U OBLAKU

Prijevremeni izbor

09.03.2011 u 16:50

Bionic
Reading

Vrijeme je da se suočite s realnošću: ne možete utjecati na odluke Vlade, otkupnu cijenu pšenice, programsku shemu HRT-a ili izbor predsjednika nogometnog saveza. Jedna od rijetkih stvari koja ovisi samo o vama jest odabir što ćete koristiti na svojem računalu.

Kada smo proteklog tjedna objavili članak o novostima kojima Google pokušava podmetnuti nogu Microsoftu, očekivali smo bujicu komentara zadovoljnih korisnika Office Live portala koji protestiraju protiv hvaljenja konkurentskog proizvoda. No, od bujice niti kapljice.

Iznenađeni, počeli smo oko sebe tražiti ljude koji koriste OfficeLive.com, ali potraga je bila jednako uspješna kao da tražimo jamca za državni dug. Pitate li informatičare - da, naravno, znaju za Office Live, imaju otvoren account, štoviše dva, ali baš ih ovih dana nešto ne koriste. Pitate li prosječnog netbookaša i on je čuo za to, kako da ne, ali eto dosta je na Fejsu pa drugo i ne stigne... Na kraju počinjete pitati prolaznike i susjede te se ispostavlja da je jedini koji tvrdi da surfa Live.comom susjed Frane s trećeg kata. Odlazite provjeriti to čudo, ali ispada da on zapravo posjećuje voyeurs-live.com. Potpuni fijasko.

Pod uvjetom da popis stanovništva ne pokaže drugačije, što možemo zaključiti nego da postoji neki iskonski razlog koji ljude u našim krajevima jednostavno priječi da koriste Microsoftove proizvode ako nisu piratski? Da se za Office Live plaća 200 dolara mjesečno Hrvati bi ga vjerojatno hakirali dok svaki medo u Kuterevu ne bi imao Hotmail adresu. Ovako, preostaje nam da apeliramo na naše male ljudske slabosti kako bismo vas uvjerili da Office Live doista ima smisla koristiti ili barem mu barem dati priliku.

Škrti ste?

Pametno, u ovoj recesiji treba paziti na svaku lipu. Popularni Dropbox hoće lovu za sve preko 2GB, Google na Docsima kuca račun već nakon prvog gigabajta, a Microsoft galantno poklanja čak 25 gigabajta pohrane.  Ako od usluge koju koristimo kao osobni oblak očekujemo da bude zamjena za prenošenje podataka s računala na poslu do računala kod kuće pomoću USB sticka, onda bi upotrebljivom veličinom smatrali barem četiri ili osam gigabajta što u konkurenciji ostavlja samo Live.com. Osim što ste uštedjeli ne kupujući još jednu USB memoriju, bonus donosi činjenica da ovime izbjegavate i ZAMP-ov harač kojim se kod nas oporezuju sve vrste elektroničkih pohrana  − čime ste izbili par lipa iz džepa Miroslavu Škori, Ivi Josipoviću i ostaloj braći po tantijemama. Vrijeme je novac, pa da skratimo: Office Live je besplatan.

Sporo učite?

Samo tako, ponavljanje je majka mudrosti. U svrhu što boljeg utvrđivanja gradiva Microsoft vam omogućava da dokumente pohranjene na Office Live uređujete na različite načine, ali uvijek uz isti Office look-and-feel. Ako na računalu imate instaliran Office 2010, dokument uređujete direktno u njemu i pohranjujete na internet ili lokalno. Koristite li stariji Office paket, dokument možete preuzeti na svoje računalo, obraditi, pa vratiti nazad na internet. Nemate li instalirano ništa od Office proizvoda, možete koristiti uređivanje direktno u pregledniku, uz dobro poznatu Office alatnu traku. Ovo posljednje je poseban gušt kada dokument otvorite u vlastitom pop-up prozoru pa dobivate osjećaj kao da ga gledate u nekoj light inačici Worda ili Excela. Za one koji jaako sporo uče ponovit ćemo još jednom: uređivanje dokumenata na Live.comu izgleda skoro isto kao i na Wordu/Excelu/PowerPointu koji koristite na svojem računalu.

Lijeni ste?

I to je korisna osobina, samo izdržite do kraja ovog članka. Office Live je pravo rješenje za vas jer ne morate više voditi računa o tome gdje su vam datoteke. Nema prebacivanja na USB. Nema slanja samome sebi na Gmail. Ako ste izuzetno lijeni, Windows Live Mesh besplatno će tijekom rada na računalu u pozadini sinkronizirati lokalne datoteke s onima na internetu, ali samo do 5GB. Želite li doprijeti do svih 25 ponuđenih gigabajta prijavite Office Live kao mrežni disk i sve vam je na raspolaganju, kao Mamiću zagrebački proračun. Naravno, niste ludi da sve to sami instalirate i podešavate, prepustite posao istoj žrtvi koja vam je složila internet i e-mail.

Tašti ste?

Pa valjda imate i zašto. Da mobitel služi samo za telefoniranje onda ne bi morao koštati kao dvije penzije, zar ne? Pa ako već imate najnoviji iPhone/iPad ili kakav Android površine studentske sobice, onda će Office Live dobro doći da na njemu lijepo otvorite svoje projectmanagerske excelice, marketinške powerpointe ili razbarušene onenote bilješke. Ne postoji uređaj u ovom dijelu svemira koji ne otvara dokumente u Office formatima (po naški: doc, xls, ppt, sdp i ostali) pa je ovo izbor s kojim se nećete obrukati pred ostalim tehno-stilistima. Najvažnije od svega: Office Live zvuči kao scenski nastup, a Dropbox kao kutijica za nešto što je pudlica ispustila na travnjak...

Neodlučni ste?

A što je još gore i nezaposleni? Imate životopis koji svakoga dana prepravljate, dopunjavate i brišete kao bingo listić s kojim pokušavate pogoditi dobitnu kombinaciju, a kada saznate za posao iz snova ne možete se sjetiti koje ste bajke ispleli u onom idealnom CV-u koji ste u međuvremenu deset puta prekrojili? Zato Office Live podržava verzioniranje. Svaki puta kad kliknete na plavu disketicu nova se inačica pohrani uz već postojeće, a pri pregledu dokumenta sve su navedene odmah uz njegov prikaz. Tko do sada nije koristio verzioniranje sigurno neće na prvu shvatiti kakva je to blagodat, ali vjerujte nam na riječ da tko jednom proba više ne prestaje. Što je rijetkost za nešto što je potpuno legalno.

Nepovjerljivi ste?

Gdje živite nije ni čudo. Simpatično vam je sve što smo napisali o Windows Live Meshu i on-line folderima, ali vi volite biti sigurni da svoje podatke možete povući s oblaka na zemlju u svakom trenutku, brzo i efikasno. Zato Office Live podržava download foldera s cijelom strukturom i to u zip formatu kako bi se cijeli proces ubrzao, što znači da − ako imate malo brži ADSL − možete u slučaju nuklearnog rata svoje datoteke preuzeti prije nego što sjevernokorejske rakete dolete do Microsoftovih datacentara u nekoj Oregonskoj zabiti. Svakako prije toga do kraja napunite laptop, moguće je da neko vrijeme neće biti struje.

Ne razumijete svu tu informatičku terminologiju? Čini nam se da smo u jednoj epizodi vidjeli Onura kako koristi Office Live. Lokaliziran na turski, naravno.

Eto, mi smo svoje argumente iznijeli. Jesu li vam draže turske sapunice i niskobudžetni reality ili ste spremni za prve korake u svijet cloud computinga − izbor je vaš.

Disclaimer: Autor od Microsofta nikada nije dobio ništa osim opstipacije. Kad smo već kod toga, prije upotrebe pročitajte upute za korištenje te za savjet upitajte svojeg liječnika ili ljekarnika. Ovaj tekst je prikazan na recikliranom CMS-u.