JURICA SAVJETUJE

Tajna strana začina

07.04.2011 u 10:19

Bionic
Reading

Koristimo ih svakodnevno u slanim i slatkim jelima te ponekad i u čaju. Čine nam život ljepšim i zanimljivim, a svaki ima blagotvorno djelovanje na organizam. Jurica vam predstavlja začine koji čiste i čuvaju tijelo od toksina te donose pregršt vitamina i minerala

Jelo bez začina poput plaže je bez sunca. Da, kao što sunce pridodaje kompletnom dojmu plaže, tako začini uveseljavaju naše živote. Sjetite se samo koliko ste puta u životu stavili u usta ljut zalogaj koji je potom potaknuo desetine reakcija u vašem tijelu, počevši od peckanja u ustima. Začini su jedne od najzdravijih namirnica na svijetu i dodajući ih u jela svaki obrok činite još kvalitetnijim. Važno je koristiti ih umjereno jer ipak želimo ukusan obrok koji će nepcu pružiti raspon okusa hrane koju smo skuhali.

Premda su neizostavni što se poboljšanja okusa jela tiče, daleko su važniji ako govorimo o utjecaju na čovjekovo zdravlje. Naime, ako marinirate meso prije pečenja mješavinom začina (češnjak, mljevena paprika, origano, đumbir, ružmarin, cimet, klinčić i crni papar), smanjit ćete razinu štetnih kemijskih markera, tj. oksidanata u mesu za 71 posto. Time ćete ujedno smanjiti razinu toksina u urinu (bubrezi čiste tijelo od toksina) za 49 posto. Prilično dobre brojke, zar ne? Nadodao bih da je bitno, i to ne samo za ljubitelje mesa, već i za vegetarijance, ne jesti dijelove hrane koji su potamnjeli, odnosno pocrnjeli – to je čisti otrov. Radije pecite hranu na laganoj vatri dulje ili režite meso i povrće na tanje komade da se pravilno ispeku.

Kurkuma – bogata je kurkuminom, pigmentom koji joj daje žuto-narančastu boju (najčešće je nalazimo u curryju). Kurkumin utječe na više od 700 gena te je snažan aktivator imuniteta; također štiti od upalnih procesa. Najvažnija je kod prevencije kancerogenih oboljenja; pomaže tijelu pri uništavanju mutiranih stanica raka zaustavljajući širenje po tijelu, ali i njihovo nastajanje braneći zdrave stanice; sprečava sintezu bjelančevina odgovornih za stvaranje raka. Čak i derivati kurkumina imaju snažno antioksidativno djelovanje, a prema studiji sveučilišta u Teksasu, kurkumin blokira i stvaranje melanoma. Da se pojača apsorpciju kurkume, odnosno kurkumina, potrebno je dodati malo crnog papra u jelo ili piće. Kurkuma je pet do osam puta jača od vitamina C i E.

Crni papar – podiže razinu apsorpcije sve hrane s kojom se uzima, uključujući meso, povrće i bilje.

Đumbir – ima snažno protuupalno i antibakterijsko djelovanje. Smanjuje nadimanje i opušta probavni trakt. Štiti od ateroskleroze spuštajući kolesterol.

Pepermint – osim što blokira razvoj bakterija i gljivica, također je, prema studiji iz 2008, dokazano da pomaže u liječenju sindroma iritabilnog crijeva (IBS). Također, pomaže kod astme i simptoma alergije.

Cimet – jakog antimikrobnog i protuupalnog djelovanja. Može ubiti E.coli, kao i mnoge druge bakterije. Olakšava bol i ukočenost mišića i zglobova. Pomaže u prevenciji infekcija mokraćnih puteva, bolesti desnih i karijesa. Izvrsno regulira šećer u krvi kod dijabetesa tipa 2; smanjuje trigliceride i kolesterol. Uzimajte isključivo Cinammomum zeylanicum, odnosno Cinammomum verum – za razliku od Cassia, nije toksičan jer sadrži vrlo malo štetnog kumarina. Dakako, pravi cimet je skuplji od cimeta Cassia koji je otporniji te lakši za uzgoj. Kvalitetniji cimet ćete prepoznati po višeslojnim i mekanijim štapićima, svjetlije smeđe boje. Ako imate cimet u prahu, testirajte ga s par kapi joda. Ako ne promijeni boju, imate pravi cimet – u protivnom ćete dobiti tamno plavu nijansu poput tinte.

Muškatni oraščić – osim snažnog antimikrobnog učinka, dobar je za bolove zglobova, ali i izvrstan za zubobolju. Smanjuje tjeskobu i liječi nesanicu. Recept: ugrijte šalicu mlijeka i potom umiješajte mrvicu vanili šećera (tek toliko za miris) i četvrtinu čajne žlice muškatnog oraščića; vjerujte mi, zaspat ćete bez problema. Upozorenje: muškatni oraščić sadrži štetna ulja u obliku derivata alkil-benzena, terpene i mirističnu kiselinu. Previše praha – jedan do tri oraha - može uzrokovati nuspojave kao što su mučnina, halucinacije, oticanje i stanje šoka.

Prilagodite jačinu začina vlastitu ukusu i svaki vikend, uz roštilj ili pečenje, isprobajte novu mješavinu začina koje možda ne biste koristili u marinadi. Primjerice, cimet i klinčić idu savršeno uz čili-papričicu i mogu dodatno pojačati okus mesa. Držite se hlada i rashlađenog pića te, kao i uvijek, uživajte!