RETRO

Ryanairom do muzeja Peek&Poke!

04.05.2011 u 10:30

Bionic
Reading

Recesije, nelikvidnosti, depresije, bla, bla... Kada u takav sumoran komunikacijski prostor stigne lijepa i pozitivna vijest držimo ju čvršće od iPada. A upravo jedna takva stiže iz riječkog muzeja računala i tehnologije Peek&Poke

Sinkronicitet upravlja Galaksijom, često shvaća geek glava nadahnuta vjerom u Silu i Jedi vitezove što je od ovog travnja i službeni podatak o mojoj malenkosti u hrvatskom popisu stanovništva. Upravo u tim sinkroniziranim zbivanjima dana 15. 04. ove godine objavljen je novi broj Ryanair magazina, a u Zračnu luku Rijeka sletio je (pre)dugo očekivani prvi avion ovog izrazito popularnog i povoljnog avioprijevoznika. I ne bi, osim sretnim putnicima informacija puno značila, da u magazinu kvalitetnog sadržaja koji promiče kulturu putovanja nije objavljen i popis vrhunskih 50 europskih lokacija lokacija za posjećivanje, a na njemu i naš 'mali veliki' muzej računala i tehnologije Peek&Poke!!!  A tko je prije samo četiri godine vjerovao da će volonterska inicijativa grupe entuzijasta dovesti do druženja na listi s plažama Ibize.

Rijeko, smrdljivi grade

Rijeka turističko odredište. Mojem djedu i roditeljima ovakva formulacija zvučala bi jednako nemogućom kao okrugli kvadrat. U planskoj podjeli bivše države Rijeku je dopala teška industrija, zagađenje i smrad, ovdje su se stvarali brodski motori, traktori, cijevi (...), ali ne i poslovno-potrošačka elektronika koja je dospjela do Velenja (Gorenje), Zagreba (RIZ, TRS), Buja (Digitron), Banja Luke (Rudi Čajevac), Niša (Ei Niš)... Poput križanja između tih svih mjesta u središtu Zaljeva (op. a. izraz posebno popularan u Twitter komunikaciji) Peek&Poke je pronašao među ostalim ulogu i u udomljavanju baštine svih tih giganta negdašnje elektroindustrije. Nabrajati inventar koji je u njemu moguće pronaći zahtjeva deblji katalog - tu su gomile i danas funkcionirajućih Commodorea 64, ZX Spectruma, Applea II, Macintosha, prvi pokušaji tableta i laptopa, igraće konzole od Atarija preko Nintenda do kultnog Virtual Boya koji nas je prvi obećao uvesti u realan 3D svijet igrica. Galaksija, Ivel, Orao (...) domaća računala osamdesetih također čine sastavni dio slojeva izložene povijesti elektronike i multimedije. U Peek & Pokeu se nalazi i ogromna kolekcija kalkulatora, pa je to jedino mjesto na svijetu na kojem se može detaljno proučavati i evolucija prvog europskog džepnog elektroničkog kalkulatora!  

Geekovi svih zemalja ujedinite se

Ipak, razlog zašto je Peek&Poke dobio poziciju u Ryanairovom magazinu nije samo u gomili prevaziđene i danas pomalo smiješne tehnologije. Čipovi kao čipovi - većini nas nerazumljivi i dosadni. No dok se tradicionalnim muzejima zamjera prevelika inercija i siromaštvo redovitih programa (želimo Noć muzeja svaku noć!) Peek&Poke se isprofilirao u ambijent u kojem se kroz ležeran pristup posjetiteljima distribuiraju postojeće spoznaje, ali i potpuno nova znanja. Tako npr. sve do nedavno gotovo nitko nije znao za ime Roberta Bartinija, dok se nije upravo zahvaljujući ovogodišnjem programu obilježavanja 50. godina odlaska Gagarina u Svemir među članovima samih ruskih posjetitelja u Peek&Pokeu mogla čuti pomalo 'na rubu znanosti' spekulacija da je Korolev bio samo 'krinka' za Amerikance, a Sovjete je iz pozadine u Svemir vodio sam Bartini! Buduća istraživanja će pokazati pravu istinu, ali kotač je pokrenut.     

Tisuće geekova svih vrsta - gameri, programeri, knjiški moljci, ljubitelji stripa, SF-a, retra (...) prepoznali su vrijednost Peek & Pokea neovisno od pisanja 'fancy' lifestyle magazina. Ipak, činjenica da jedna suštinski volonterska, entuzijastička i hobistička inicijativa može završiti kao provrazredna turistička atrakcija gotovo je pravi razlog da i u ovoj čudnoj zemlji povjerujemo u Vaynerchukov Crush it!,  te da navijačka pjesma o 'smrdljivom gradu' više nema smisla.