RETRO

Kako je milicija trenirala strogoću

26.06.2011 u 10:30

Bionic
Reading

Milicajci su još jedan duh iz prošlosti koji se tu i tamo pojavi u kakvu filmu ili zasvira u kakvoj pjesmi. Malo više o prosječnom milicajcu donosi Kristian Benić

O Štuliću su poludjeli obožavatelji, ljubomorni mrzitelji  i spretni profiteri, svaki na svoj način, ispisali mit kojem je dodavanje svakog stiha suvišno i već dosadno. Ostaju detalji otkriveni micanjem junaka iz glavne uloge.  Dokumentarac 'Kad Miki kaže da se boji' otkrivajući životne priče likova Azrinih pjesama krenuo je dobrim pravcem, ipak propustivši dati riječ vrlo bitnim protagonistima - milicajcima. Opjevani u pjesmi 'Nemoj po glavi D. P.' na način da se gotovo osjeti udar palice i zabilježeni na naslovnici dramatičnih 'Filigranskih pločnika', milicajci su od likova kojima se nije fora zamjeriti postali uglavnom predmetom raznih nostalgija s tonom podsmijeha ili izraz kojim na stadionima petnaestogodišnjaci vrijeđaju službenike danas zvane policajci. Tko su oni, što su i s kojim sredstvima radili zna sve uži krug ljudi, pa ne preostaje ništa drugo nego se zapitati tko to tako revno promatra Đonija i curicu?  

'Uredba o oznakama zvanja, oznakama funkcija i uniformi ovlaštenih službenih organa unutrašnjih poslova' - temeljni dokument iz prosinca 1977. regulirao je cjelokupnu pojavu milicajaca u službi do 1986. godine, kada se uvode novi propisi.

Šapka - prepoznatljiva kapa, u zimskim mjesecima suncobran i podbradnjak šapke su crne, a ljeti bijele boje. Svakih 18 mjeseci milicajac dobiva novu šapku. 

Kapa titovka - posebno popularna u krugovima JNA, ali i obvezan dio opreme milicajca. Ženama, uvjerljivoj manjini u službi, titovka je jedino pokrivalo glave.

Zvijezda petokraka - crvene boje, smještena na emjaliranoj podlozi, na šapkama promjera 38 mm, a na titovkama 28 mm.

Odora - Osim ljeti kada milicajac nosi tamnoplavu jaknu i svijetloplavu košulju, olovnoplave boje sa specifičnim sakoom i jaknom dolamicom koji vise duboko ispod kukova. Proizvođač odjeće uglavnom 22. decembar iz Kragujevca, a obuće Borovo iz Vukovara i Astra iz Oroslavlja.

Futrola za pištolj - crne boje, dvokraki remenčić povlači se kroz prorez ispod preklopa desnog džepa dolamice ili sakoa, a futrola je pričvršćena gajkama za opasač hlača. S prednje strane pištolja prekriveni samo cijev i mehanizam za okidanje, drška jasno vidljiva promatraču.

CZ 7,65 -  Službeno i najraširenije oružje milicionera iako se među više rangiranima koristila cijela paleta modela pištolja. Proizvođač Crvena zastava iz Kragujevca. Upotreba regulirana pravilnikom koji utvrđuje da se npr. može upotrijebiti prilikom sprečavanja bijega izvršitelja 'kontrarevolucinarnog napada na državno i društveno uređenje'. 

Zastava 750 - temeljno prijevozno sredstvo većine Jugoslavena, pa i milicije. Pri potjerama razvija brzinu od oko 120 km/h. Kraj volana tipka kojom se uključuju sirena i rotacijsko svjetlo. Osamdesetih godina s prestankom proizvodnje prestaje i upotreba u miliciji koja 'fiću' mijenja prvenstveno Zastavom 101 i Golfom. 

Registracija - oznaka milicijskih vozila u potpunosti je plavo obojena, brojke i slova visoki su 80 mm, a široki 10 mm. Umjesto oznake kratice grada, kraj crvene petokrake stoji samo slovo 'M'. 

RUP - Skraćenica izraza 'radiouređaj prijenosni' koji funkcioniraju unutar VHF područja. Fiksirani unutar samog milicijskog vozila uvijek su spremni za javljanje centrali. Proizvođeni su u banjalučkoj tvornici Rudi Čajevac i zagrebačkom RIZ-u.

Motorola - Oko 1980. godine Jugoslavija uvozi MX 300, prvu Motorolinu ručnu radiostanicu namijenjenu miliciji. U narodu poznate kao 'walkie-talkie', milicajci ručne radiostanice nazivom izjednačavaju s poznatim američkim proizvođačem iako je bilo i domaćih modela.

Pendrek - Službeno zvana 'gumena palica' visi s milicajčevog remena. Potpuno ravna s konopcem kraj držača koji se omota oko šake pri korištenju. Na dijelu koji se drži u šaci ispod gume se nalazi željezo što prilikom udarca izaziva efekt federa. Prema pravilima smije se koristiti samo dok osoba pruža otpor, no često su mijenjani zbog pucanja gume.

Legitimacija - Kako ne bi dolazilo do situacija iz 'Ludih godina' (lažni milicajci na biciklu kažnjavaju Žiku i Milana) osiguran je identifikacijski dokument - knjižica kožnih korica tamnoplave boje s osnovnim podacima o milicajcu. Iako je izrađen i prototip metalne značke ona nikada nije ušla u upotrebu.