JURICA SAVJETUJE

Kako smanjiti zimske režije

03.11.2011 u 09:30

Bionic
Reading

Ako želite smanjiti iznose na mjesečnim 'čestitkama' računa za grijanje, ne trebate zaklati prvorođeno kozle te njegovo još pulsirajuće srce predati bogovima. Pratite što Jurica savjetuje ovaj tjedan i ugrijani dočekajte proljeće

Rate režija nemilosrdno rastu svake godine, dok plaće ostaju više-manje iste, ne prateći taj trend, bar kod sretnika čiji posao ne visi o koncu. Trebam li uopće spomenuti gorku brojku nezaposlenih u Hrvatskoj? S druge strane, uvijek bismo trebali imati na umu i ekosustav koji dijelimo s ostalim bićima planete i kakav trag ostavljamo za budućnost. Kako i predgovor aludira, savjeti koje vam donosim ne traže dramatične žrtve i dugoročno su itekako isplativi; neki su i sasvim besplatni, a račune za grijanje vam ove zime mogu smanjiti za 20-40 posto!

Poigrajte se termostatom - smanjite ga za pola ili jedan stupanj. Za svaki spušteni stupanj ćete uštedjeti cca dva do četiri posto na računu. Tijekom noći spustite temperaturu na za san poželjnih 16 °C, a dok ste na poslu ili vas neće biti za vikend, grijanje spustite na 12 stupnjeva ako živite u kući ili na deset (a može i na minimum) ako živite u stanu. Stanovi koji su na vrhu zgrada, iznad prolaza ili u prizemlju tik iznad vjetrovitih podruma djelomice su slični kućama, tako da je deset stupnjeva granica. Novije generacije termostata mogu se namjestiti na automatsku regulaciju temperature u određeno doba dana, upotrijebite tu funkciju. Čemu grijati dom dok niste u njemu; već tom mjerom biste mogli uštedjeti pola, ako ne i 70 posto na sljedećem računu za grijanje.

Zatvorite ispušne otvore u prostorijama koje ne koristite. Ukoliko se grijete na plin, svakako ostavite ventilaciju otvorenu tamo gdje vam se nalazi plinski bojler, a izdvojeni WC, smočnica i slični prostori nemaju potrebe biti stalno provjetravani dok ne boravite u njima; male strujom pogonjene ventilatore držite uključenima samo dok je potrebno.

Obnovite staru izolaciju!

Zatvorite otvore na kaminu i pripadajućem dimnjaku dok ih ne koristite - to može biti uzrok povećeg pada temperature prostorije i propuha.

Vrata svih soba držite zatvorenima - hodnik nije potrebno dodatno grijati; prostorije koje ne koristite nemojte grijati (često se predvidi taj mali korak).

Stara i potrošena izolacija na prozorima/vratima ili pukotine mogu progutati čak do 30 posto topline! Stavite zarolani ručnik ispod vrata, ugurajte komade neiskorištene tkanine ili stare krpe u svaku rupu, nagurajte vatu (može i kozmetičku) u male otvore poput onih za kablove antena i sl.; ispunite procjepe tvorničkim punilima iz tuba (npr. silikon za fuge). Provjerite sva potencijalna mjesta poput vrata i štokova, prozora i okvira, oko uređaja za klimatizaciju, vrata za podrum ili potkrovlje. Možete zapaliti svijeću i prolaziti plamenom pored sumnjivih mjesta, samo maknite sve tkanine i zastore da ne dođe do požara. Specijalizirane trgovine s alatima nude vrlo pristupačne, a ponekad i oku vrlo ugodne pribore za izloaciju vrata i prozora - plastične folije, duguljaste (zmijolike) jastuke i slično.

Ljeti ih koristimo za hlađenje, a sada stropni ventilator pretvorite u saveznika za kvalitetnije grijanje - na kućištu pronađite prekidač i namjestite ga da vrti u smjeru kazaljke na satu; dok suprotni smjer stvara lagani povjetarac, ovaj smjer cirkulira topli zrak s plafona prema vama. Već ta mala promjena smanjuje cijenu grijanja za 10 posto, a elektromotor troši vrlo malo struje.

Brišite prašinu s peći i radijatora - već i manje nakupine prljavštine mogu smanjiti učinkovitost grijača do pet posto.

Svi vi koji se grijete na pokretna električna grijala, držite ih bar dva metra od svega zapaljivog te isključite prije odlaska na spavanje.

Zimi je ugodno stajati pod vrućim tušem i grijati se, naročito rano ujutro nakon buđenja. S druge strane, em nije zdravo za kožu jer je topla voda isušuje, em vam račun itekako može skočiti, posebice u brojnijem kućanstvu. Smanjite temperaturu vode elektro ili plinskog bojlera na 45-50 °C.

Jednom godišnje, i to prije jeseni, zovite majstora da vam očisti sistem grijanja. Iako ćete za takvo čišćenje morati izdvojiti i petstotinjak kuna, mjesečno ćete uštedjeti otprilike pet posto tijekom hladnijih mjeseci.

Ako se grijete na strujne peći, pripazite na sva električna trošila u kući/stanu. TV, računala, prijamnici, stereo linije i ostali uređaji troše struju dok su u mirovanju - ako je uređaj ugašen, a lampica i dalje gori, to znači da troši. Troši malo, ali godišnje... Dobit ćete svotu od nekoliko stotina kuna. Isto vrijedi i za aparate na adapterima, tj. punjačima - fizički ih isključite ih iz struje.

Koliko god neki od vas, poput mene volite ljeto, ne paradirajte goli i bosi po kući. Čak i da se držite priče da si tako čeličite tijelo (notorna glupost!), obucite pulover i hlače trenirke. Debeli puloveri i hlače mogu donijeti do pet celzija vama, a istih pet manje termostatu.

Kod kupovine peći, dajte prednost onima sa energetskom zvjezdicom (energy star), takve će vam peći uštedjeti do 50 posto.

Svaki mjesec čitajte brojila struje i/ili plina te otiđite do elektrane/plinare i na licu mjesta platite točno koliko ste potrošili za prethodni mjesec. Tako izbjegavate akontacijsku ratu koja bi mogla biti drastično veća kada vam pružatelj usluge sam računa potrošnju po pretpostavci.