CIKLOFIL

Kontraproduktivne policijske akcije protiv biciklista

Objavljeno: 23.11.2011 14:00 / BL

Foto: Ostale fotografije sb / sb

Iako je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić obećao legalizaciju vožnje biciklom kroz centar grada, policija i dalje provodi represivne akcije protiv biciklista

U posljednje je vrijeme u Zagrebu postalo uobičajeno da policija zaustavlja bicikliste i globi ih zbog različitih i često minornih prekršaja. U Sindikatu biciklista smatraju da policija problem sigurnosti biciklista pokušava riješiti njihovim potpunim uklanjanjem sa zagrebačkih ulica, odnosno obeshrabrivanjem građana da uopće voze bicikl, a sve pod izlikom brige za njihovu sigurnost kao 'najugroženije skupine u prometu'.

Kontinuiranom represijom i kažnjavanjem 'opće bezopasnih radnji' kao što su vožnja bicikla kolnikom u Jurišićevoj, pažljivo kretanje praznim pločnikom ili pak polagano pedaliranje preko zebre, policija šalje poruku da joj nije stalo ni do čije sigurnosti, nego tek do ciničnog pridržavanja slova zakona i punjenja državnog proračuna preko džepa biciklista. U Sindikatu biciklista smatraju kako takvi postupci nisu fer dok ne postoji adekvatna kultura uvažavanja slabijih niti je biciklistička infrastruktura sukladna potrebama tog oblika prometa, a policijsku akciju smatraju nepotrebnom i kontraproduktivnom.

Dokle god biciklističke staze u Zagrebu funkcioniraju po principu 'sad je vidiš, sad je ne vidiš' (umjesto da predstavljaju neprekinutu, izravnu, sigurnu, udobnu i logičnu mrežu), licemjerno je bicikliste koji se takvih staza ne drže globiti te proglašavati 'neodgovornima' i automatski ih kriviti za svaku nesreću koja im se dogodi, skrivili je oni ili ne.

'Tražimo da se ukine ovakva kratkovidna praksa kojom se destimulira korištenje bicikla, povećavaju gužve, a samim tim se povećava i mogućnost nesreća', kaže Marko Gregović, predsjednik Sindikata. Podsjetio je pritom kako je ni prije mjesec dana gradonačelnik Milan Bandić obećao da će grad, u skladu s propisima, legalizirati vožnju biciklom po nekim površinama na koridorima u pješačkoj zoni, ali uz ograničenje brzine na pet km/h.

Just tweet it

Play of the day

Uvjeti korištenja | Kontakt | Oglašavanje | Promocija | Impressum | Pomoć
© T-Hrvatski Telekom 2013. Sva prava pridržana.
Odaberi temu