SLJEDEĆA VELIKA STVAR

Investicije u ICT veće od 120 milijuna eura

08.12.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Najveće domaće tvrtke poput HT-a i Agrokora najavile su investicije u ICT veće od 80 milijuna eura, a pridružuju im se Financijska agencija sa 13 milijuna eura, te APIS IT sa 25 posto godišnjih prihoda

Hrvatsku će sljedeće godine zapljusnuti investicijski val u informatičkoj i telekomunikacijskoj branši čiji bi doseg mogao biti veći od 120 milijuna eura, moglo  se čuti na Infoareninoj konferenciji ICT Investment 2012. Najveća ulaganja poduzet će pri tom telekomunikacijske kompanije jer dolazi vrijeme optičkih mreža i Long Term Evolution (LTE) tehnologije, koje će korisnicima osigurati ultra-brz širokopojasni pristup u fiksnim i mobilnim mrežama koji je preduvjet za nove servise na pametnim telefonima i tabletima. Značajno će ulagati i maloprodajni lanci, zatim proizvođači koji moraju povećati efikasnost i učinkovitost, a naznake o svojim ulaganjima tek su ovlaš dale financijske institucije koje će sigurno i u slijedećoj godini znatan dio svojih sredstava namijeniti unaprjeđenju svojih ICT sustava.

Naznaka boljih vremena

Iako bi prema podacima analitičke kuće IDC Adriatics potražnja za IT proizvodima i uslugama trebala bi slijedeće godine porasti za 2,3 posto, odnosno dosegnuti 5,8 milijardi kuna, treba znati da je u protekle tri godine ICT tržište bilo u padu pa je makar i mali porast naznaka boljih vremena. Najveći pojedinačni ulagač, moglo se čuti na ICT Investment Areni, je Hrvatski Telekom koji nastavlja raditi na konvergenciji u IT sustavima te virtualizaciji servera i desktopa, a planiraju proširiti i ponudu ICT aplikacija, te specijalizirati određena rješenja za pojedine industrije. Iza HT-a slijedi Agrokor s ukupnim ulaganjem od 30 milijuna eura, dok će Fina uložiti 13 milijuna eura od čega na softver otpada oko 8,5 milijuna, a na hardver oko 4,4 milijuna eura.

NSN-ova vizija 2012.

Na okruglom stolu na ICT Investment Areni, kojim je konferencija završila, Nives Sandri članica uprave Nokia Siemens Networks Zagreb, je istaknula da će poticaj ulaganjima u ICT, pogotovo u telekom-sektor, dati ulaganje u četvrtu  generaciju mobilnih mreža odnosno Long Term Evolution (LTE) tehnologiju.

Prema njezinim riječima, pred nama je razdoblje u kojem će konvergencija, odnosno prepletanja telekomunikacijske, informatičke i medijske industrije, biti još izraženije. Rezultat  konvergencije, objasnila je Nives Sandri, je rađanje novih servisa i modela poslovanja, novih načina zabave, pristupa informacijama i svakodnevnoj komunikaciji, ali i implementacija novih komunikacijskih i računalnih paradigmi, poput cloud computinga, koje će pružateljima usluga otvoriti nove poslovne modele te osigurati daljnji prostor za rast i razvoj.

Osnova i preduvjet za sve to jest omogućavanje brzog širokopojasnog pristupa internetu – bilo putem naprednih LTE mreža ili optike.