve prekinuli, a možda čak i ne razmišljate ozbiljno o toj soluciji, vaš impulzivan karakter je prevladao i vi ste stavili status 'single'. Obzirom da ćete ga kroz par dana vratiti na staro, ovo je bilo veoma djetinjasto od vas. Očigledno imate problema u komunikaciji s partnerom, no neke stvari ipak trebaju ostati između vas dvoje. Ono što ste ovim činom napravili ide vama na štetu. Prvo, produbili ste svađu. Drugo, svim svojim prijateljima na Facebooku pokazali ste manjkavost svog karaktera i, vjerujte, nimalo niste popravili situaciju time što ste za pet dana vratili status na staro. U ovu kategoriju spada i manipulacija potencijalnim partnerima. To je situacija kad bez vidljivog povoda mijenjate status, najčešće 'naglasite' da ste 'single'. Udica je bačena i vi čekate tko će se uloviti. Takvim bi korisnicima Facebook učinio veliku uslugu kad bi dodao i status 'mingle'. Ako ništa drugo, situacija bi bila transparentnija.

Promjena bez konzultacije

Svijet je bio ljepše mjesto u drugom razredu osnovne škole. Na komad papira ste napisali 'zaokruži DA ili NE' i time niste ostavili prostora nagađanju ni gubljenju po sivoj zoni. Stvar je bila kristalno jasna. Onda ste odrasli i shvatili da odnosi ne funkcioniraju baš tako i da je to ipak malo kompliciranije. Dodajmo k tome i neutaživu ljudsku želju za igranjem igrica tijekom zavođenja, klasičan manjak direktne komunikacije i eto zabuna. Što se vas tiče, stvar je jasna. Vi ste u vezi. Što se nje ili njega tiče, stvar i nije baš tako jasna. Malo im je prebrzo ili su mišljenja da takvoj objavi nije mjesto na Facebooku. Kako god, opet ste sebe doveli u neugodnu situaciju. Viđamo to često. U startu ste napravili ne samo grešku u Facebook komunikaciji, već i grešku u vezi. Srećom, radi se o početku veze, uglavnom su ljudi tad najzaljubljeniji, pa se stvar ipak da izgladiti.

Ako me voliš, nećeš to skrivati

Ovo je slučaj klasične ucjene modernom tehnologijom. Po prirodi ste malo razmaženi i niste baš osoba za kompromise. Ipak, svijet je neobično mjesto i vi ste pronašli partnera. Razgovarali ste i zdušno branili svoj stav da je ispravno obznaniti vijest Facebook prijateljima. Vaš se partner nećkao, a vi ste u nedostatku drugih argumenata izgovorili riječi koje, barem muškarcima, uglavnom zvuče kao ispaljen metak kojemu se ne mogu izmaknuti: Ako me voliš, stavit ćeš da si u vezi. U ovakvim situacijama, Facebook je zlo. Platforma koja će vam zagorčati život. Pitanje o kojemu prije par godina niste razmišljali, a danas je sastavni dio vašeg ljubavnog  života. Još se i da preživjeti kada se partner prijeti samo riječima, no kada stavi status i uvrijeđeno od vas očekuje isto, onda situacija eskalira i postoje samo dva rješenja. Ono nerazborito  i oksi(moronsko) – prisilni kompromis s vaše strane, te ono malo više tankoćutnije – čupanje korova dok se ne proširi na čitavu livadu, cvjetnu svu i mirisnu.

Ako se niste pronašli u prva tri opisana slučajeva – odlično. Za vas još ima nade. Evo i tri razloga zašto je OK mijenjati ljubavne statuse na Facebooku.

 

Facebook tome služi

Facebook je platforma za dijeljenje  s prijateljima. Uglavnom informacija, ponekad razmišljanja, često dobrih želja. Negdje između, u Facebooku vidimo i logično mjesto za objavu vašeg ljubavnog statusa. Na vama je, naravno, da kontrolirate informacije koje dijelite sa svijetom. I da, iako je vaš ljubavni život vaša stvar, on vas u mnogočemu definira. Pa ako sa svojim prijateljima na Facebooku dijelite raznorazne tričarije iz svakodnevnog života, zašto mislite da je pogrešno s njima podijeliti i stanje vašeg ljubavnog života? Ako vam povodi nisu iz prvih triju navedenih kategorija, onda zaista ne postoji nikakva prepreka da razveselite sebe i ljude kojima je stalo do vas.

Zdravo je za vezu

Zdravo je u smislu komunikacije. Kroz život naučimo da je dobra komunikacija katalizator svih dobrih promjena, a dijeljenje vašeg ljubavnog statusa svakako spada pod komunikaciju. Ako ne između vas i vaših Facebook prijatelja, onda definitivno između vas i vašeg partnera. Na ovaj ćete način partneru dati do znanja da ste sigurni u svoju odluku te da iza nje stojite. Dat ćete mu do znanja da je sastavni dio vašeg života i da nemate potreba za igranjem raznih igrica, posebice ne za igranje skrivača. S druge strane, sa svojim ćete prijateljima podijeliti jednu bitnu informaciju i time umanjiti kletvu koja progoni sve Facebook korisnike, a to je ta konstantni dojam da na Facebooku samo i isključivo izigravamo nešto, odnosno nekoga.

Olakšava život

Ako ste sigurni da je to to, konec, kraj, ende i da ste završili s jednim poglavljem u svojem životu, i to nakon što se situacija ohladila jednako kao i vaša usijana glava, onda zaista nema ništa loše u tome što ste promijenili status u 'single'. Ako i inače ne slovite kao osoba koja svakom svojom akcijom privlači pozornost na sebe, onda vam ta objava može ići samo u korist. Prvo, sami ćete sebi dati dodatni input i razriješiti situaciju i na toj razini. Drugo, riječi utjehe koje će stići od prijatelja dat će vam dodatnu motivaciju da se trgnete iz letargije i nastavite sa svojim životom. I na kraju, možda se među vašim Facebook prijateljima krije osoba koja je idealna za vas, a na ovaj ste joj način olakšali prvi korak, dajući joj do znanja da ste, u svakom smislu, opet u igri. Isto vrijedi, naravno, i za obrnuti slučaj, kada ste u vlastitoj glavi posložili emocije i donijeli zrelu odluku da je vaša veza ono što želite.