U OBLAKU

Google zaskočio Office

03.03.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Cloud Connect dodatak omogućava projektnim timovima koji koriste Google Apps još lakšu kolaboraciju čime se odgovara na prošlogodišnju integraciju Windows Live portala s Office aplikacijama

U manje od dva tjedna doživjeli smo dva značajna noviteta na Google Appsima. Prvi je bilo značajno proširenje broja formata za direktno otvaranje u Docs Vieweru, pri čemu su za poslovno korištenje najznačajnije mogućnosti otvaranja Excel datoteka (xls i xlsx) kao i proširenje PowerPoint preglednika na pptx format. Za osobne potrebe bit će korisnije funkcionalnosti pregleda grafičkih formata: Photoshopovog psd-a, ali i vektorskih ai (Acrobat Illustrator), svg (scalable vector graphics) i dxf (AutoCad) formata. Isprobali smo ponuđene mogućnosti i nismo iznenađeni da su Microsoft formati prikazani bez problema dok smo za grafičke formate umjesto prikaza sadržaja uglavnom dobivali obavijesti o trenutačnoj nedostupnosti usluge.

Nismo iznenađeni stoga što je drugi novitet dodatak za Office aplikacije namijenjen sinkronizaciji dokumenata s Google Docsima, pa smatramo da je i prethodna objava prvenstveno u funkciji ove druge kojom se Microsoftu upućuje snažan izazov. Koliko je u igri i marketing, a ne samo želja za proširenjem mogućnosti, jasno pokazuju naziv dodatka 'Google Cloud Connect for Microsoft Office', kao i njegov izgled unutar Office aplikacija. Krenimo od naziva kojim se želi sugerirati kako je upravo Google taj koji će korisniku omogućiti vezu na toliko spominjani cloud - ne bi li bilo poštenije nazvati dodatak Docs Connect ili Apps Connect? Sam add-in je neprimjereno velik i smatramo da se funkcionalnosti koje se nude mogle smjestiti i na puno manju površinu. Vjerojatno su toga svjesni i proizvođači dodatka, no prevagnula je želja da se u Office aplikacije na vidljivo mjesto ugura šareni Googleov logo. Detalje kojima se bocka ekipu iz Redmonda možemo zaključiti sloganom koji se provlači u svim priopćenjima - Teach your old docs new tricks - te njime najaviti sve ono što nam se u Cloud Connectu sviđa.

Dodatna vrijednost za isti novac

Instalacija dodatka je izuzetno jednostavna i može se provesti putem on-line instalacije za pojedinačne korisnike ili preuzimanjem msi datoteke za distribuiranu instalaciju što pokazuje ozbiljnost u pristupu i usmjerenost na poslovne korisnike. Instalirani add-in je stabilan i premda smo ga bezbroj puta uključili i isključili, nismo nijednom uspjeli izazvati grešku, štoviše imamo dojam da su nam se Appsi lakše odazivali nego Windows Live s opcijom pohrane uključenom u Office 2010 paket. Po provedenoj instalaciji potrebno je samo unijeti podatke Apps accounta koji se koristi i add-in je spreman za rad. Upload dokumenta je vrlo jednostavan - u bilo kojem trenutku kliknite na Sync naredbu i dokument se podiže na Apps server, a u Office aplikaciji se pojavljuje link kojim se isti otvara u pregledniku. Istovremeno se u aplikaciji pojavljuje i akcija Share kojom se može odrediti prava pristupa cloud inačici.

Verzioniranje dokumenta dobro je riješeno, a za sada se čini i da nema problema s kolaboracijom većeg broja sudionika. Broj dokumenata koje smo do sada testirali suviše je mali da bismo mogli sa sigurnošću tvrditi kako sve uvijek ide glatko, ali vas zato pozivamo da i sami iskušate Google Cloud Connect i javite podijelite s nama svoje dojmove. Ono što bismo mi voljeli vidjeti jest bolja integracija uređivanja dokumenta između inačica dignutih kroz Cloud Connector i konvertiranih unutar Appsa.

Zaključujemo da je novi Googleov dodatak, bez obzira na sitne nesavršenosti, značajan korak prema većoj integraciji računalstva u oblacima u svakodnevni rad. Poslovni korisnici Google Appsa koji su još uvijek u velikoj mjeri i korisnici Microsoftovih uredskih paketa dobivaju dodatnu vrijednost za svoj novac, a Microsoft se suočava s odgovorom na implementaciju Windows Live portala s Office Suitom.