ČITANJE TELEVIZIJE

Ljetna shema, ili hvala svemiru na torrentima

25.06.2011 u 10:30

Bionic
Reading

Jedan od najgorih nusprodukata ljeta svakako je ljetna shema ovdašnjih TV kuća. Sedma repriza nekih serija stvarno je previše, ali za svaki slučaj, pustit će nam je opet...

Svak’ onaj koji malo pasioniranije ili barem redovnije prati televizijski program, dobro zna: nema goreg perioda za gledanje televizije od ljeta! Sve tri nacionalne televizijske kuće, koje se tijekom godine beskrupulozno takmiče za gledanost, ljeti kao da imaju potpuno obratno motiviranu agendu - haj’mo se takmičiti čiji će program ljudi više izbjegavati!

Ni ove sezone, kako se čini po najavama, situacija nije bitno drugačija; završili su svi realityji kojima se tradicionalno, već čitavo desetljeće, krpaju programske crne rupe, odemitirane su sve dramske serije za koje su iskeširali lovu, pa ih stavili u takozvani termin za kulturu (onaj iza ponoći, pogađate), sapunice isto samo što nisu došle svome kraju (ako je tako nešto uopće moguće) i vrijeme je za - REPRIZE!!!

Ne znam kako vi, ali ja kad čujem riječ repriza, prva asocijacija mi je ljeto. Druga, odmah iza nje, mi je RTL, u kuloarima popularno iz milja nazvana reprizna televizija, jer se svesrdno trudi i tijekom godine osigurati gledateljima potrebnu dozu repriza, vjerojatno za slučaj da nismo od prve shvatili poruku Dadilje, recimo (koja je, vjerovali ili ne, bila reprizirana čak 7 puta!) Ovoga ljeta RTL će zahvaljujući svom drugom programu proširiti svoje reprizno djelovanje, pa ćemo radnim danima imati priliku svakodnevno 'uživati' u čak tri i pol sata sitcoma koji će se prikazivati u blok-epizodama, pa ako ste kojim slučajem uspjeli propustiti Princa iz Bel-Aira, Kralja Queensa ili Raymonda, imat ćete priliku za popravni.

Kasnovečernji termin, dosad rezerviran za nevjerojatno bedast i besmislen talk-show 'Studio 45', bit će pak rezerviran za filmove svih mogućih žanrova, poput 'Carlitovog načina', 'Svjedoka', 'Doorsa', 'Kralja zmija', 'Sedam', 'Striptiza', 'Lova na Crveni oktobar', 'Slučaja Pelikan' itd., što je svakako manje zlo od već spomenuta talk-showa ni o čemu. Zanimljivo je spomenuti da ovoga ljeta nije najavljena repriza 'Aliena' i pripadajućih mu nastavaka, što se svakako može nazvati stanovitim progresom televizije koja je ove filmove prikazala toliko puta da su se već i fanovima počeli gaduckati. Ono što ipak donekle veseli, najava je repriziranja zabavno-informativnog serijala Koledžicom po svijetu, posljednjeg uratka problematičnog i blago nabildanog Knjaza (to vam je onaj genijalac koji svakog može nagovoriti na sve, najbolja akvizicija RTL-a).

Ponovimo turski! 

Nova TV nam je za ljetnu shemu pripremila nastavak tečaja turskog jezika: dvije nove turske sapunice, Kad lišće pada i Bijeg, koje kreću odmah po emitiranju aktualne Asi. Ono što su nam, pak, naumili reprizirati, još uvijek drže u tajnosti, a mi naivci koji se sapunica grozimo, samo se možemo nadati da će nam se programski direktor smilovati i konačno ponovo, ali u nekom normalnom terminu, pripustiti genijalnu srpsku seriju Vratiće se rode i još genijalniju američku 'Breaking Bad' (Na putu prema dolje) koje su dosad emitirane samo jednom i to u sramotnom terminu u doba vještica, oko dva sata ujutro (u taj su termin iz ionako lošeg termina prebačene zbog navodno loše gledanosti - SIC!).

I naposljetku, dotaknimo se i 'katedrale duha' koja već neko vrijeme nesmiljeno štedi i u kupnji i u proizvodnji programa, iako za to ima najmanje pokrića, budući da je izdašno financirana nedobrovoljnim mjesečnim prilozima svakog vlasnika televizijskog prijemnika. Hrvatska televizija, na čelu s direktoricom programa Hlo, pripremila nam je za ovo ljeto odavno snimljen serijal Kazimira Klarića 'Punom parom', gomilu odavno prežvakanih filmova, ali i novu talijansku seriju Capri (ma zar je moguće da će nekom čarolijom jedno ljeto proći bez Čarolije?), te novu seriju Ljubiše Samardžića, Miris kiše na Balkanu. Najveći projekt HTV-a, najavila je Hlo, bit će 'Jadranski susreti' koji će se emitirati nedjeljom u prime-timeu sve do početka rujna. Jedina, pak, politička emisija koja će se producirati cijelog ljeta bit će tjedni politički talk-show U krupnom planu.

Po svemu sudeći, hrvatski su gledatelji ovoga ljeta ponovno gadno fasovali, posebno oni koji si ne mogu priuštiti ljetovanje na moru pa odmor planiraju kod kuće uz televizijski program, a takvih je vjerojatno nemalen broj u zemlji pred općim bankrotom. Sva je sreća da smo, navodno, zemlja u kojoj svaki treći građanin svakodnevno koristi računalo. Stoga, isključimo televizore i bacimo se na torrente. Dok nam ih još nisu počeli naplaćivati.