MERITUM

Opća (ne)kultura

16.11.2011 u 13:00

Bionic
Reading

Je li netko razmišljao o tome da bi potencijalni saborski zastupnici morali proći ispit iz općeg znanja?

Kada jedan političar (ajmo ga tako nazvati) citira naciste, a da to ni ne zna, je li to znak da je vrijeme za promjenu izbornog zakona i da svi potencijalni kandidati za Sabor moraju proći ispit iz općeg znanja i kulture, inače ništa od saborskog mjesta? Naime, kada je prije nekoliko dana Željko Kerum na jedno novinarsko pitanje odgovorio s: 'Rad oslobađa', bilo je evidentno da nema pojma što je rekao, a i sam je kasnije izjavio; 'Nisan zna da su to koristili nacisti.' U ovom slučaju je jednako skandalozno i to što je rekao i činjenica da nije znao tko je to prvi rekao.

Ovaj put je Kerum još i dobro prošao, nije baš da ga je dočekalo 'pranje' zbog ovakvog lupetanja. Imao je sreće jer se cijela nacija zabavlja pijanim gradonačelnicima, nogometom, stigao je novi nastavak sage 'Sumrak', pa je Kerum ostao pomalo neprimijećen u moru svakodnevnih događanja. Međutim, ajmo hipotetski postaviti situaciju malo drukčije. Što bi bilo da je Kerum neka velika politička manga i da mu je dužnost putovati po svijetu i predstavljati Hrvatsku? I tako ga službena putovanja nanesu na skupove gdje se okupljaju svjetski državnici, koji znaju malo više o povijesti i bolje su potkovani sa znanjem iz opće kulture, a onda Kerum izlane da rad oslobađa ili već neku sličnu glupost...

Nepoznavanje ovakvih općepoznatih povijesnih činjenica nije samo pokazivanje vlastite gluposti i neznanja, već može biti i vrlo neugodno za sve nas. Ne tako davno crvenjeli smo se i zbog manje bitnih stvari, recimo nepoznavanja političkih protokola. Slavna torba naše slavne premijerke prilikom fotografiranja s Obamom koja je na kraju završila na podu jer nitko nije znao kamo bi s njom jedna je od onih situacija zbog kojih vam je neugodno dok to samo gledate na televiziji, iako to nema nikakve veze s vama. O (ne)poznavanju engleskog jezika neću niti govoriti jer tim jezikom ne barata skoro nijedan naš političar, osim valjda Vesne Pusić.

Dej bifor jestrdej

Političari, osim što su nas prilično osiromašili i upropastili nam svaku priliku za kakav-takav prosperitetom imaju i tu nesvakidašnju potrebu da nas sramote gdje god stignu, i to svojim neznanjem koje ima dinosaurske proporcije. Dej bifor jestrdej ili što smo već čuli još uvijek je sprdačina po nekim sajtovima na internetu, a kad slušam neke zastupnike, nisam baš sigurna ni da znaju hrvatski. Međutim, nije problem samo u stranim jezicia, to se još može i naučiti, iako čisto sumnjam da će neki homo politicus zgrabiti takvu priliku.

Nije, nažalost, ni problem samo u tvrdnji da 'rad oslobađa'. Imamo i ministre koji ne znaju ništa o svom resornom ministarstvu, pa tako naš vrli ministar vanjskih poslova, kada je prvi put kao ministar posjetio Bruxelles, nije imao pojma koja su preostala poglavlja u pregovorima Hrvatske za EU. A bilo ih je samo dva i samo je morao reći koja su to. Sjećate se riječi 'jubito' i ministra Kirina? A kada je predsjedavajući u Saboru, mislim da je u tom trenutku to bio Mato Arlović, rekao da će 'zastupnicima sve biti emajlirano'? Baš tako, emajlirano, ne mejlano, ne poslano 'imejlom', već baš 'emajlirano'. Kao što sam rekla, neznanje i glupost bivših i budućih saborskih zastupnika dinosaurskih je proporcija. Uvedite im ispit iz općeg znanja, proći će ih manje od deset posto!