JURICA SAVJETUJE

Potres - kako preživjeti?

19.03.2011 u 20:51

Bionic
Reading

Podrhtavanja tla nas uvijek nanovo podsjete na snagu majke prirode. Pokazuju nam koliko smo maleni, ali i da je plava kugla na kojoj živimo mjesto koje se neprestano mijenja i pomiče. Jurica vam ovaj tjedan donosi savjete kako preživjeti potres

Iako ne postoji garancija da ćete slijedeći ove savjete preživjeti potres, uz malo sreće, znanja i čvrst nosivi zid, mogli biste živi i zdravi dočekati novi početak. Također, većina savjeta se može koristiti i kod drugih elementarnih ili nepogoda uzrokovanih ljudskim faktorom.

Prije potresa ključno je naučiti kako se ponašati tijekom podrhtavanja. Prvo sami naučite sve potrebne korake, a potom prenesite znanje na ostale članove obitelji, posebice djecu. Torbu za slučajeve nepogoda držite na suhom i hladnom mjestu gdje je svi od ukućana mogu lako uzeti u žurbi. Također, nije loše držati i nešto manju verziju u autu, za svaki slučaj.

1. Veliki ruksak ili torbu, ovisno koliko je ukućana, napunite sljedećim:

• Ručne baterijske lampe – bilo bi idealno da su vodootporne.

• Radio na baterije – opskrbite se s dovoljno dodatnih baterija.

• Pribor za prvu pomoć i lijekovi (ako uzimate neke).

• Dovoljno hrane za tri do pet dana. Idealne su sportske visokokalorijske pločice. Provjerite rok trajanja i redovito ih mijenjajte.

• Voda u bocama. Isto kao i s pločicama, pazite na rok trajanja.

• Tablete za dezinfekciju vode.

• Deke. Idealne su deke od flisa ili metalizirane deke za slučaj nužde.

• Malo kuhalo na špirit i bočica špirita.

• Nekoliko upaljača ili kremen/štapić za paljenje vatre.

• Zviždaljka.

• Gotovina – u slučaju nestanka struje nećete moći do bankomata. Ciljajte na 500-700 kuna.

• Maska za lice i naočale za plivanje štite u slučaju požara ili štetnih para.

• Debele gumene rukavice i čizme – mogu poslužiti i za slučaj da morate prijeći preko potencijalno opasnih voda ili sumnjivih kablova.

2. Pronađite glavne ventile za dovod plina i vode u kući ili stanu te provjerite gdje je razvodna ploča za struju. Nakon što podrhtavanje prestane, ako osjetite ili čujete puštanje plina, odmah zatvorite glavni dovod i što prije otvorite sva vanjska vrata i prozore; ako ne znate gdje je glavni ventil, odmah izađite van i kontaktirajte službu za hitne intervencije.

3. Sve teške ili lomljive predmete držite na nižim policama da ne bi padali po vama za vrijeme potresa što vrijedi i za slike koje često vise iznad kreveta; isto vrijedi i za ogledala.

4. Velike ormare i garniture s knjigama učvrstite za zid.

5. Sve deterdžente i kemikalije držite na jednom mjestu – u tamnom i hladnom kutu doma daleko od izvora struje, plina ili vatre.

Za vrijeme potresa je najvažnije ostati pribran. Nikome, a najmanje vama, neće pomoći što obezglavljeno trčite po sobi ili, još gore, ako ste krenuli spuštati se stubištem dok se tlo trese.

1. Ako se nalazite u zatvorenom prostoru, ostanite u njemu i sklonite se ispod tvrdog i jakog stola ili se držite nosivih zidova. Pokrijte glavu i vrat. Izbjegavajte sklanjanje uz ogledala, prozore, viseće objekte ili kamine koji su vrlo krhki u ovakvim situacijama. Zaštitite se od svega što pada po sobi. Iako se prije govorilo da su štokovi vrata sigurne oaze, to nije slučaj u zgradama novije gradnje jer su one same po sebi dosta čvrste, odnosno fleksibilne, što bi moglo saviti štok i uzrokovati ozljede krhotinama drveta. Sklanjanje pod štok izaberite samo ako živite u starijoj zgradi ili ako nemate čvrsti drveni stol.

2. Ako kuhate, isključite štednjak ili mikrovalnu i sve uređaje koje tog trena koristite i trk pod stol, za koji se nadam da nije, poput mojeg, stakleni.

3. Ako se nalazite vani, trčite prema čistinama, što dalje od zgrada, strujnih vodova, semafora ili drveća.

4. Ako se nalazite u vozilu, lagano usporite i stanite uz rub ceste. Izbjegavajte zaustavljanje na/ispod mostova ili podvožnjaka jer oni su poput kamina, iznimno krhki i ne postoji takav koji može podnijeti jači potres. Također izbjegnite zaustavljanje uz strujne vodove, veće znakove ili drveće. Ostanite u vozilu.

5. Ne mičite se. Pričekajte minutu ili dvije nakon svršetka potresa da biste se uvjerili da je prestao.

Nakon potresa provjerite jeste li ozlijeđeni. Ako ste u komadu, pomognite ljudima oko sebe.

1. Pažljivo napustite zgradu u kojoj se nalazite. Nikako ne koristite dizala.

2. Ne koristite nikakva električna pomagala da ne bi došlo do eksplozije ako plin curi. Isključite iz zida sve uređaje da se ne bi oštetili po povratku struje. Još bolje, učinite to isključivanjem glavnog osigurača.

3. Ako ste zarobljeni, ne vičite jer tako trošite zrak i možete udisati štetne pare ili prašinu. Radije lupajte ili zviždite da bi vas spasioci čuli.

4. Promatrajte situaciju oko sebe kao i zgrade, električne vodove, rupe u zemlji – šansa da nešto padne na vas je i dalje vrlo velika.

Za kraj bih rekao da se nadam da nikada nećete morati upotrijebiti nijedan od ovih savjeta.