U OBLAKU

Velika kristalna kugla

16.03.2011 u 17:15

Bionic
Reading

Kolika je vjerojatnost da ćete se na svojem radnom mjestu u skorije vrijeme susresti s cloud computingom? Radite li u Perspektivi d.o.o. ili Otpremnini d.d.? Odgovorite na naša multifunkcionalna pitanja, zbrojite precizno odvagane bodove i saznajte svoju osobnu prognozu za vremena koja dolaze!

Gdje radite?

a) Ako radite u malom privatnom poduzeću s ne više od desetak zaposlenih mala je vjerojatnost da koristite značajniji broj računalnih aplikacija. Računovodstveno rješenje, uredski paketi, možda specijalizirana aplikacija za vaše područje poslovanja... Klinci iz firme kat ispod pokušavaju vas već godinu dana nagovoriti na Google Apple (ili tako nešto). Numerički rečeno: 4 boda.

b) Zaposleni u srednje velikim tvrtkama koje su kod nas nastale ili poduzetničkim razvojem iz malih obiteljskih start-upa ili, češće, implozijom društvenog poduzeća čiji se vlasnik snašao u pretvorbi ali ne i u vođenju biznisa mogu oblak na računalu vidjeti samo u refleksiji na staklu monitora koji obilježava desetu godišnjicu boravka na njihovom stolu. Prevelika za besplatne aplikacije, premala za privatni oblak, ova poduzeća trenutačno mogu pronaći tek konfekcijska rješenja koja će teško dobro odgovarati njihovim potrebama. Stanje na žiro računu: nula bodova.

c) Djelatnici velikih domaćih korporacija ili krakova stranih hobotnica s oblakom će se sresti vrlo brzo jer je prilična vjerojatnost da će se neko od informatičkih rješenja koje trebaju povoljnije ponuditi u oblaku nego u klasičnoj ponudi. Ipak, ne trebaju očekivati da će već sutra sve prijeći u oblak − pojedina postojeća rješenja zadržat će se u produkciji još godinama jer veliki sustavi vole do kraja iscijediti svaku kap amortizacije, pogotovo kada se radi o investicijama u IT. Burzovni indeks: 8 bodova.

d) Zaposleni ste u državnoj upravi, agenciji, tijelu lokalne samouprave ili nevladinoj udruzi sa simpatijama Vlade? Ako se netko može uslikati na televiziji hvaleći se uvođenjem novog sustava, šanse za oblak su značajne dok u svim ostalim slučajevima možete biti sretni ako vam ne ukinu i pristup društvenim mrežama. Pozicija u proračunu: 5 bodova, ali ako imate miša sa kuglicom umjesto optikom onda samo tri.

Ponovno, gdje radite?

a) Ako radite u Zagrebu negdje u trokutu Radnička - Buzin - Škorpikova, u neboderu koji osim nosivih stupova ima samo pregrade, a zgrada ima i ime (i to fensi-šmensi ako pitate investitora, a dozlaboga stereotipno ako pitate sve ostale) onda je sva šansa da ste na internet spojeni optikom debljom od lijane na baobabu. Bandwith: 9 bodova, a ako vam direktor ne govori hrvatski onda i punih deset.

b) Plaćate visok prirez ali niste na relaciji Pantovčak - Pleso? U poslovnoj ste zgradi koju je izgradilo sarajevsko poduzeće za beogradskog investitora? Recepcija je veća od vašeg stana, a portir stariji od vaše bake? Uvedena optika izgleda kao priča iz National Geographica − tanašna nit paučine koja se spušta do uzavrelog mravinjaka. You Tube redovito kešira sadržaj prije reprodukcije. Novinari Privrednog vjesnika dodjeljuju vam 6 bodova.

c) Na pročelju zgrade je reljef sa profilom Franje Josipa. Imate više priključaka na internet, tj. po jednu ADSL liniju za svaki kat. Priča se da informatičari potajno imaju i jednu samo za sebe. Cool ekipa radije surfa preko USB stickova i mobitela. Kod kuće imate bržu vezu nego na poslu, ali ne nosite računalo sa sobom jer još niste dobili laptop. Sindikalna središnjica poziva vas na proslavu povodom osvojena tri boda.

d) Do Zagreba plaćate cestarinu više nego što je mjesečna pretplata za internet, ured vam je pored pogona pretvorenog u skladište, a ISDN modeme održava isti lik koji i očitava HEP-ovo brojilo. Filmove sa torrenta dobivate od sina na studiju u Zagrebu. Bili su nekakvi stranci što su se divili kako, uz ovakve prirodne ljepote, još surfate i brzinom od 10MB sve dok nisu shvatili da je to brzina vašeg LAN-a. Jedan bod, a ako na službenom automobilu imate naljepnicu za popust na trajektu onda oduzmite dva.

Treća sreća - gdje radite?

a) U velikom odjelu, na radnom mjestu koje se zove referent nečega, specijalist za nešto ili nešto prodaje. Dolazite na posao odjeveni kao za važniji ispit, edukacija za softver koji koristite nije trajala duže od jednog dana, a informatička podrška uvijek tvrdi da je glavni uzrok problema na vašem računalu gigabajt memorije manje nego što treba. Kolegice/kolege flertuju s vama samo na novogodišnjem domjenku. Aplikaciju koju koristite koriste i svi drugi u firmi, čak i u podružnicama, a uvedena je za Univerzijadu. Drugovi djelatnici, možda su se nad vašu karijeru nadvili crni oblaci, ali za cloud perspektivu dobivate čistu desetku.

b) U svojem uredu. Broj ljudi kojima rukovodite je dvoznamenkast, naziv radnog mjesta ima barem dvije engleske riječi, imate notebook, monitor veličine sunčevog kolektora, sako ili kostimić svaki dan osim petkom, kolege/kolegice flertuju s vama kad god se počne šaputati o otkazima. Koristite nekoliko aplikacija, za jednu ste dobili i proviziju od dobavljača, niste išli na edukaciju već vam uvijek netko rado pokaže kako se softver koristi. Dobit ćete oblak na istoj aplikaciji kao i podanici, ali neka specijalizirana rješenja do daljnjeg ostaju u server sali. Godišnji bonus: sedam bodova.

c) U svojoj firmi. Vizitka nepotrebna, odijelo obavezno, frizura postojana. S vama se nitko ne usudi flertovati. Izvještaje vam donose isprintane, važnije brojke podvuče tajnica. Smješkate se koincidenciji što o cloud computingu čitate u Forbesu dok vaš mlažnjak diže iznad oblaka. ROI od računalstva u oblaku: 2.85 bodova.

Vrijeme isteklo!

Gotovi smo, nije dugo trajalo. Vidite da je kod clouda stvar ista kao i kod nekretnina; važne su samo tri stvari: lokacija, lokacija i − lokacija. Zbrojite bodove (ako ste na treće pitanje zaokružili c) neka direktor financija zbroji za vas) pa da vidimo:

Devet ili manje bodova:

Loša vijest je da će proći dosta vremena prije nego što ozbiljnije počnete koristiti računalstvo u oblaku, ali je dobra da radite na mjestu gdje možete rješavati ovakve kvizove.

Više od devet, ali manje od sedamnaest bodova:

Dobra je vijest što ćete se uskoro susresti s oblakom na radnom mjestu, a loša da će to značiti da ćete morati raditi i od kuće.

Sedamnaest bodova ili više:

Možda već i koristite nešto na cloudu a da i ne znate. Ne ostavljajte laptop na vidljivom mjestu u službenoj limuzini i uživajte u životu.

Točno 19.85 bodova:

Gospodine predsjedniče uprave, čast nam je što nas čitate. Trebate savjetnike o cloudu?