SLJEDEĆA VELIKA STVAR

Tehnologije mijenjaju sliku svijeta

22.12.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Koje tehnologije imaju potencijal da promijene sliku svijeta nabolje, od kojih se najviše očekuje, o kojima ćemo pisati i pričati u godinama koje su pred nama, za Plan B objašnjava Alenka Marić iz Nokia Siemens Networksa

ICT tehnologije igraju ključnu ulogu u razvoju gospodarstva i društva, osiguravaju povećanje konkurentnosti ekonomije, pridonose rastu BDP-a, unaprijeđenju života ljudi, poboljšanju efikasnosti i transparentnosti javne i lokalne uprave, većoj učinkovitosti poslovnog sektora te očuvanju okoliša. Zbog toga će godine koje su pred nama umnogome obilježiti nove informatičke i telekomunikacijske tehnologije proizašle iz konkretnih potreba građana, poduzetnika i državnog aparata.

U zemlji koja gotovo ništa ne proizvodi poput naše, turizam uz tehnološki sektor jedine su dvije industrije na kojima će Hrvatska realno moći graditi svoju budućnost.

Od oblaka do grida
Jedna od ključnih stvari sljedeće godine svakako je sve žešća konkurencija među telekom operaterima koji se okreću novim rješenjima i uslugama, a jedno od onih u čiji uspjeh nitko ne sumnja je računarstvo u oblaku. Većina surfera u Hrvatskoj s cloud computingom se susreće putem besplatnih osobnih cloud servisa (Dropbox, Live, Google Apps) koje koriste za sinkronizaciju datoteka između više računala ili u svrhu kolaboracije. No prave koristi od clouda imat će tvrtke i institucije kojima ovo rješenje omogućava da značajno smanje svoje telekomunikacijske troškove i ulaganja, što u hardver što u softver.

Uz cloud computing godine koje dolaze obilježit će LTE (Long Term Evolution), odnosno četvrta generacija mobilne telefonije koja donosi povećanu propusnost do 172 Mbps download odnosno do 58 Mbps upload. Većih je performansi od sadašnjih fiksnih mreža, i do 10 puta brže od HSPA sustava. LTE će donijeti prave pokretne virtualne urede, omogućiti mobilnost radnika i njihov rad kao da su u uredu.

U segmentu mobilne telefonije, kao jedno od rješenja u industriji transporta već se nametnuo GSM-R (Globalni sustav pokretnih komunikacija za željeznički promet) čiji je zadatak da osigura stalnu, pouzdanu i neprekinutu komunikaciju na željezničkim prugama diljem Europe, čak i pri brzinama koje razvijaju superbrzi vlakovi, te da pojednostavi i ujednači signalizaciju i komunikaciju. Dobrobiti za željezničke kompanije i putnike su tolike da je uvođenje GSM-R sustava jedan od osnovnih zahtjeva Europske unije prilikom izgradnje novih pruga ili većeg remonta postojećih, a kako bi ubrzala modernizaciju komunikacije na željeznicama, EU financira čak 85 posto ovog projekta.

Sve spomenuto, omogućit će i machine-to-machine (M2M) komunikacije, a podaci govore da će do 2014. godine kompanije trošiti 35 milijardi eura na mobilna M2M rješenja. Dosad su kao takva rješenja poznata naplata parkirnih karata, karata za javni prijevoz, do nadzornih sustava, ali i sustava za praćenje automobila ili čitavih poslovnih voznih parkova.

Konvergiranje

Sve tehnologije će u konačnici ubrzati konvergenciju – odnosno prepletanje fiksnih i mobilnih mreža, informatičke i telekomunikacijske industrije, tehnoloških kompanija s onima koje proizvode i distribuiraju sadržaj.

Međutim, u vrijeme kada je energija sve skuplja, nove tehnologije koje dolaze na tržište moraju biti prilagođene očuvanju okoliša i održivom razvoju. Vrijeme koje dolazi bit će obilježeno zelenim tehnologijama te primjenom energetski efikasnih tehnologija, a sve u cilju smanjenja CO2 i većeg korištenja obnovljivih izvora energije. Prema procjenama konzorcija Green Touch, telekomi globalno proizvode čak 250 milijuna tona CO2 godišnje. Brojka uključuje kompletnu infrastrukturu interneta, ali jedan od važnijih faktora u njoj su bežične komunikacije.

I konvergencija tehnologija, cloud computing i zelene tehnologije u budućnosti će se jako oslanjati na novu paradigmu koja na tržište stiže pod imenom Smart Grid i koja ima potencijal da postane jedno od najpopularnijih rješenja u segmentu proizvodnje, distribucije i korištenja električne energije jer omogućuje svima da budu istovremeno i proizvođači i potrošači. I tu postoje prilike za gospodarski razvoj jer Smart Grid treba izgraditi, a on uključuje razvoj gradske i lokalne te regionalne infrastrukture.

Zadovoljstvo korisnika na prvom mjestu

Pitali smo Alenku Marić iz tvrtke Nokia Siemens Networks Zagreb na koje će nove tehnologije i rješenja NSN biti fokusiran u 2012. godini. 'Fokus u narednom periodu bit će na efikasnijem, kvalitetnijem mobilnom širokopojasnom pristupu koje omogućuju Liquid Net rješenja te na Customer experience menadžmentu. NSN-ov Liquid Net probija konvencionalna resursna ograničenja oslobađajući zamrznuti kapacitet mreže u rezervoar resursa koji nadilazi nepredvidivu potražnju te omogućava iskorištenje kapaciteta gdje god i kad god je to potrebno. Liquid Net kreira mrežu koja se prilagođava trenutnim promjenjivim potrebama kupaca učinkovitijim korištenjem postojećih kapitalnih ulaganja, pritom otvarajući sasvim nove mogućnosti prihoda. Uz to, koristi automatiziranu, samoprilagodljivu optimizaciju broadbanda pri pružanju usluga i sadržaja, na način da je u svakom trenutku svjesna operativnog statusa mreže i trenutno korištenih usluga u cilju osiguranja najboljeg iskustva i percepcije korisnika.'

Kada je pak riječ o zadovoljstvu korisnika pruženom im uslugom, Alenka Marić kaže: 'Uz pomoć modularnog Customer Experience menadžmenta, pružatelji usluga mogu u stvarnom vremenu iz različitih izvora sakupiti podatke i generirati holistički uvid u zadovoljstvo i percepciju krajnjeg korisnika. Na temelju ovakvog uvida mogu prioritizirati i potaknuti konkretne akcije i poslovne procese kroz cijelu organizaciju u cilju poboljšanja iskustva korisnika i poslovnih rezultata.' (sponzorirani članak)