BIG IN JAPAN

Lolite - inspiracija s ulične piste

30.03.2011 u 10:30

Bionic
Reading

U težnji posvećenosti i originalnosti Japanci ne nastoje kvalitetno ispuniti samo svoje radno već i slobodno vrijeme. Ako već u industrijskoj ekonomiji mogu biti odlučni i eksperimentalni, zašto ne bi bili i u kulturi i umjetnosti ili u jednom svakodnevnom području kao što je moda

Govoreći o japanskoj supkulturnoj modi moramo iznova biti svjesni tipične japanske segmentacije i razdijeljenosti na mnoge pravce i smjerove. Ograničit ćemo se stoga samo na one glavne underground pravce; Lolita, kogal i ganguro, od kojih za ovaj put biramo onaj prvi - modni stil Lolita.

Nitko ne može sa sigurnošću reći zašto se za modni stil uzelo ime Lolita koje zapadnjake podsjeća na istoimeni tabu roman Vladimira Nabokova, no sa sigurnošću se može reći da je veliku ulogu u popularizaciji ovog modnog stila odigrao rock glazbenik Mana o kojem smo već pisali. Japanci preuzimajući pojmove sa zapada smišljaju vlastite poveznice i daju im potpuno novi smisao. Biti odjeven u Lolita stil u Japanu znači koristiti odjeću i obuću inspiriranu viktorijanskim povijesnim razdobljem i rokokoom. Posebna pažnja poklanja se detaljima, kako odjevnim predmetima, tako i svim mogućim dodacima poput rukavica, šešira, nakita i torbi te same frizure.

Ako mondena Lolita preferira svijetle i pastelne boje s dječje šarenim dodacima plišanih životinjskih, cvjetnih i voćnih tema, onda se radi o stilu sweet Lolita. Ako se radije odijeva u tamne tonove, ukrašava motivima gusarskih lubanja, nosi nakit s križevima ili broševe u obliku paukova ili škorpiona te koristi izrazito bijeli puder naglašavajući oči crnim, tamnoplavim ili ljubičastim sjenilima, onda se radi o gothic Loliti. Odemo li još dalje, Lolita može biti i pankerica s uskom, izlizanom ili poderanom odjećom punom zakovica i ostalih metalnih dodataka, a posebni stilovi poput wa Lolita kombiniraju tradicionalni kimono s uobičajenom Lolita odjećom. Postoji još desetak podvrsta stilova Lolita u rasponu od ladanjskih country Lolita do gore Lolita prekrivenih zavojima i lažnom krvlju, a Lolite mogu biti i dečki u svojoj viktorijanskoj varijanti poznatoj kao ōji Lolita.

Stil neovisan o prilikama

Iako se ne radi o praktičnoj ili svakodnevnoj odjeći mladih, svaka ponosna Lolita nosit će svoje komplete u svim mogućim situacijama, u kući  ili odlazeći s frendicama i dečkom u šetnju, kino, šoping, čak i na kavu ili ples. Također, svaka od njih će jasno dati do znanja da ovakav izbor njene odjeće nije cosplay, već uobičajeni stil oblačenja. Kod nas je teško zamisliti da bi se baš u svim tim nabrojanim situacijama cure usudile prošeteti u Lolita kostimima, no u Zemlji Izlazećeg Sunca, posebice u gradovima, supkulturno oblačenje nije ograničeno sumnjičavim promatranjem dežurnih dušobrižnika čak i za tradicionalno patrijarharni Japan.

Tokio nudi brojna mjesta gdje se modne Lolite mogu pokazati. Najpoznatiji je, naravno, Harajuku, ali i susjedni kvartovi poput Shibuye, Shinjukua i Ginze idealno su mjesto gdje ih možete sresti. Svi ovi kvartovi su prava modna središta s brojnim dizajnerskim kućama i trgovinama koje prodaju poznate i priznate brendove ove supkulturne modne industrije. Svi zainteresirani za modne stilove Lolita ne moraju ideje za svoje komplete tražiti samo na japanskim ulicama, postoji i više časopisa koji prate novosti ovog tipa, a najpoznatiji među njima su svakako FRUiTS i GothicLolit&a Bible. Također, svakim danom sve je više internetskih dućana gdje svu tu odjeću možete kupiti.