U OBLAKU

A čime vi...?

23.03.2011 u 16:05

Bionic
Reading

Koliko nas uređaji koje koristimo usmjeravaju prema cloud computingu? Naravno da nisu jedini čimbenik, ali PC, notebook, tablet, iPhone ili netbook mogu značajno utjecati na to koje ćemo osobne servise u oblaku preferirati. Složili smo top listu uređaja koji nas potiču na korištenje računalstva u oblaku

U današnje vrijeme mnogo je toga naopako, pa i mi krećemo od kraja:

5. PC

Koliko je desktop naš svagdašnji uređaj kojim ćemo koristiti cloud? Činjenica da smo ga svrstali na peto mjesto govori da nam svakako nije favorit, ali daleko od toga da nema i određenih karakteristika koje ga čine bitnim za koncept računalstva u oblaku.

Razumljivo je samo po sebi da je najvažnija odrednica kojom stolno računalo biva pogodno za korištenje cloud usluga brzina njegove veze prema internetu. Nalazi li se na lokaciji s dovoljno brzom vezom, PC će biti osnovica za podizanje sadržaja u oblak ili korištenje SaaS-ova, pogotovo ako se nalazi u poslovnom okruženju. S druge strane, brzine pristupa internetu i u najboljim okolnostima daleko su od brzina lokalnih mreža pa će svaka primjena koja uključuje prijenos većih količina podataka logično biti usmjerenija na klasične, lokalne aplikacije.

Ukratko, PC se može dobro snaći u cloud okruženju, ali teško može biti i poticaj za takvo korištenje, pogotovo u osobne svrhe.

4. Tablet

Na prvi pogled mogli bismo pomisliti da su tablet uređaji kao stvoreni za korištenje računalstva u oblaku, no postoji nekoliko važnih ograničenja koja ih spuštaju tek na četvrto mjesto.

Prema nedavnom IDC-ovom istraživanju Apple sa svojim iPadom drži osamdesetak posto tržišta tablet uređaja te, koliko god željeli biti neutralni, u praksi tablet znači iPad što znači i povezivanje s internetom putem wifi veza. Time je, zanemarimo li ograničen broj hot spotova ili neku kombinaciju sa mobitelom, praktično korištenje svedeno na nekoliko ključnih lokacija na kojima se korisnik može povezati na internet. Za tablete poput Galaxy taba, s obzirom na veličinu, vjerujemo da više pripadaju u drugoplasiranu kategoriju nego među 'prave' tablete.

Slijedeće ograničenje tableta je sporost unosa teksta na virtualnim tipkovnicama u odnosu na fizičke što ih u prvom redu čini uređajima za reprodukciju već unesenih podataka, a čak i ovdje imamo određena ograničenja vezana uz mogućnosti web preglednika.

S druge strane tu su praktičnost i dugo vrijeme autonomije koji, uz strahovit rast broja korisnika i sve više osobnih cloud aplikacija namijenjenih tabletima, čine ovu vrstu uređaja potencijalnim killer gadgetom za cloud.

3. Netbook

Netbook je sljedeća vrsta računala koja se plasirala slabije od očekivanog. Prednosti za cloud korištenje su jasne: prenosivost, opremljenost ugrađenim ili vanjskim pristupom mobilnom internetu, fizička tipkovnica a u većini slučaja bolji omjer vrijednosti za novac u odnosu na tablet uređaje. Dodajmo ovom posljednjem da se određen broj netbook uređaja nudi i s touch screenom čime značajno konkuriraju tabletima.

Značajan čimbenik koji utječe na to hoće li vas uređaj potaknuti na korištenje clouda je i OS. Imate li starter Windowse s aplikacijama na koje ste navikli, teže ćete se odlučiti na osobne cloud aplikacije nego ako se na netbooku nalazi Linux OS s aplikacijama koje vam nisu toliko bliske, a pogotovo ako koristite Ubuntu One koji nudi besplatnih 2GB na internetu u svrhu pohrane i sinkronizacije (Windows aplikacija je u beta fazi), tj. neku vrstu vlastitog Dropbox servisa.

Zaključno: netbook se možda oslanja na cloud i više nego što većini današnjih korisnika odgovara, pa i njegovo vrijeme tek dolazi.

2. Smartphone

Naravno da i pametni telefoni imaju nekoliko ograničenja kada je u pitanju korištenje osobnih cloud servisa, a pogotovo poslovnih. Mala veličina zaslona čak i kod najvećih modela je osnovni nedostatak, prvi za njim slaba mogućnost unosa, u odnosu na tablete tek malo nadoknađena činjenicom da određeni broj smartphone uređaja ima fizičke tipkovnice. Internetski preglednici imaju ista ili veća ograničenja kao i na tabletima.

S druge strane imamo nenadmašnu prenosivost, odličnu povezivost (mobilni internet, hotspotovi, kućni wifi)  kao i najbolji mogući razlog da uređaj uvijek imamo sa sobom − sveprisutnu potrebu za telefoniranjem. Svaki značajniji osobni servis ima, najčešće besplatne, aplikacije za sve važnije OS-ove mobilnih uređaja sa sučeljima prilagođenim mobilnom korištenju.

Kada bi mobitel bio jedini uređaj kojim pristupate cloudu, teško da biste se usrećili, ali kao drugi uređaj, a jedna od glavnih prednosti clouda i jest mogućnost korištenja putem različitih uređaja, smartphone je nenadmašan.

1. Notebook

Prijenosnici su odgrizli značajan dio tržišta desktopa i postaju najčešći način korištenja računala. Zašto su, u ovom trenutku, čimbenik koji vas može potaknuti na kvalitetno korištenje clouda?

Zato što se koriste na poslu i privatno, pristupaju internetu različitim brzinama s različitih mjesta, opremljeni su kvalitetnim preglednicima, mogućnosti unosa podataka su odlične (od tipkanja do povezivanja svih mogućih periferija) imaju vlastiti disk koji može služiti za lokalnu pohranu (važan faktor za osjećaj sigurnosti dok se veza na internet ne počne podrazumijevati poput utičnice za struju ili vode iz slavine).

Zato što mogu odlično raditi i bez korištenja clouda, pa su najbolji primjer koliko usluge u oblaku mogu unaprijediti dosadašnji način korištenja, dajući istovremeno korisniku prostora da sam odluči što želi koristiti u cloudu.

Zasad bez plasmana - TV

Ako imate suvremeni televizor, moguće je da na njemu imate internetski preglednik na kojem možete koristiti Fejs, Google i još ponešto. U ovom trenutku TV uređaji nas teško mogu potaknuti na korištenje cloud usluga, ali kroz neko vrijeme...