GIK

Kako legalno skidati s interneta

01.09.2011 u 13:30

Bionic
Reading

Može li skidanje filmova i glazbe biti legalno?

Može, ako su mu osnivači poznati po najvećoj stranici za torrent na svijetu! Premda rečenica zvuči oksimoronski, nije laž. Osnivač je Fredrik Neij, isti onaj koji je osnovao čuveni The Pirate Bay. Neij i još jedan 'pirat' Peter Sunde otvorili su tako (u Hong Kongu!) Bayfiles Limited - za koji tvrde da neće kršiti kleti copyright.

Pa tako Neij tvrdi da je tehnologija BitTorrent postala jako, jako, ali ono baš jako nepouzdana i da je sve više ISP-ova koji je filtriraju. A k tome, servis Bayfiles će se, kaže, držati akta Digital Millenium Copyright (DCMA) k'o pijan plota. Svi će kršitelji 'kopirajta' tako - navodno - odmah biti uklonjeni, zajedno s uploadanim materijalom.

Čemu onda novi filesharing servis, u moru Hotfileova, Filesonica, wuploada (Rapidshare više ne smatramo takvim!) i inih? Ako je vjerovati Neiju, tek će Bayfiles učiniti dijeljenje datoteka jednostavnim i efikasnim.

U međuvremenu, oba pirata osuđena su na godinu dana robije u Stockholmu, a povrh toga moraju platiti sitnicu od trideset milijuna švedskih kruna odštete. Odvjetnici velikih filmskih i diskografskih kuća traže pak još 120 milijuna.

Naravno, to ne znači da ne možete isprobati http://bayfiles.com/