JURICA SAVJETUJE

Limun - kiseli superheroj

17.11.2011 u 15:31

Bionic
Reading

Volimo limun. Boja kore, miris, osjećaj u ruci. Još ako je domaći i nešprican, tada će mu miris biti još ljepši. Ljeti nas osvježava svojim sokom, a zimi osnažuje u toplom čaju. Osim za sokove, deserte i ukrašavanje, Jurica savjetuje kako ga možemo koristiti i za čišćenje

Bitan faktor kod konzumiranja limuna jest da ga za jela koristite nešpricanog ili da ga bar dobro operete i namačete u otopini alkoholnog octa i vode ili sode bikarbone i vode nekih 15-20 minuta da bi isprali dio pesticida. Možda bi klinci i bili oduševljeni desertom s limunovom koricom koja svijetli u mraku, ali kako kažu u vicu, 'što zna dijete što je sto kila', dakle, pripazite na to. Samo proguglajte napisane pesticide na kutijama ili pakiranjima limuna kupljenih od preprodavača na placu ili u samoposluzi.

Pred nama je nova blagdanska sezona i kakvo bi to kućanstvo bilo ako ga ne bismo uglancali i pripremili kako za rođenje malog Isuseka, pa tako i za ulazak u 2012. Da ne spominjem sve goste koji će nas posjećivati, a znate da će netko uvijek baciti oko na čistoću i red. Smiješno mi je da oni koji prvi snime situaciju su oni koji unajmljuju žene da im čiste. Eto, da pročitaju članak znali bi kako limun može biti dobar za kožu! Uskličnika mi!

Da bi osvježili daske za rezanje, nakon pranja (bilo u perilici ili ručno) u njih utrljajte prerezani limun ili limunov sok, ostavite desetak minuta i potom dobro isperite pod vodom. Kod jačih mirisa ili mrlja slobodno ostavite preko noći. Limun ima niski pH i snažno antibakterijsko djelovanje, pa je idealan za to. Tu ću povući paralelu i spomenuti da limun služi kao idealan osvježivač daha iz usta – ušpricajte nešto limuna u usta, promućkajte cca 15 sekunda i progutajte. Napravite ukiseljenu facu. Vodu s nekoliko kapi limuna pijte tijekom dana kada god trebate svježinu usta. :)

Oprezno sa zubima

Idealan je za čišćenje kromiranih (slavine u kuhinji/kupaonici), ali i predmeta od nehrđajućeg čelika (npr. pribor za jelo), predmeta koje ćete uglancati ribanjem limunovom korom te potom isprati u vodi te posušiti krpom. Slično vrijedi za predmete od bronce, odnosno mesinga koje ćete dovesti do galaktičnog sjaja koristeći isti omjer limuna i soli. Ovo vrijedi isključivo za pravu broncu/mesing, nikako za predmete premazane broncom, tzv. pobrončane. Isti postupak služi i za predmete od bakra. Dakako, uvijek na donjem dijelu koji se ne vidi prvo provjerite otopinu, tj. je li predmet doista od punog metala. Opet paralela – zube možete pobijeliti trljanjem mješavinom limunovog soka, soli i sode bikarbone. Imajte na umu da se to smije raditi samo ako imate a priori perfektno čiste zube i prostor među njima te da to poput svih nagrizajućih otopina (uključujući peroksid) šteti caklini! To radite na vlastitu odgovornost.

S mramora, koji ustvari nije kamen, već okamenjeni kalcij, uklonite mrlje i sivilo tako da prerežete limun na pola, prerezanu stranu umočite u sol te time trljate površinu i potom dobro isperite vodom. Također prvo isprobajte na malom i skrivenom komadu mramora jer, ako je lošije kvalitete, mogao bi se oštetiti.

Ovlaživač zraka svakih nekoliko tjedana osvježite dodavanjem tri do četiri žličice limunovog u vodu koju ulijevate. Ubit će bakterije te neutralizirati neugodan miris.

Apropo neugodnih mirisa, u vatru kamina ili peći, a može i među drva ubacite nekoliko kora limuna. To će ukloniti težak miris starih paljevina.

Stavite nekoliko kriški limuna na gazu ili tanko platno te na radijator – soba će ljepše mirisati. Isto vrijedi i za limunovu koru, no tada vam ne treba gaza.

Za čišćenje kuhinjskih površina pomiješajte sok limuna s vodom, ulijte u bocu s pumpom i dobili ste eko sprej. S time možete čistiti i prozore – ugodnije miriši od alkoholnog octa.

Čisti sve što stigne

Plastične posude namačite u razrijeđenom limunovom soku – odlično za neugodne mirise, mrlje i blažu masnoću. Također, ako perete posuđe na ruke, dodajte limunov sok uz deterdžent za pranje, tako ćete pojačati snagu odmašćivanja.

Za čišćenje odvoda koristite tri i pol litre vruće vode u koju ste umiješali 120 ml limunovog soka. Za manja začepljenja pomiješajte sodu bikarbonu i sok limuna, pjena će učiniti svoje.

Ista otopina, tri litre vruće vode i 120 ml limunovog soka, odlično djeluje i za uklanjanje sivila s bijelih tkanina; namačite bijele materijale 15-20 minuta, ocijedite bez ispiranja i potom operite kao i inače u mašini. Za dodatno posvjetljivanje, ocijeđene tkanine prije pranja ostavite na suncu da se osuše. Ne koristiti za svilu! Provjerite na skrivenom dijelu.

Za neutraliziranje mirisa u hladnjaku, stavite pola izrezanog limuna na tanjurić s mesnatom stranom na van. Mijenjajte jednom tjedno.

Ako ste ostali bez deterdženta za WC, dobra zamjena je 1 dl limunova soka – prelijte unutar WC-a, izribajte četkom i ostavite desetak minuta, potom isperite. Dok čekate da djeluje, namočite nokte u zdjelici s limunovim sokom, zatim ih četkajte četkom za nokte koju ste namočili u isti omjer alkoholnog octa i mlačne vode. Nokti će se sjajiti poput čistog toaleta. :)

Nakupine kamenca u čajnicima očistite prokuhavajući kriške limuna u njima. Nakon ključanja, ostavite tekučinu u čajniku sat do dva, isperite i osušite. Kamenac sa tuš kabine uklonite ribajući polovicom limuna.