BIG IN JAPAN

Hanami - festival rascvjetanih trešanja

06.04.2011 u 09:30

Bionic
Reading

Hanami je japanski tradicionalni običaj promatranja cvjetanja trešnji, družeći se ispod rascvjetalih krošnji. Koliko im je to važan događaj, svjedoči podatak da japanski meteorolozi čak daju informacije o pomicanju cvjetne fronte

Sve počinje u ožujku na Okinawi, malom južnom otočju udaljenom 700 km od 'velikog' Kyushua. Tamošnji stanovnici su prvi Japanci koji će proslaviti hanami, tradicionalni običaj promatranja cvjetanja trešnji, ali i šljiva koje se također bude iz zimskog sna u isto vrijeme. Cvjetni val se s dolaskom proljeća i rastom temperature seli preko čitavog Japana, da bi svoj put okončao na samom sjeveru, na otoku Hokkaido.

Hanami se obilježava već više od 1200 godina na gotovo neizmijenjeni način. Japansko dvorsko plemstvo je svoje prve haiku pjesme spjevalo ispod krošnji rascvjetalih trešanja, a kako se običaj širio i na niže slojeve društva, ubrzo su i sasvim obični Japanci počeli okupljati ispod raskošnih stabala, uz obavezno ispijanje sakea i zajedničkog objedovanja.

Današnji Japanci hanamijem obilježavaju kraj zime te mnogi prvi put u godini ostanu duže vani, jednostavno sjedeći s prijateljima ili kolegama s posla, na svojim karakterističnim plavim prostiračima od tanke plastične folije. Za radišne Japance to je i najava skorašnjeg praznika Golden Week kada najveći broj zaposlenih uzima godišnje odmore i putuje Japanom ili izvan njega.

Mjesta okupljanja su uobičajeno gradski parkovi, ispunjeni ogromnim brojem trešnjinog drveća koje u doba cvata zasjenjuje bilo koji drugi gradski prizor, oduzimajući dah i samim Japancima, iako hanami obilježavaju svake godine u isto vrijeme. Jedinstvena je to prilika da vidite opuštene Japance, osim uz dango kolačiće i zeleni čaj, uz sake nakon kojeg počinje pjesma i ples. Hanami može potrajati dugo u noć, tada se pale svjetla u papirnim svjetiljkama, što dodatno pojačava doživljaj pod rascvjetanm trešnjama.