Unfollow by Jasno i Glasno

#pratipetak na Twitteru

15.07.2011 u 14:50

Bionic
Reading

Omiljena tviteraška praksa poznata kao #ff iliti #pratipetak ima nova pravila

Pratipetak ili Follow Friday uvriježen je običaj i u našoj tvitosferi. Dakle, za one koji ne znaju (a to je ona opskurna nekolicina koju srećete samo na Fejsu dok oru i kopaju za Zynga Games), pratipetak je praksa da u vremenu između ponoći sa četvrtka na petak i ponoći s petka na subotu svojim sljedbenicima preporučite tviteraše vrijedne praćenja.

Pratipetak je, najjednostavnije rečeno, stavljanje hashtaga #ff, ##followfriday, #cuate, #sigueelviernes, #vivaviernes, #pp ili #pratipetak uz imena tviteraša koje preporučate. I dok ovo svi znamo (izuzev par spomenutih biljki koje danonoćno kuluče na Farmvilleu), malo su poznata nova pravila pratipetka.

Naime, svaki tviteraš može tijekom tjedna (valja primijetiti kako se ne govori o samome petku!) preporučiti najviše 50 prijatelja. Ovakva se praksa ne smatra mjerodavnom za #pratipetak poredak. Isto vrijedi i za hackiranje statusa - svako primijećeno organiziranje glasova se kažnjava isključenjem iz poretka!

Nadalje, neki pribjegavaju čak i tako niskim trikovima kakvi su seljenje profila u drugu državu, gdje je manja gužva na timelineu. Oni pak koji DM-ovima nagovaraju frendove da im poklone #ff jednostavno su - #fail.

S time na umu, zapamtite da svaka preporuka nosi između 0 i 150 bodova, a iste dodjeljuje algoritam koji semantički analizira tweet i odlučuje koliko je 'težak'. Primjerice, ako se u tweetu referira samo jedan tviteraš uz prikladno obrazloženje (recimo, 'pratite @marcec jer je duša od čovjeka #ff'), dotični će dobiti svih 150 bodova. Spomene li se - hipotetski - još jedna tviterašica, oboje će podijeliti po 75 bodova.

Također, vrijedi samo prva preporuka - više istih tjedno ne uzima se u obzir. Ni samopromidžba, ni retvitanje, kao ni zaštićeni profili. Što je i pošteno - te egocentrike ionako treba nabiti nogom u dupe s TL-a, je l'da?