BIG IN JAPAN

Shibuya - kvart koji nikad ne spava

25.05.2011 u 12:30

Bionic
Reading

Shibuya je gusto naseljena tokijska četvrt izgrađena oko istoimene željezničke stanice, a za razliku od ostalih dijelova grada, već početkom 20. stoljeća predodređena je za zabavni centar japanske metropole. Priču o Shibuyi donosi nam Darko Ivanković Seph

Priču o Shibuyi obično se počinje pričati iz samog njezinog središta, vjerojatno najpoznatijeg tokijskog okupljališta, malog parka nasuprot željezničke stanice s kipom psa Hachika. Ovaj pas davno je postao tokijska legenda; možda ste i vi čuli priču o psu koji je čekao svog gospodara i nakon njegove smrti. Profesor Ueno svakodnevno je odlazio na svoj faks, za to vrijeme Hachiko ga je strpljivo čekao do kasnih poslijepodnevnih sati kada su se zajedno vraćali kući. Jednog dana profesor je doživio moždani udar i nije se vratio, a Hachiko je nastavio dolaziti u isto vrijeme svakog dana još sljedećih 10 godina dok i sam nije uginuo. Japanci koji i inače s ponosom ističu vrline odanosti izgradili su Hachikov kip i postavili ga ispred stanice Shibuya 1948. godine.

Šezdesetih Shibuya igra važnu ulogu u pripremama za Olimpijske igre, u parku Yoyogi smještenom nešto sjevernije izgrađeni su domovi za smještaj sportaša, a u neposrednoj blizini i Nacionalni gimnastički centar. Sredinom devedesetih ovaj kvart postaje poznat kao jedno od središta japanske IT industrije u čestim ratovima prestiža s kvartom Akihabara na drugom kraju grada. Devedesete su donijele i modnu groznicu, posebno za mlade. Neke od najpoznatijih robnih kuća smještene su u visoke nebodere i tako postale prepoznatljivo vizualno obilježje ovog kvarta. Shibuya 109, Parco i Marui održale su se i do danas prilagođavajući se novim trendovima i ukusima mladenačkog Tokija.

 

Shibuya je jedan od onih kvartova koji nikad ne spavaju. Najpoznatiji tokijski kafići i noćni klubovi smješteni su upravo u ovom kvartu. Iako većina grada rano odlazi na počinak razmišljajući o sljedećem radnom danu, u Shibuyi se dan pretapa u noć zamjenjujući sunčevo svjetlo onim neonskim. Zapadnjački gosti će se ovdje osjećati najugodnije, jer su mladi Tokija otvoreni prema svim kulturama pa tako u klubovima podjednako trešte rock, hip-hop ili techno. Vjerojatno najpoznatija vizura Shibuye jest najprometnije svjetsko raskrižje u obliku slova X. Kada semafori zatvore prolaz autima, svi pješački prijelazi otvaraju se istovremeno i time stvaraju ljudski mravinjak od nekoliko stotina prolaznika odjednom.