OPASNO NAVUČEN

Jedan dan na utrkama

05.10.2011 u 09:31

Bionic
Reading

Novi autori stižu u rubriku Opasno navučen, među njima i naš 'Big in Japan' Darko Ivanković Seph koji je ovih dana opasno navučen na jedan filmski klasik

Chico: Želite li priručnik za klađenje na konjskim trkama? Dobijete besplatno, samo dva dolara za dostavu.

Groucho: Ako se primaknem na korak i smanjim udaljenost među nama,  hoće li cijena biti jedan dolar?

Chico: Neće jer ću se ja ponovno udaljiti jedan korak pa cijena dostave ostaje dva dolara.

Od autobusne stanice do kuće imam oko 100 metara. Listopad je, no temperature su još uvijek više od 25 stupnjeva, svi susjedi imaju otvorene prozore i mogu vidjeti uključene televizore. Ne vidim koje stanice prate, ali prevladavaju TV serije i prijenosi nogometnih utakmica, poslijednjih nekoliko susjeda lista teletekst, izvještaje kladionica. Ne mogu shvatiti kako netko može biti opasno navučen na klađenje.

Nedjelja poslijepodne, dan u tjednu kada obično gledam film iz kolekcije koje mogu uvijek gledati. Danas je na mom programu film 'A Day at the Races' (Jedan dan na utrkama), još uvijek ga pamtim kao prvi i najbolji film braće Marx koji sam gledao. Zaplet je sličan kao i u većini njihovih filmova: u ovome trojica braće Marx pomažu zaljubljenom paru prebroditi krizu nastalu zbog, kako se to danas uobičava reći, pokušaja da bogati hotelijer neprijateljski preuzme lječilište na rubu bankrota. Posljednja gošća lječilišta, hipohondrična bogatašica (Margaret Dumont), pomoći će samo ako joj dovedu omiljenog liječnika dr. Hackenbusha (Groucho Marx). Slavni liječnik je ustvari veterinar i po dolasku će morati zataškati svoju nekompetentnost, posebno pred pronicljivim bolničkim vozačem (Chico Marx) i jahačem konjskih utrka (Harpo Marx).

Anarhistički humor braće Marx ne obazire se na klasne podjele, oni su u gotovo svakom filmu partibrejkeri bogataških zabava i često završe socijalizirajući se s nižim slojevima društva u plesu i pjesmi. Osim komičnih situacija zasnovanih na gegu i verbalnim duelima, braća Marx su i glazbenici; u svakom filmu Groucho pleše, Chico svira klavir, a Harpo – naravno harfu, po čemu je i dobio nadimak. 'A Day at the Races' osim beskrupuloznih bogataša željnih još više novca ismijava i one koji taj isti novac žele zaraditi klađenjem, u ovom slučaju na konjskim utrkama. Scene nadmudrivanja Groucha i Chica, poput one iz uvoda teksta, zasigurno spadaju u antologijske verbalne duele na filmu.