ICT

Nokia Siemens Networks potiče upotrebu zelenih tehnologija

11.11.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Procjenjuje se da bi globalni poslovni sektor, primjenom zelenih ICT rješenja i usluga, do 2020. godine mogao uštedjeti 600 milijardi eura. Kako bi primjena takvih rješenja nemjerljivo utjecala na zdravlje našeg planeta i održivost prirodnih resursa, NSN je s ključnim kupcima sudjelovao u radionicama WWF-a

Zaposlenici Nokia Siemens Networksa (NSN), zajedno s predstavnicima ključnih klijenata, krajem listopada su sudjelovali u One Planet Leaders radionicama WWF-a (Svjetskog fonda za prirodu), čija je zadaća istražiti i propagirati svijest o standardima održivog razvoja u svakodnevnom poslovanju, u svrhu smanjivanja utjecaja na okoliš. Ove su WWF-ove radionice za kompanije jedinstvena prilika za suradnju na daljnjim inovacijama.

WWF tijesno surađuje s nizom multinacionalnih kompanija dijeleći svoj know-how u osmišljanju ekoloških strategija i smanjivanju utjecaja na okoliš. „Misija WWF-a je da zaustavi degradaciju okoliša i izgradi budućnost u kojoj će ljudi živjeti u harmoniji s prirodom“, kazala je Carolina Moeller, voditeljica edukacije poslovnih korisnika WWF Internationala. WWF to postiže, dodala je ona, očuvanjem biološke raznolikost, brigom o održivosti obnovljivih prirodnih resursa, te promoviranjem ekološki svjesnih rješenja kojima se smanjuje zagađivanje planete i prekomjerna potrošnja prirodnih resursa. „Kako bi u svojoj misiji uspjeli, WWF se uključuje u brojna inovativna i izazovna partnerstva u privatnom sektoru, kao primjerice s kompanijom Nokia Siemens Networks, koja predvodi u inoviranju i proizvodnji zelenih tehnologija u svojoj industriji, kao i u promoviranju ekološke svjesnosti“, objasnila je Carolina Moeller.

Nives Sandri, regionalni NSN-ov menadžer za Hrvatsku nastavno na WWF kaže: "Naš pristup zaštiti okoliša sastoji se u razvoju, pokretanju i omogućavanju održivih biznisa" i dodaje kako ciljevi njene kompanije idu dalje od pukog zadovoljavanja zakonskih propozicija: „Svoje ciljeve NSN dostiže kroz primjenu ekološke strategije, zasnovane na globalnim standardima, procesima i praksama, na naše proizvode i usluge, ali i optimiziranim upravljanjem našim pogonima i proizvodnjom“.

Održiva budućnost

Ekološka strategija NSN-a zasniva se na promišljanju cjelokupnog životnog ciklusa. Krajnji je cilj smanjeni utjecaj naših proizvoda, usluga i operacija na okoliš, kroz čitav njihov životni ciklus. Briga za okoliš sastavni je dio razvojnog procesa na svim razinama, od dizajna proizvoda, preko vlastitih operacija, do upravljanja mrežom dobavljača, te uključuje minimizaciju korištene energije, reciklažu materijala i iskorištenih proizvoda.   

Komunikacijska tehnologija može imati značajan utjecaj na stvaranje održive budućnosti - otvaranjem novih prilika za ekonomski rast i dobrobit, smanjivanjem operativnih troškova našim klijentima te smanjivanjem negativnih efekata na okoliš. Nokia Siemens Networks svojim ciljem smatra povezati svijet na način koji će maksimizirati dobrobiti telekomunikacija za ljude i poslovanje, a minimizirati ekološki utjecaj na proizvodnju i operacije.

Smanjena potrošnja energije klijentima NSN-a donosi mjerljivu dobit. Upravo je potrošnja energije najveći efekt koji telekomunikacijska industrija ima po okoliš, zbog čega NSN stavlja poseban naglasak na razvoj održivih modela poslovanja zasnovanih na smanjenoj potrošnji energetski najzahtjevnijeg dijela telekomunikacijskih sustava - radijskoj mreži. Čak oko 85% energetske potrošnje mobilnih operatera otpada upravo na ovaj segment, pa su povećanjem njegove energetske efikasnosti moguće znatne uštede na operativnim troškovima, uz značajno manji ekološki utjecaj.

“Ne događa se često da partneri, poput NSN-a, pristupe našoj organizaciji i iniciraju suradnju“, kaže Petra Boić Petrač iz hrvatskog ureda WWF-a. „Radujemo se stoga razvoju projekata s NSN-om koji će doprinijeti održivosti naše planete. U ovom trenutku potrebe čovječanstva za prirodnim resursima za čak 50 posto nadilaze mogućnosti koje planet Zemlja može podnijeti. Nastavimo li živjeti iznad Zemljinih mogućnosti, do 2030. trebat ćemo vrijednost dviju planeta kako bismo zadovoljili svoje godišnje potrebe. Zbog toga nastojimo dodatno uključiti poslovni sektor u smanjenju utjecaja ekološkog otiska na krhku prirodnu ravnotežu. Tim više nas veseli vidjeti da NSN kao i njihovi djelatnici brinu za okoliš“.    

U BROJKAMA: 

Izdvojili smo nekoliko zanimljivih brojki iz istraživanja uglednih svjetskih organizacija, koje jasno govore o važnosti djelovanja u smjeru ekološke održivosti i energetske učinkovitosti. 

* 600 milijardi eura….procijenjena je globalna ušteda poslovnog sektora do 2020. koja se može ostvariti primjenom zelenih ICT rješenja i usluga

(Izvor: Smart 2020)

* 250 milijuna tona….. CO2 godišnje proizvedu telekomunikacijske kompanije

(Izvor: Green Touch konzorcij)

* 50 godina....je prošlo otkako je osnovan World Wide Fund for Nature. Danas ova ugledna svjetska organizaciju za zaštitu prirode djeluje u 100 zemalja, a podržava je pet milijuna ljudi

(Izvor: WWF) 

* 20-50 milijuna tona....elektroničkog otpada svake se godine proizvede u diljem svijeta. Hrvatska u toj brojci sudjeluje sa 30 do 45 tisuća tona e-otpada

(Izvor: Globalna inicijativa za e-održivost)

* 15 posto....procijenjeno je globalno smanjenje emisije stakleničnih plinova do 2020. godine, što će osigurati primjena suvremenih ozelenjenih ICT rješenja

(Izvor: Smart 2020)