Unfollow by Jasno i Glasno

#KukurikuUP – kampanja u vrijeme Twittera

17.11.2011 u 09:01

Bionic
Reading

Svjedočili smo jučer pomalo presedanskom događaju u sferi politike i interneta – održano je prvo okupljanje domaćih tviteraša (TweetUP) u suorganizaciji Kukuriku koalicije

#KukurikuUP, odnosno okupljanje domaćih tviteraša i predstavnika Kukuriku kolicije, Zorana Milanovića, održano jučer u Zapruđu, prvi je ovakav događaj u povijesti domaćih izbornih kampanja i Twittera. Iako ta 'povijest' ne seže daleko u vremenu, neobično je važno da je netko od političara iz 'viših slojeva' otvorio vrata i ovakvom načinu komunikacije.

Bez naivnih zaključaka, obzirom da je u tijeku predizborna kampanja, korisnici Twittera koji i inače aktivno sudjeluju u političkom životu, a među kojima su brojni mali (i veliki) poduzetnici, posebice iz sektora ICT-a, prvi su put imali priliku direktno postaviti pitanja izglednom budućem premijeru Hrvatske.

Ta činjenica istovremeno svjedoči o promjeni paradigme komunikacije koju je internet sa sobom donio, snazi jedne relativno male online zajednice, ali i interesa politike da zakorači i u taj mitski internet i posluša što ljudi koji na ovaj ili onaj način isti razvijaju misle, žele i trebaju.

#KukurikuUP organiziran je na inicijativu organizacije Internet za sve, čiji je predstavnik Ivo Špigel iz tvrtke Perpetuum Mobile ujedno i moderirao raspravu. Nakon par uvodnih riječi, Zoran Milanović je odgovarao na pitanja u vezi budućnosti internetskog sektora u Hrvatskoj. Uz njega je nastupio i Darko Parić, splitski SDP-ovac iz CARneta, koji je sudjelovao u pisanju 'Plana 21', odnosno prijedloga razvoja ICT-a u narednim godinama.

Open Source Sabor 

Tviteraši su postavljali uglavnom konkretna pitanja, vezana uz informatiku, optiku i budućnost interneta u regiji. Kako smo mogli čuti, ukoliko dobije izbore, koalicija planira intenzivno raditi na razvoju umreženosti u Hrvatskoj. Parić je istaknuo kako postoji velik broj kvalitetnih mreža unutar državnih tvrtki koje nisu dovoljno dobro iskorištene, te kako će koalicija inzistirati na dovođenju 'interneta u svaki dom'. Na pitanje hoće li širokopojasni internet postati ustavno pravo građana, kao što je slučaj u nekim europskim zemljama, Milanović je istaknuo kako je riječ o 'pravu koje treba ostvariti'. Postavljeno je i pitanje otvorenog koda (OpenSource) koji je isplativiji i dostupniji na razini državnih institucija (ali i škola, fakulteta...), pa smo saznali da će koalicija inzistirati na njegovom korištenju, gdje god će to biti moguće. 

 

Među 50-ak okupljenih tviteraša našao se i Damir Sabol, osnivač Iskona, koji je sasvim direktno ponudio svoju pomoć Kukuriku koaliciji u razvoju internetskih biznisa, startupova, ali i generalne infrastrukture u Hrvatskoj. Sabol je istaknuo kako je cijena izgradnje, primjerice, Pelješkog mosta dostatna za uvođenje više od pola milijuna optičkih priključaka u kućanstva diljem Hrvatske. Također, predložio je i ulaganje novca iz mirovinskih fondova u optičku infrastrukturu, a dodao je i kako je novac utrošen na sanaciju brodogradilišta mogao biti utrošen u masovan razvoj (a potom i izvoz) tehnologije.

Jedno od pitanja koje se pojavilo bilo je i ono vezano uz informatiku kao obvezan predmet u osnovnim školama, na što je Milanović odgovorio 'čuđenjem', obzirom da je i sam tek nedavno saznao od sina osnovnoškolca da informatika nije mandatorni predmet. SDP-ova saborska zastupnica i aktivna tviterašica Marija Lugarić zaključila je kako će to biti jedna od prvih promjena koje bi koalicija mogla ostvariti unutar prve polovice mandata.

(Online) korak naprijed

Na ovom političkom skupu (jer je bio upravo to, neovisno o našem tviteraško-romantičnom pristupu) potegnuta su brojna pitanja o budućnosti malih poduzetnika u RH kojima je internet domena i gdje Hrvatska ni po čemu (dakle, znanju i sposobnostima) ne zaostaje ni za kojom drugom europskom državom. Ono što je istaknuto kao problem je ujedno i ono očito – nedostatak interesa države da upotrijebi sve moguće resurse i učini internet 'profitabilnim', a što je u konačnici napredak ne samo za male poduzetnike koji se bave online tehnologijama, već i čitavo društvo. Naročito ako gledamo na kulturološki utjecaj interneta (informiranost!). Spomenuti Sabol dao je i konkretan prijedlog o uvođenju 'ministarstva informatike', odnosno potpredsjednicima Vlade koji bi bili zaduženi samo i isključivo za razvoj IT-a i ICT-a.

Na neka od postavljenih pitanja Parić i Milanović nisu imali odgovore, ali su pokazali inicijativu da se komunikacija sa stručnjacima iz ICT sektora nastavi, te da konačno, u bližoj budućnosti, iskoračimo iz mračnog srednjeg vijeka interneta, gdje su nam, primjerice, važeći zakoni o internetu pisani prije nekoliko desetljeća. 

#KukurikuUP bio je prvi korak ka direktnijoj komunikaciji onih koji 'znaju i mogu' te onih koji odlučuju kako će njihovo znanje biti upotrijebljeno. Nadamo se (ujedno poručujemo) da ovo nije bilo zadnje ovakvo okupljanje, te da će koalicija kad dođe na vlast opravdati povjerenje koje im je svojim prisutnošću na #KukurikuUP, ali i na Twitteru i internetu generalno, ukazala 'mala većina' onih koji su u pravilu korak naprijed. Barem kad je internet u pitanju.