BIG IN JAPAN

Tanabata - zvjezdani festival

06.07.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Japanska kultura svoje običaje vuče iz prekrasnih priča o božanstvima i njihovim djelima. Što je Tanabata festival i zašto se održava sedmog dana sedmog mjeseca, pročitajte u nastavku

Još u vrijeme dok se Tokio zvao Edo imati spretne ruke bilo je sve, pa ne čudi što Japanci iz tih vremena imaju i festival kojim su nastojali potaknuti svoje bogove ne bi li im pomogli razviti sposobnosti u radu s metalom, drvom, glinom ili tekstilom, ali i u nekim umjetničkim sklonostima, poput lijepog pisanja. Tanabata festival svoje porijeklo vuče iz stare Kine, ali za razliku od ostalih festivala, ovaj je jedan od rijetkih koji nema poveznica s budizmom.Točan prijevod riječi tanabata bi bio 'večer sedmog mjeseca', a odnosi na sedmi dan sedmog mjeseca (doduše, po lunarnom kalendaru) - dan kada se prema staroj legendi Orihime i Hikoboshi susreću na nebu.

Orihime je bila lijepa kći boga neba Tenteija, provodila je vrijeme šijući nebesko ruho na obali Mliječnog puta. Iako je njen rad bio cijenjen, Orihime je bila tužna i usamljena, pa joj je njen božanski otac Tentei pronašao dečka, mlađahnog Hikoboshija, čuvara nebeskih goveda. Orihime i Hikoboshi su se u trenu zaljubili jedno u drugo i počeli provoditi sve vrijeme zajedno, što je rezultiralo njenim prestankom šivanja, a i božanska stoka se raštrkala po nebu bez nadzora. Ljutiti otac Tentei ih je udaljio na suprotne krajeve Mliječnog puta dopustivši im nakon mnogo suza i preklinjanja da se nađu jednom na godinu, svakog sedmog srpnja.

U stvarnosti Orihime i Hikoboshi su zvijezde Vega i Altair koji se zaista susreću na nebu tog dana, a i samo šintoističko obredno vezenje na tkalačkom stroju naziva se tanabata. Obavljaju ga miko djevojke u šinto svetištima pored vode kako bi umilostivile bogove za zaštitu rižinih usjeva od tuče i poplava i uspješnu jesensku rižinu žetvu.

Japanci tanabatu slave pišući dobre želje u stihovima na tanke, duge, raznobojne papirne vrpce kojima zatim ukrašavaju bambusove stabljike. Njima se dodaju i ostali ukrasi pa ovako ukrašeni bambusi izgledaju poput naših božićnih jelki. Tanabata drvo želja u vrijeme festivala postaje i pravi umjetnički izazov, ako se još uvijek sjećate Yoko Ono, znajte da je nekoliko njenih konceptualnih uradaka na tu temu izloženo u poznatim svjetskim muzejima, spomenimo samo njeno popularno Wish Tree u Parku skulptura u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti.