OPASNO NAVUČEN

Bal vampira

15.10.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Bajkovita atmosfera zimske noći, natopljena teškim plavim i ljubičastim bojama razlog su zašto se naš Seph zaljubio u 'Bal vampira' kojemu se uvijek rado vrati i s kojim uspoređuje sve ostale žanrovske uspješnice

'Bal vampira' jedan je od rijetkih filmova koje sam jednakim intenzitetom nastavio voljeti od djetinjstva do današnjih dana. Komična horor bajka s atmosferom zimske noći natopljena chagallovski plavim i ljubičastim paletama boja. Stvorio sam si prototip vampira i lovaca na vampire i prije nego što sam upoznao Draculu i Van Helsinga i pogledao horore britanskog studija Hammer. Što je loše, jer kad jednom pogledate nešto toliko dobro, teško da će ga išta kasnije nadmašiti. Dva potpuno smiješna i nadasve nekompetentna lika upuštaju se u lov na grofa i vampira Von Krolocka. Prvi je lovac profesor Abronsius, simpatični djedica s einsteinovski raščupanom frizurom kojeg su godine itekako pritisnule, no još je svjež i poletan, a lovu na vampire odaje se poput kakva leptirologa.

Drugi je njegov šeprtljavi i prestrašeni pomoćnik Alfred kojeg glumi redatelj filma Roman Polanski. Njih dvojica prvu postaju u Transilvaniji uzimaju u gostionici u kojoj se Alfred zaljubi u gostioničarevu kći Saru. Nju pak glumi božanstvena Sharon Tate koju će Polanski oženiti godinu dana kasnije, no još godinu kasnije ona će stradati u maskaru bande Charlesa Mansona. 

Kroz film se provlači bajkovita atmosfera zimske noći, natopljena teškim plavim i ljubičastim bojama kakve bi upotrijebio majstor kista Marc Chagall. Polanski je toga itekako svjestan jer jedan od sporednih likova nosi posvetu slavnom slikaru u svom imenu Shagal. Antologijske scene silaska vampirskog grofa Von Krolocka kroz krovni prozor i otmica Sare, erotski naboj u scenama vidno zaljubljene Sharon Tate i Polanskog i na kraju sam bal vampira uz sugestivnu glazbu Krzysztofa Komede i više nego dovoljni su da vas opasno navuku na ovaj film.

Profesor Abronsius i njegov vjerni pomoćnik Albert na kraju uspijevaju spasiti Saru iz vampirskog dvorca, no obrat u posljednjim scenama odstupanje je od klasičnog američkog filmskog hepienda na koji su nas navikli; koliko god se provlači taj nelagodan osjećaj svojstven horor filmovima, ipak se radi o komediji koja vam dobar dio vremena drži širok osmijeh na licima. Film 'Bal vampira' nastao je prije više od 40 godina, no nije ništa izgubio od svog šarma, stripovske komike i gotičkog horora koji danas tek u tragovima možemo naći u novijim vampirskim filmovima i serijalima.