JURICA SAVJETUJE

Daske koje život znače

24.02.2011 u 09:25

Bionic
Reading

Neki po njima plešu, žive i umiru, a neki ih koriste da bi nasjeckali luk ili mrkvu do savršenstva i time pripremili jelo prepuno boja koje ćemo s veseljem pojesti. Na vama je da odlučite što ćete s njima raditi, a Jurica vam savjetuje koje su daske najbolje

Obožavam kuhati. Cijeli proces me veseli - kupovina, pripreme namirnica, rezanje, sjeckanje, kuhanje, pečenje... Sve te male radosti koje na kraju čine onu najvažniju, ukusan obrok.

Jedna od prvih stvari koju primjećujem kada sam u gostima su kuhinjske daske. Mogao bih okriviti semestar iz higijene na faksu, ali to mi je već postala profi deformacija i samo se nadam da mi prijatelji (ako ovo budu čitali) neće početi skrivati daske kada im sljedeći put dođem u posjetu.

Jasno je da ćemo, stjerani u kut s manjkom prostora ili financija, ponekad biti primorani na kompromise, ali zato sam ja tu da vam dam savjet kako izvući najbolje iz onoga što imate pri ruci. Imajte na umu, onako kako se odnosite prema hrani koju spremate, takav će ona imati okus, ali i pozitivan, odnosno negativan utjecaj na zdravlje.

Koje god daske koristili, imajte svakako dvije do tri. Jednu za meso i ribu, drugu  za povrće i treću za voće. A možete i jednu do dvije daske označiti na rubu svake strane – M za meso i ribu, P za povrće i V za voće. Tako jednostavno možete preokrenuti dasku zavisno od onoga što ćete rezati. Na taj način pazite na zdravlje, ali i nepce... Nitko ne želi jesti ananas s okusom luka.

Započnimo s odabirom dasaka. Hmm... Dasaka... Zvuči japanski. ☺

Drvene daske

Prvi i najbolji izbor. Osobno radije neću kuhati ili ću rezati i mučiti se na tanjuru nego da režem na bilo čemu drugom. Osim što traju godinama, najnježnije su prema oštrici noža koja će duže ostati poput britve. Pri kupovini dajte prednost debljima, većima i u jednom komadu jer će znatno dulje trajati od spojenih i tanjih verzija. Nemojte ih prati u perilici za suđe ili dugo namakati jer nepotrebno upijaju vodu i komadi drveta bi se mogli razdvajati – daske od više vrsta drveta bi se takvim tretiranjem vrlo brzo raspale. Jednostavno ih nakon svake upotrebe operite u toploj vodi običnim deterdžentom za pranje posuđa. Ako imaju miris na hranu koju ste na njima rezali, onda površinu pospite sodom bikarbonom kojoj ste dodali malo vode, izribajte i ostavite 10-15 minuta da djeluje. Sličan efekt, iako ne tako dobar za uklanjanje mirisa, možete postići ribanjem daske s limunom ili alkoholnim octom. Kada ih sušite, osigurajte dovoljno zraka sa svake strane da bi se osušile jer ne želite da istrule. Najvažnija činjenica je da se na drvenoj dasci bakterije (salmonela, E. Coli itd.) slabo razvijaju, odnosno u tankom sloju, i to samo na i oko mjesta koje je izloženo kontaminaciji. Slabije sojeve bakterija drvo će upiti u pore i one će kroz par sati uginuti. Ako imate omiljenu dasku koja je s vremenom prepuna dubokih rezova, slobodno je izribajte grubljom solju ili, još bolje, ravnomjerno izbrusite brusnim papirom. Izbjegavajte premazivanje mineralnim uljima radi konzerviranja. Radije koristite pčelinji vosak, orahovo ili bademovo ulje u tankom sloju. Iako, ako nakon svake upotrebe dobro operete i osušite dasku, ni to neće toliko biti potrebno.

Plastične daske

Jedina prednost je što su lagane i tanke, pa ne zauzimaju puno prostora. Ono što mi se kod njih ne sviđa je činjenica da su skliske i zato uvijek moraju stajati na površini po kojoj neće bježati. Mogu se prati u perilici, iako bi se, naglašavam, prije svakog pranja svejedno morale prvo dezinficirati. Iako većina bakterioloških studija provedenih na ovim daskama ne pokazuje veća odstupanja od ostalih ako gledamo opći rezultat, ipak je dokazano da se znatno više bakterija nalazi i raste u posjekotinama na plastičnim površinama stavljajući ih na zadnje mjesto po izboru struke. Po njima nemojte nikada jako i brzo rezati i lupati nožem jer one se, poput drvenih dasaka, mogu vrlo sitno trusiti, a dok nam ništa ne može biti od mikročestica drveta, plastiku ipak ne želimo u organizmu. Ako već kupujete plastičnu, izaberite što tvrđu i deblju bez ikakvih udubina. Često su jeftinije od drvenih, ali kraćeg su vijeka tako da ćete na kraju potrošiti više.

Mramor, kamen i željezo

Opasno je svo troje. Osim što sva tri materijala uništavaju i drastično otupljuju noževe, mogu biti vrlo sklizavi, kamen i mramor pucaju, a to nikako ne želite. Daske od tih materijala, kao i one od stakla ili keramike koristite u dekorativne svrhe kada nosite već narezanu hranu na stol ili za rezanje mekane hrane, poput nekih sireva. Kiselina uništava mramorne daske, a bakterije ih obožavaju. Ove daske, ako su velike, mogu dobro poslužiti za valjanje tijesta.