JURICA SAVJETUJE

Bonton za stolom

22.12.2011 u 09:37

Bionic
Reading

Blagdani, vjenčanja, rođendani, doček Nove, uredske večere, poslovni objedi, ručak u menzi… Brojne su prilike kada bismo se za stolom trebali ponašati poput kraljeva, odnosno kraljica. S druge strane, ponekad zaboravljamo na lijepo ponašanje za stolom unutar vlastita četiri zida. Jurica savjetuje kako se pristojno ponašati za stolom

Salvetu stavite u krilo nekoliko trenutaka nakon što ste sjeli. Veće salvete presavinite napola i takve stavite u krilo; isti je postupak za platnene i papirnate ubruse. Koristite je za lagano upijanje ili tapkanje usana i područja oko njih - mahanje, brisanje stola, nosa ili bilo kojeg drugog dijela tijela ne dolazi u obzir. Za to služe papirnate maramice i to se radi nakon što ste se udaljili od stola.

Salveta se na kraju jela stavlja lijevo od tanjura s mrljama okrenutim na unutra jer se iste ne bi trebale vidjeti. Nekada će vam na kraju obroka ponuditi vrući ručnik. Njime obrišite ruke i usta.

Ako je košara s kruhom u vašoj blizini - ne naginjite se i ne dižite sa stolice - slobodno ponudite pecivom ostale za stolom, a tada sebe; položite ga na tanjurić za kruh i nožem za maslac si odrežite komadić koji ćete staviti pored peciva. Na taj se tanjurić smiju staviti i ostali slani/slatki namazi. Pecivo, tj. kruh nikada ne grizite, već lagano lomite komadiće veličine zalogaja koje potom možete namazati maslacem i tada staviti u usta. Nož kojim mažete ne smije doći u dodir s onime što je bilo u kontaktu s vašim ustima. Maslac i namaze mažete na tanjuriću, ne u zraku. Ne uzimajte zadnji komad kruha iz košare bez da ste prethodno pitali druge žele li ga. Jedna vam ruka uvijek mora biti slobodna, pa nemojte u jednoj držati komad kruha, a u drugoj čašu ili ići vilicom k ustima.

Ako je na stolu poslužena štruca kruha u komadu, tada je domaćin treba narezati na tri do četiri komada i ostaviti na dasci koja se potom šalje stolom; ako se radi o ležernijoj večeri, tada je smije narezati onaj tko joj je najbliži.

Predjela se jedu malom vilicom koja se nalazi lijevo od veće kojom se jede sljedeći obrok. Pribor za jelo se uvijek koristi od vani na unutra sve do glavnog tanjura. Ako ste za predjelo dobili juhu, poslužitelj će žlicu je donijeti s njom ili će se već nalaziti desno od noža, odnosno noževa zavisno do broja sljedova.

Pazite na čistoću čaše

U slučaju narezanih predjela, pladanj se šalje stolom; pridržavajte ga osobi koja sjedi pored vas da uzme željeno; koristi se pribor za serviranje koji je došao s pladnjem bez dodirivanja vlastitog tanjura.

Prije pijenja vode, soka ili vina, lagano tapkajući obrišite usne da ne bi hranom zaprljali čašu. Također obrišite ruke u salvetu da ne bi ostavili otiske prstiju na čaši. Ruke umrljane od jela, operite u zdjelici s vodom i limunom ili se ispričajte od stola i pođite u kupaonicu. Čaše za bijelo vino, šampanjac/pjenušac, kao i za ostala hladna vina se drže za stalak; čaša za vodu, kao i čaše za crno vino se primaju za gornji dio.

Ako se duže čeka glavno jelo, tj. ako treba duže vremena da se svakome za stolom servira jelo, domaćin smije i treba dozvoliti gostima da počnu jesti. U protivnom nemojte početi jesti dok se svima ne servira i dok sam domaćin ne počne s obrokom.

Dobili ste jelo koje niste naručili ili vam se zbog nekog razloga (dlaka, muha, nije skuhano kako ste naručili) ne sviđa posluženo, tihim glasom obavijestite poslužitelja i tražite da vam donese novo. Ostali za stolom ne bi trebali znati, odnosno čuti zašto ga vraćate. Nemojte drugima ogaditi njihov obrok.

Želi li vas netko ponuditi zalogajem vlastitog jela ili želite da netko kuša vaše, to obavite bez smetanja drugima na tanjuriću za pecivo onoga tko želi probati.

Za jela koja do sada niste probali, koja vam zvuče egzotično ili niste sigurni da volite neki od sastojaka, nipošto nemojte raditi grimase na licu ili još gore vikati: 'Fuj!', 'Bljak!' i slično.

Ne znate li kako se nešto jede, pričekajte da drugi počnu pa pratite njihov način jedenja; također nije sramota i smatra se pristojnim upitati kako se servirano treba jesti.

Tijekom obroka pribor za jelo odlažite isključivo dijagonalno na kraju tanjura s kojeg jedete - ne na stol i ne poput vesla koja vise o stranu broda; vilicu na jednu, nož na drugu stranu. Kraj svakog obroka označavate stavljajući korišteni pribor za jelo paralelno jedan uz drugi na tanjur.

Pribor držite opušteno 

Desert jedite s malenom vilicom i/ili žlicom koja se nalazi s gornje strane tanjura. Zavisno do tipa deserta (mekani ili tvrđi) jedite vilicom i potpomažite se žlicom ili obrnuto.

Ako se vrč s čajem/kavom nalazi na stolu, prvo ponudite ostale za stolom i tek tada sebi natočite. Ne umačite kekse, kolače i slično u šalicu. Vruće napitke nemojte hladiti ledom iz druge čaše ili pušući. Pričekajte da se ohladi.

Pribor za jelo držite opušteno, koristeći palac, kažiprst i srednji prst. Ramena su opuštena, a laktovi uz tijelo i nikada na stolu. Ne mašite priborom za jelo i ne upirite ga u nikoga - isto vrijedi i za azijske štapiće. Vilica je u lijevoj, a nož u desnoj ruci tijekom rezanja i primicanja hrane ustima - to je naš europski način pristojnog jedenja.

Za stolom se ne dirajte po tijelu ili licu, a kada ustajete, ispričajte se rečenicom poput 'Ispričajte me, odmah se vraćam', ulazak u detalje da idete u WC ili morate obaviti poziv su kao i odlazak od stola bez riječi vrlo nepristojni.

Pravi frajeri su džentlmeni, a prave cure dame.