STAV

Strategija razvoja gubljenja vremena

Objavljeno: 05.11.2011 07:25 / Toni Đugum

Foto: Ostale fotografije shutterstock / shutterstock

Pitate li se kakav je ovo naslov, odgovor je jednostavan - onakav kakav najbolje dočarava 'nastavak' 'strategije razvoja' broadbanda od lani

Bio jednom tako jedan državni tajnik koji je sa 'Sanaderom bio u dobre'. Tajnik je, osim što je lutao bespućima informatičke zbiljnosti, ponekad promišljao strategije razvoja širokopojasnoga pristupa u našoj zemlji. Prvi osvrt na takva promišljanja dali smo u papirnatome Planu B početkom ove godine, a ovih smo dana dočekali i 'novu' strategiju za period od skore 2012. pa sve do europske 2015. godine.

Na ovome mjestu potpisnik teksta ozbiljno razmišlja da kopipejsta taj isti lanjski osvrt, budući da je i strategija ostala - gotovo ista. Nije šala - najveći je dio nove 'strategije' identičan starome. Treba biti iskren pa reći kako promjena ima; primjerice, na drugoj strani više ne piše 'Prijedlog Strategije' nego 'Konačni dokument', a na četvrtoj je čak izbrisano 'i kreću se od fizičkog' a dodano je '(online)'.

Ali to nije sve. Akcijski plan je postao 'provedbeni program', 'preko' je postalo 'uz pomoć', a strategija je toliko smjela da je u jednoj fusnoti čak izbrisano 'Vlada Republike Hrvatske'. U međuvremenu u stvarnome životu dogodilo se nekoliko manje važnih stvari - primjerice, svijet je potrošio sve raspoložive IPv4 adrese (3. veljače 2011. je čak organizirana i prigodna feštica), ali takve sitnice nova-lanjska 'strategija' nije uspjela uočiti.

Što je svrha?

Ipak, nadljudske napore stručnjaka u kreiranju nove strategije širokopojasnoga razvoja naše zemlje ne smijemo podcijeniti. Pri kraju si je cijeli tim dao oduška i promijenio cijene FTTx priključaka, a dodali su i novi pojam - LTE tehnologije.

Ali, ni to nije sve! Na kraj dokumenta dodano je ono što zbilja nedostaje lanjskome, a to je ocjena stanja razvijenosti broadbanda u Hrvatskoj. Iz njega je razvidno da broj priključaka u mobilnoj mreži brže raste od onih u nepokretnoj, koji polako dolaze u fazu stagnacije. Obrađen je i jako bitan pokazatelj gustoće priključaka, na kojemu bi neka nova e-Hrvatska trebala temeljiti svoje djelovanje.

Ono što i ovogodišnjoj novo-staroj strategiji izmiče jest njezina osnovna svrha. Osnovni preduvjet za rast brzine pristupa internetu jest vrlo jednostavan - izgradnja što šire svjetlovodne mreže i njezino dovođenje do svake zgrade, tvrtke ili doma. Ipak, premda i velikani e-Hrvatske već godinama govore o tome, država i dalje plaća milijune i milijune kuna za korištenje svjetlovoda vlastitim tvrtkama sa optičkom infrastrukturom poput HŽ-a, HEP-a, HAC-a, Janafa i Plinacroa. Nažalost, strategija je tu - posve autistična.

Komplementarni dokument ove friške strategije jest Provedbeni plan. U njemu je, osim standardno bezvezne SWOT analize (no, to nije privilegija samo e-Hrvatske; SWOT analiza je u bilo kojoj branši dušu dala za mazanje lakovjernih očiju) taksativno navedeno kamo će i kome otići šezdesetak milijuna proračunskih kuna. Posebice veseli tridesetak milijuna koji će otići na umrežavanje škola, zdravstvenih ustanova te poštanskih i mjesnih ureda, kao i 700,000 kuna za dovođenje broadbanda na mjesta gdje ne postoji komercijalni interes.

Jednako vesele i razne edukacijske mjere koje se navode u planu. Ono što autora ovoga teksta NE veseli je sljedeće: mora li 'informiranje korisnika usluga o svim mogućnostima razvoja digitalne televizije' zbilja koštati 800,000 kuna? Mora li 'informiranje zainteresiranih subjekata o mogućnostima razvoja infratrukture' zbilja koštati pola milijuna kuna? Mora li 'izrada studije o odabiru najpovoljnijih modela financiranja i poticajnih mjera za ulaganja u infrastrukturu širokopojasnog pristupa' koštati još pola milje? Ah, dobro, pa 'izrada analize raspoloživosti i brzina širokopojasnog pristupa postojeće bakrene pristupne mreže' koštat će čak 817 tisuća kuna, a 'izrada analize zatečenog stanja izgrađenosti elektroničke komunikacijske infrastrukture i širokopojasne komunikacijske mreže (na regionalnoj razini), te druge dostupne infrastrukture koja se može iskoristiti za izgradnju širokopojasnih komunikacijskih mreža' čak 2,717,000 kuna...

Just tweet it

Play of the day

Uvjeti korištenja | Kontakt | Oglašavanje | Promocija | Impressum | Pomoć
© T-Hrvatski Telekom 2013. Sva prava pridržana.
Odaberi temu