JURICA SAVJETUJE

Žestica iz bakine smočnice

10.11.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Votka, rum i džin su super, posebice kada nazdravljamo posebnoj prigodi ili za provoda vikendom. Pijemo ih u koktelima, čajevima ili same. Ono što nas danas zanima i što nam Jurica savjetuje jest imaju li ove žestice drugih namjena osim izlijevanja u grlo

Jedan od najpoznatijih izvoznih proizvoda Majke Rusije je votka, odnosno u doslovnom prijevodu vodica. Proizvedena destilacijom fermentiranih krumpira ili žitarica, sastoji se većim dijelom od vode i etanola s ili bez okusa. Jačine, odnosno postotak alkohola varira kako po regijama tako i po linijama proizvođača.

Drugo piće čije ću pomalo neuobičajene vrste upotrebe danas spomenuti je još draži mi rum. Opjevali su ga brojni mornari, gusari, a i poneka papiga. Ima predivan okus i miris, ako pričamo o tamnijim varijantama. Proizvodi se od melase, također kroz proces fermentacije te se neko vrijeme skladišti u bačvama da bi bio spreman za upotrebu.

Treće i nikako lošije piće je džin koji na našim prostorima možemo zvati i rakija. Otac tog pića je danski liječnik Franciscus Sylvius. Varijacije i okusi su brojni, a čisti destilirani džin sadrži borovice.

Krenimo s votkom...

Boli vas zub, a kasno je navečer ili se radi o vikend putovanju i nikako ne možete do stomatologa... Premažite votkom bolni zub kao i zubno meso; možete i natopiti veći komad vate votkom i to staviti na bolno mjesto. Osim dezinfekcije, smanjit će bol. Sljedeći savjet će pričekati toplije vrijeme ili ako ste svjetski avanturisti i hitate u trope, svakako ulijte votku u bočicu s pumpom - naporni insekti će bježati od vas, a možete i njih direktno špricnuti. Treći, također savjet za toplije vrijeme, vrijedi za ubode meduza. Prelijte mjesto uboda votkom koja će olakšati dio boli i dezinficirati ranu. Slobodno vrištite poput male curice od boli. To je uvijek zabavno na plaži.

Žene i kosom blagoslovljeni muškarci će ljepše izgledati ako u šampon ili tijekom šamponiranja dodaju votku - kosa i tjeme će biti čišći, zdraviji i stimulirani, možete i sami napraviti tinkture ljutih papričica i votke. Neugodni mirisi na odjeći se mogu ukloniti špricanjem votke po tkanini, bakterije koje su uzrokovale miris će biti ubijene, a miris votke će ishlapjeti kada se tkanina osuši. Isto možete primjenjivati i prije pranja veša. Naravno, uvijek prethodno provjerite na skrivenom dijelu odjevnog predmeta postojanost boje.

Koliko nas puta bombardiraju reklame unaprijeđenih formula deterdženata koji uklanjaju plijesan u kupaonici... A na kraju uvijek ribate mrlje satima istovremeno udišući kemijska isparavanja koja dokazano uzrokuju rak. Pošpricajte plijesan votkom i ostavite petnaestak minuta te potom izribajte. Slobodno ponovite proces nekoliko puta dok sve ne ode. Ovaj način nije ništa slabiji od spomenutih deterdženata. Predmete od stakla, porculana ili kroma dovedite do besprijekornog sjaja glancajući ih krpom koju se namočili votkom. Odlazak na tržnicu, posebice subotom, bit će daleko ljepši ako se vratite s buketom cvijeća koje će dulje ostati svježe ako u vazu s vodom ubacite nekoliko kapi votke i žličicu šećera. Kod izmjene vode ponovite postupak.

Polly hoće rum, Polly hoće rum

Poput votke, ali i džina koji ću spomenuti kasnije, može poslužiti kao antiseptik. Većinom se koristi, osim u kulinarskim i za medicinske svrhe - ako je vjerovati domaćim knjižicama zdravlja koje se prenose generacijama. Najdraži recept mi je svakako vrući čaj s medom, limunom i malo ruma kod prehlada i viroza s upaljenim grlom. Može se u sličnoj mješavini, ali i sam, popiti kao sedativ za lakši i bolji san. Dakako, svako pijenje u medicinske svrhe ne opravdava oblokavanje. O kojoj količini govorimo? Maksimalno tri velike žlice dnevno. Kada se umjereno koristi, može pomoći u prevenciji bubrežnih kamenaca, demencije, Alzheimera, visokog krvnog tlaka i hipertenzije, makularne degeneracije, pojedinih vrsta kanceroznih oboljenja poput limfoma, raka dojke ili gušterače, a pomaže i probavnom traktu.

Džinovski dobar

Ako kiselite krastavce, dodajte čašicu-dvije džina u rasol - pojačat ćete okus krastavaca koji će u ustima biti poput malih duhova iz boce. Ako pečete pite, krostatu ili quiche, ubacite ga umjesto dijela vode kod pravljenja tijesta - alkohol će i pri blagoj temperaturi ishlapjeti, a okus i tekstura tijesta će biti daleko bolji (ovaj tajni sastojak tijesta za pite sam naučio od jednog austrijskog vrhunskog kuhara). Džin odlično zamjenjuje vodice za ispiranje usta; dodajte kap ili dvije eteričnog ulja timijana i time promućkajte usnu šupljinu koja će biti savršeno dezinficirana. Istu tinkturu možete koristiti i kod neugodnog mirisa stopala, ali i kao osvježivač prostora u boci s pumpom.

Iz bakine knjižice narodnih recepata izvukao sam zanimljiv lijek za artritis koji možete pripremiti i kao lijepu gestu pokloniti članu obitelji. Dakle, namačite svijetle (zlatne) grožđice tjedan dana u džinu. Svakodnevno bi se trebalo pojesti deset komada da bi se smanjila bol uzrokovana artritisom. Pretražujući internet, došao sam do zaključka da ključ ljekovitosti leži u kombinaciji borovica, grožđa i sumpor dioksida (kojim se tretiraju grožđice).

Za kraj, koje god od ovih žestokih pića koristili, savjetujem vam da birate jeftine varijante za čišćenje i deodoriranje doma, a one skuplje za korištenje u/na tijelu.