SLJEDEĆA VELIKA STVAR

LTE je 4G

02.07.2011 u 08:30

Bionic
Reading

Neposredna budućnost mobilne telefonije, dakle sljedeća velika stvar najvažnijeg dijela telekomunikacijskog sektora, počiva u tehnologiji Long Term Evolution. Što je LTE, kako se i za što sve koristi te na koji će način utjecati na razvoj sadržaja i usluga, objašnjavamo...

Pratite li imalo telekomunikacijsku industriju, prošle godine dana morali ste ne jednom nabasati na kraticu LTE. Iako nije toliko čest buzzword kao 4G, LTE je bez imalo sumnje jedna od stvari o kojoj se, bar što se evolucije mobilnih mreža u Europi tiče, u posljednje vrijeme ponajviše pričalo nakon što se ispuhao mjehur entuzijazma oko WiMAX-a. No što je uopće LTE i, bitnije, što će donijeti krajnjim korisnicima, rijetko se govori. Za početak, tehnologija LTE (što je - strogo službeno i tehnički - 3.9G tehnologija) nije tek još jedna u nizu generacija mobilnih mreža namijenjenih prijenosnim uređajima poput mobitela, tableta i laptopa. LTE je, u punom smislu te riječi, game changer koji bi  trebao izmijeniti iz temelja krajobraz telekomunikacija općenito.

Brisanje granica

Naime, LTE je tehnologija koja bi jednom i za svagda (iako ne odmah) trebala izbrisati granice između fiksnih i mobilnih mreža, i to joj je ključna značajka iz koje slijede sve ostale. LTE bi trebao omogućiti bežičan prijenos podataka te korištenje usluga koje su u kontekstu mobilnih mreža dosad bile nezamislive zbog svojih zahtjeva za propusnošću i pouzdanošću. Emitiranje 2D i 3D HDTV sadržaja jedan je od često spominjanih primjera, ali karakter LTE-a znatno bolje ocrtavaju usluge i primjene o kojima se u okvirima mobilnih mreža dosad nije ni pričalo, poput bežičnog prijenosa TV sadržaja visoke kvalitete izravno od reportera do studija i/ili gledatelja, bez prethodnog zakupljivanja satelitskih ili žičanih veza. Osim propusnosti, jedan od važnih faktora koji su dosad razlikovali mobilne od fiksnih mreža jest latencija. Upravo je latencija razlog zbog kojeg stvari poput videofonije, VoIP-a ili zahtjevnijih mrežnih igara na aktualnim mobilnim mrežama ne funkcioniraju ili funkcioniraju loše. LTE je i tu posve usporediv pa čak i bolji od tehnologija koje se koriste u fiksnim mrežama (poput ADSL-a), zbog čega povlačenje fiksne linije više neće biti nužnost želite li koristiti sve mogućnosti i blagodati interneta. Konačno, zahvaljujući jednostavnosti nadogradnje mreže te svojim performansama, LTE-om će biti moguće dovesti širokopropusni internet u područja u kojima to dosad zbog fizičke nedostupnosti i komercijalne neisplativosti nije bilo moguće.

Što nam donosi LTE?

Kao što i ime (Long Term Evolution) sugerira, LTE je više dugoročni 'pokret', temeljen na nizu specifikacija i stremljenja, nego specifična i strogo definirana tehnologija. Glavne su mu odlike velike brzine prijenosa podataka koje s danas dostupnim korisničkim uređajima iznose maksimalnih 150Mbit/s u downlinku, odnosno 50Mbit/s u uplinku, brži odaziv mreže i povećana dostupnost, proširen raspon širine pojasa, frekvencijska neutralnost, veličine ćelija od desetak metara do 100 kilometara te podrška za brzine kretanja terminala (mobitela, modema, prijenosnika, u automobilima, vlakovima, brodovima) do 350 ili čak 500 km/h. Sve to u prijevodu znači: brzine posve ekvivalentne ili više od onih koje pružaju 'žičane' tehnologije (ADSL2+, kabel, optika), maksimalna fleksibilnost, dostupnost i proširivost te podrška za real-time medije poput videa, TV-a, VoIP-a i slično. LTE također konačno i definitivno raskrštava sa starom GPRS arhitekturom (koju, unatoč imenu, koriste i UMTS i HSDPA) te uvodi plošnu (nehijerarhijsku), na IP-u zasnovanu arhitekturu (Flat IP).

LTE u Hrvatskoj

Ključna stvar jest to da LTE nije tek još jedan vapourware. LTE je od kraja ljeta više puta demonstriran u Hrvatskoj, u tri najveća hrvatska grada, uključujući demonstraciju testne LTE mreže u živom okruženju. Najavljene brzine LTE-a u prvoj fazi implementacije u Hrvatskoj iznose do 172 Mbps za downlink te do 50 Mbps za uplink, ili čak 10 puta brže nego aktualnom tehnologijom HSPA, a mobilna bi se mreža trebala nadograđivati softverski definiranim baznim stanicama koje su u stanju trenutno raditi kao 3.5G (HSPA) bazne stanice, a kad se za to postignu uvjeti u ostatku mreže te postanu dostupni odgovarajući mobilni uređaji i terminali, softverskom nadogradnjom nesmetano mogu prijeći na LTE.

LTE ukratko:

 - povećana propusnost (do 172 Mbps download, do 58 Mbps upload)

 - performanse fiksnih mreža, 10x brže od HSPA (2D i 3D HDTV)

 - smanjena latencija (VoIP, videofonija, prijenosi uživo)

 - lakša nadogradnja i bolja integracija s postojećim mrežama

 - domet od 10 m do 100 km

 - brzine kretanja (terminala) do 500 km/h.

Nokia Siemens Networks o tehnologiji LTE

U svijetu LTE-a Nokia Siemens Networks (NSN) može se pohvaliti pametnim rješenjima, holističkim pristupom i dokazanom uspješnošću. Menadžer NSN-a Goran Horvatić Jambor stoga za Plan B govori o tehnologiji LTE i dosadašnjim, konkretnim, iskustvima kompanije u implementaciji 4G mreža. Uvodno, Goran Horvatić Jambor nam kaže da je LTE najefikasnija mobilna širokopojasna tehnologija koja će krajnjim korisnicima pružiti potpuno novo iskustvo. LTE, naime, donosi ekstremno brzi mobilni internet, a definiran je za više frekvencijskih pojaseva nego ijedna druga tehnologija. Može se koristiti u uparenom i neuparenom spektru, što tu tehnologiju čini istinskim globalnim standardom. Brz razvoj i uspješnost LTE-a su zajamčeni jer je do danas više od 100 operatera širom svijeta najavilo implementaciju te napredne tehnologije.

Holistički pristup tehnologiji LTE: globalno i s kraja na kraj

'Naše globalno ustrojstvo s LTE centrima kompetencije na svim vodećim tržištima omogućava nam da zadovoljimo zahtjeve i potrebe svih tržišta', ističe Goran Horvatić Jambor, dodajući da uska suradnja s vodećim proizvođačima korisničkih uređaja osigurava interoperabilnost s kraja na kraj sustava, dok se profesionalni timovi stručnjaka širom svijeta brinu za brzu i nesmetanu implementaciju i održavanje. Među pametnim LTE rješenjima koja osiguravaju visoko zadovoljstvo korisnika, NSN posebno ističe bazne stanice Flexi Multiradio, koje su prepoznate na tržištu i nagrađivane zbog svoje jedinstvene softverske nadogradivosti na LTE, kao i zbog revolucionarnog modularnog koncepta i vodeće energetske učinkovitosti; zatim je tu sustav Evolved Packet Core (EPC) za jezgreni dio mreže, nenadmašan u sve četiri dimenzije: propusnosti, signalizacijskom kapacitetu, broju istovremenih konekcija i upravljivosti uslugama. Dodatno, NSN posjeduje jedinstvena rješenja za transportne IP mreže te nagrađivana rješenja za Voice over LTE.

Jedinstven trag u svijetu prvih LTE mreža

Dubok trag u tom novom tehnološkom segmentu NSN može zahvaliti činjenici da radi na razvoju te tehnologije već tri i pol godine, točnije od 2008. godine, kada je krenula isporuka baznih stanica Flexi Multiradio koje je softverski moguće nadograditi na LTE. Uz to, Goran Horvatić Jambor ističe i to da je NSN prva kompanija koja je ponudila operaterima LTE hardver i softver u potpunosti usklađen sa standardima. S tehnologijom Internet-HSPA (I-HSPA) - jedinstvenim rješenjem NSN-a - utrli su put plošnoj (nehijerarhijskoj) arhitekturi u svijetu širokopojasnih mobilnih mreža, a vodeću poziciju na tržištu NSN je dokazao time što su ga vodeći svjetski telekomunikacijski operateri izabrali kao dobavljača telekomunikacijske opreme i rješenja za LTE, pa je sa 37 ugovora sklopljenih do svibnja 2011. godine neupitan globalni lider. Devet od 20 operatera koji su do svibnja ove godine pustili u rad komercijalne LTE sustave koriste infrastrukturu NSN-a, u mrežama diljem svijeta u testnom je radu istovremeno 40 sustava LTE-a, a među ostalim, komercijalni ugovori NSN-a o LTE-u uključuju, kažu iz NSN-a:

•   Deutsche Telekom (prva i najveća svjetska LTE 800MHz mreža u komercijalnoj upotrebi)

•   Telia Sonera (prva svjetska komercijalna LTE mreža)

•   NTT DoCoMo (jedini smo nejapanski dobavljač infrastrukture za LTE na tehnološki izuzetno zahtjevnom japanskom tržištu)

•   Light Squared, SAD (jedini smo dobavljač opreme za najveću svjetsku greenfield LTE mrežu).

Kada je o konkretnim iskustvima riječ, Goran Horvatić Jambor nam kaže da ona pokazuju da tehnologija LTE u potpunosti opravdava očekivanja te iz temelja mijenja doživljaj mobilnog širokopojasnog interneta. U živim mrežama ostvarene su vršne brzine prijenosa podataka od 100Mbps u downlinku, odnosno 50Mbit/s u uplinku i one su zasad ograničene mogućnostima korisničkih uređaja (USB modemi). Srednje izmjerene vrijednosti kreću se između 50 i 70 Mbit/s u downlinku te 25 i 30 Mbit/s u uplinku – znatno brže od ADSL-a! Zahvaljujući plošnoj arhitekturi LTE-a, latencija (vrijeme odziva mreže) je znatno smanjena te u prosjeku iznosi 20 ms, što je ponovo znatno bolje od onoga što danas nude 'žičane' tehnologije.

Što slijedi?

Razvoj tehnologije LTE vođen je nastojanjima industrije da pronađe efikasniju tehnologiju koja će pomoći u pružanju sve bržih mobilnih širokopojasnih usluga. U usporedbi s osnovnim HSPA mrežama, LTE je donio ta poboljšanja korištenjem nove tehnologije OFDMA/SC-FDMA na radiosučelju, većom fleksibilnošću u pogledu širine frekvencijskog pojasa te dodatnim alatima kao što su MIMO (Multiple Input Multiple Output) te više modulacijske sheme. Istovremeno, i dalje svjedočimo eksponencijalnom rastu podatkovnog prometa u širokopojasnim mobilnim mrežama, što nužno traži daljnja poboljšanja u ukupnoj efikasnosti: pružanje još bržih mobilnih širokopojasnih usluga konstantno rastućem broju korisnika. LTE Advanced (LTE-A) konceptualiziran je upravo tako da adresira ta dva zahtjeva.

LTE-A će omogućiti još veće brzine prijenosa podataka u prvom redu korištenjem još šireg frekvencijskog spektra, posebice kombinacijom više nosioca, te istovremeno primjenom dodatnih alata poput naprednijih MIMO shema, novih rješenja poput umrežavanja baznih stanica (relaying) te 'pametnih' antenskih sustava. LTE-A  će biti istinska 4G tehnologija u skladu sa zahtjevima koje je za IMT Advanced definirao ITU (International Telecommunication Union): 100 Mbit/s u downlinku u uvjetima visoke mobilnosti te 1 Gbit/s u stacionarnim, odnosno niskomobilnim uvjetima korištenja.

Prvi uređaji u skladu sa standardom LTE-A očekuju se 2012. godine.

(sponzorirani članak)