JURICA SAVJETUJE

Quinoa - sveta biljka starih Inka

31.03.2011 u 10:15

Bionic
Reading

Inke su je smatrali svetom hranom, dok su je kolonijalisti u strahu spaljivali. Vi je kuhajte te budite zdravi i snažni poput tog kraljevskog naroda i zamislite da se nalazite u suncu obasjanom Machu Picchuu. Jurica savjetuje kako sjeme quinoe pretvoriti skoro u zlato

Quinoa – sveta biljka starih (a možda i pokojeg mlađeg) Inka je prije nekoliko godina stupila i na naše tlo u obliku neobrađene žitarice. U ponekim specijaliziranim trgovinama možda je i uspijete naći u obliku pahuljica ili tjestenine, ali nerijetko će vas visoka cijena tih proizvoda odgovoriti od kupnje. Najpristupačnija je naravno u originalnom neprerađenom obliku – 500 g košta 25-30 kn. Ta će vam količina trajati podjednako, ako ne i duže od riže ili ostalih žitarica koje quinoa odlično zamjenjuje. Ustvari, s obzirom da sadrži apsolutno sve esencijalne aminokiseline (one koje tijelo ne može samo proizvesti), po nutritivnoj je kvaliteti vrlo blizu mesu, ribi te mliječnim prerađevinama.

Dakle, zajedno s vrlo sličnim Amarantom, ima najviše bjelančevina od svih ostalih žitarica, a baš ta paleta esencijalnih kiselina je ključni razlog zbog čega je na prvom mjestu svog jestivog 'zrnja'. Iako quinoa per se nije žitarica već sjeme, tako je zovemo jer je po karakteristikama pripreme i kuhanja najbliža žitaricama. To je sjeme biljke koja je u bliskom srodstvu s repama, špinatom i sličnim lisnatim povrćem.

Zrno je maleno te izgleda kao da je dobiveno križanjem prosa i sezama. Quinoa je jedna od najotpornijih biljki na svijetu i još uvijek jedna od vrlo rijetkih koje su na policama najčešće organskog porijekla. Listovi biljke izgledaju poput listova špinata, a zanimljivo je da su prvi doseljenici odnosno osvajači uništavali urode jer su bili uvjereni da domorocima daje nadljudske moći. To leži i u činjenici da su je Inke zvali majkom svih žitarica, redovito slavili urode i na njoj bazirali prehranu vjerujući u njeno snažno djelovanje.

Tisuće varijacija na finu temu

Skuhana quinoa je lagano hrskava, ali i kremasta te izgledom podsjeća na cous-cous. Okusom je relativno neutralna (odlično upija ostale okuse i začine) te pomalo orašasta. Kuha se poput bijele poparene riže, a upija vodu u omjeru 2:1. Nažalost, u Europi je doslovce nemoguće naći listove biljke quinoe čiji je okus vrlo sličan već spomenutom špinatu kojeg ću kasnije spomenuti u receptu koji vam također danas donosim. Prije kuhanja je možete isprati pod mlazom vode što će joj poboljšati okus i ukloniti eventualnu gorčinu. U klasičnim receptima koji zahtijevaju druge žitarice, slobodno na isti način koristite quinou. Iako je izvrsna i u slatkim jelima, desertima ili za doručak, najčešće je pripremam slanu. Varijacija je tisuće, a nijedno drugo zrno nije toliko krcato vitaminima i mineralima. K tome, poput Amaranta, idealna je za sve koji su alergični na gluten, ali i za one koji bi trebali povećati unos kalcija, željeza i magnezija.

Možete je kupiti u svim trgovinama zdrave prehrane, ali i u određenim kozmetičko-prehrambenim lancima. Pretpostavljam da je za slab odaziv kupaca kriv i manjak komunikacije, odnosno nepoznavanje ove namirnice koja na polici imenom te izgledom djeluje egzotično, a malo tko se i usudi krenuti u financijski izdatak misleći da je to jedna od varijacija bulgura ili već spomenutog cous-cousa.

A sada obećani recept...

 

Quinoa sa špinatom

Proljeće nam donosi divan mladi špinat kojem nije ni potrebno odvajati tanke stabljike, a sve toplije vrijeme traži laganija i svježa jela. Ovaj recept odiše mirisima i suncem, a na tanjuru izgleda podjednako dobro kao i na nepcu. Važno je od dijela špinata napraviti pesto, a drugi iskoristiti sirov (ako su doista maleni listovi, inače uklonite stabljike) ili tek lagano obaren na malo maslaca. Jelo odlično ide kao prilog mesu ili pečenoj ribi. Dok će s malo umiješanog sira (po mogućnosti fete; ako ste na dijeti, dograbite posni kravlji sir ili dijetalnu mozarellu ili laganu skutu) postati perfektan cjelovit obrok.

Quinou isperite pod mlazom vode i skuhajte kao što bi skuhali rižu (15tak minuta kuhanja). Pred kraj miješajte dok voda na uzavri, pazeći da se ne primi za dno lonca. Eventualne ostatke vode procijedite. Dok se quinoa kuha, oprani špinat razdvojite na pola i jednu polovicu ostavite sa strane. Drugu polovicu pomiješajte s oljuštenim bademima ili orasima (idealni bi bili pinjoli) koje ste lagano tostirali na tavi, naribanim parmezanom, češnjakom, maslinovim uljem, ljutom papričicom (peperoncino), soli i paprom; sve skupa izmiksajte u blenderu dok se ne stvori fina smjesa. Kušajte i eventualno dodatno začinite.

Prebacite u staklenku i vrh kreme prelijte s tankim slojem maslinovog ulja da ne bi promijenila boju. Ako vam ostane držite je u hladnjaku i pojedite unutar 2-3 tjedna. Dijetalna verzija pesta od špinata se radi s istom količinom ulja, ali bez parmezana i s vrlo malo orašastih plodova. Preostali špinat bacite na vrući maslac tek toliko da se listovi obare. Prije serviranja pomiješajte quinou, skuhani špinat te pesto. Eventualno dosolite i poprskajte s malo svježeg limuna. Uživajte!

Sastojci

600-700 g quinoe

malo soli

1-1½ kg svježeg špinata

malo maslaca

Za pesto:

pola kile svježeg špinata

60 g parmezana

100 g badema ili oraha, tostiranih

3-4 češnja češnjaka

2 žlice maslinovog ulja

jedna mala namrvljena peperoncino paprika

sol i papar