OMG

Japanci napravili najbrže računalo na svijetu

Objavljeno: 03.11.2011 15:52 /

Foto: Screenshot yt / yt

Japanski monstrum probio je i barijeru od 10 petaflopsa

Prošloga je četvrtka japanski gigant Fujitsu u japanskome laboratoriju RIKEN u Kobeu probio informatički 'zvučni zid': 10,51 kvadrilijuna operacija s pokretnim zarezom u sekundi. Megastroj se jednostavno zove 'računalo K' (ali nema veze s našim slavnim poduzetnikom), a najbržim na svijetu proglasit će ga sljedećeg tjedna, kada se objavi službena top 500 lista.

Računalo K naručilo je japansko ministarstvo obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i tehnologije, a ime (kei) na japanskome označava deset kvadrilijuna. Trebali su ga zajedno graditi Fujitsu, Hitachi i NEC, ali su radi recesije i NEC i Hitachi napustili projekt. Tako je Fujitsu izgradio klaster svojim SPARC64 VIIIfx procesorima - ukupno čak 88 tisuća njih. Kako to već obično biva, titulu najbržega mogao bi izgubiti razmjerno brzo, budući da IBM i Cray po narudžbi američkoga ministarstva energetike grade mašinu sposobnu za dostizanje dvadeset petaflopsa.

No, ni to nije kraj priče; inženjeri već razmatraju izgradnju superračunala eksa-skale, stroja koji bi od K-a bio jači ravno stotinu puta. Zanimljivo, računala eksa-skale moguće je izgraditi već danas, ali nisu financijski isplativa, budući da bi trošila otprilike 20 megavata električne energije.

Just tweet it

Play of the day

Uvjeti korištenja | Kontakt | Oglašavanje | Promocija | Impressum | Pomoć
© T-Hrvatski Telekom 2013. Sva prava pridržana.
Odaberi temu