JURICA SAVJETUJE

Ne idite žedni preko vode

16.04.2011 u 16:59

Bionic
Reading

Damir Urban želi da ga se ugasi njome, Pamela Anderson ne bi bila tu gdje je da nema nje, Japan je praktički odnijela, a Aquaman bi bio čudak na suhom. Voda. Svima nam toliko važan, a prilično marginaliziran element. Jednostavno, ne pijemo je dovoljno

Slana, slatka, filtrirana ili iz boce – nebitno. Činjenica je da je pijemo premalo. Koliko čaša vode popijete tijekom dana? Dvije, tri? Nedovoljno. Možda neki od vas znaju, odnosno pročitali su negdje da prosječan čovjek mora popiti osam čaša vode na dan. Recimo da čaša iz koje pijete ima 2 dl, to je 1,6 litara vode dnevno. I dalje nedovoljno. Kada se govori o osam čaša vode, misli se na čaše od 2,5 dl, i to vode – ne soka, piva, čaja ili mlijeka, a kamoli kave. Većina od navedenog sadrži brojne skrivene kalorije (najviše u obliku šećera, ali i ponešto masti), dok neka pića dehidriraju tijelo, čime se stvara kontraefekt.

Također, suprotno uobičajenoj navici većine nas, uvijek bi se trebala piti voda sobne temperature; dakle, za vrijeme ljetnih vrućina, najgore što možete priuštiti tijelu (a i pokojem osjetljivom zubu) je rashlađena voda. Osim temperaturnog šoka za tijelo, hladna voda loše djeluje na  probavu usporavajući je, iako će tijelu trebati više energije (kalorija) da bi zagrijalo vodu i potom je upotrijebilo.

Ako se pitate koliko bi u stvari vode trebali piti svaki, moram vam odmah reći da nije lako dobiti točan odgovor na to pitanje. Naime, konzumacija vode ovisi o više faktora, uključujući zdravlje, doba godine, mjesto boravka, ali i razinu svakodnevnih aktivnosti.

Koliko vode, toliko energije

Svaki dio ljudskog tijela ovisi o vodi. Tijelo muškarca čini 60 posto vode, dok organizam žene čini 55 posto. Primjerice, voda čisti tijelo od toksina nakupljenih iz hrane, pića te okoline znojenjem, mokraćom te zdravom probavom; održava tkiva i sluznice vlažnima čime se isti lakše održavaju zdravima – zglobovi, oči, uši, nos, usta; donosi nutrijente te kisik iz obroka do stanica; regulira tjelesnu temperaturu; olakšava rad zdravih bubrega; sprečava zatvor.

Žeđ je znak da ste već dehidrirani, što bi značilo da vaše tijelo u tom trenutku ne funkcionira onako kako bi trebalo i daleko je od optimalnog. K tome, manjak vode nam crpi energiju i čini nas umornima.

Vratimo se na onih osam čaša vode. Recimo da prosječan i dakle zdrav čovjek tijekom proljeća, kada su temperature umjerene bez većih oscilacija, dnevno mokraćom izbaci 1.5 l vode te disanjem, znojenjem i probavom izgubi otprilike još litru vode. K tome imajmo na umu da hrana daje dodatnih 20 posto vode, tada je osam čaša ili cca dvije litre vode taman onoliko koliko treba da bi podmirili dnevne potrebe. Bitno je izbjegavati osjećaj žeđi, a najbolji pokazatelj ispravne konzumacije vode je boja urina. Ciljajte na vrlo blijedo žutu boju mokraće – tada je, ako pričamo o zdravoj osobi, unos vode onakav kakav bi trebao biti.

Ustvari, ako usporedim s ljudima oko sebe, zaključio bih da žene načelno piju manje vode od muškaraca, a većina se k'o pijan plota drži izgovora da im je slab mjehur, pa da zato moraju stalno na WC. Nadalje, koliko je žena posjetilo kozmetičke salone ili čitalo xy foruma u potrazi za svetim gralom rješavanja celulita, da bi na kraju uz tresuckanje u komorama, zamatanje poput sarmi i znojenje moralo piti 'specijalnu' mineralnu vodu iz djevičanskih izvora egzotičnih imena, pritom ostavljajući tisuće kuna u salonima. Ne mogu se ne prisjetiti boravka u Milanu i svih modela (ženskih i muških) kako trčkaraju gradom u jednoj ruci držeći book, a u drugoj bocu negazirane vode. Da, voda smanjuje osjećaj gladi, ali i usporava starenje jer naš najveći organ – koža - je sačinjen od čak 70 posto vode! Napravite test, pijte tjedan dana više vode nego inače i koža će vam biti čišća, a ten ljepši.

I disanjem gubite vodu iz tijela 

Ako redovito vježbate oko jedan sat, slobodno dodajte bar pola litre do 6 dl vode na spomenutu osnovu. Na sve aktivnosti koje traju duže od jednog sata, dodajte još vode. Količina vode ovisi o intenzitetu i tipu vježbanja, ali i znojenju. No, čak i ako se vrlo malo znojite, ne zaboravite da se dosta vode gubi disanjem. Za intenzivnijeg vježbanja je najbolje piti mineralnu vodu s nešto većim udjelom natrija ili sportske napitke.

Za vrijeme bolesti bi također trebalo pojačati unos vode. Visoka temperatura, povraćanje i proljev u tren oka mogu uzrokovati dehidraciju, a nerijetko traže uzimanje lijekova za vraćanje elektrolita koji se mogu kupiti u svakoj apoteci bez recepta. Zatim, infekcije urinarnog trakta se lakše i brže liječe ako se uz lijekove pojačano piju nezaslađene tekućine (bakterije vole slatko). Za vrijeme trudnoće žene bi morale piti oko deset čaša vode, dok dojilje trebaju piti čak tri litre. S druge strane, ljudi koji pate od oboljenja bubrega ili nekih srčanih bolesti moraju ograničiti uzimanje vode. Iako malo tko od nas pije dovoljno vode, pretjerano gutanje prozirne tekućine može uzrokovati ozbiljne probleme, pa čak i smrt. No, mi se ne moramo time zamarati.

Sada kada ste pročitali članak, popijte čašu vode, zaslužili ste. A ja ću citirati Urbana iz uvoda: 'I pjevam, budi moja voda, ja sam sada vatra, izgorjet ću…'

Dodatni savjeti:

•    Uvijek sa sobom imajte plastičnu ili, ekološki bolje, aluminijsku bocu vode i pijte često po nekoliko gutljaja. Posebice tijekom vježbe.

•    Izvažite se prije vježbanja i nakon – nakon vježbe biste trebali imati isti broj kilograma.

•   Popijte čašu mlake vode prije spavanja, ali i odmah nakon buđenja.