JURICA SAVJETUJE

Pivo za sve

05.01.2012 u 10:35

Bionic
Reading

Neki će reći da je vino nektar bogova, a drugi će to tvrditi za vodu. Danas tvrdimo da je taj nektar pivo. Iako ga najčešće pijemo, a ponekad i slušamo, u današnjim savjetima Jurica donosi novi pogled na najkonzumiranije alkoholno piće na svijetu

Tijekom dočeka Nove godine u ruci mi je ležala boca vrhunskoga trapistnoga piva koje mi uvijek nanovo pruža izvantjelesno iskustvo. Svaki gutljaj tog, u mom slučaju tamnije žutog nektara bio je poput Božje milosti. Užitak koji pruža ne može se opisati dok se ne proba, a većina će se složiti sa mnom kada kažem da jednom kad probate ovo redovničko piće povratka na staro nema, a svako klasično pivo činit će se poput loše kopije. Otuda mi i inspiracija za današnji članak. Naime, od prošlog proljeća skupljam i razmišljam o svim mogućim upotrebama piva jer, kako znamo, većina pića, od bezalkoholne kole do nekih rakija i vina može se upotrebljavati u svakodnevnim situacijama koje traže kemijske procese radi čišćenja ili održavanja životnog prostora lijepim. Oduvijek smatram da je suludo nepotrebno se trovati umjetnim deterdžentima, čime si prije svega dokazano uništavamo zdravlje i trošimo velike iznose novca.

Pivo redovito uzimamo zdravo za gotovo – ono je tu da nam utaži žeđ i možda znamo tek pokoji primjer upotrebe u vrtu protiv puževa ili za ljepotu. Danas je s time gotovo. Krenimo odmah s popisom svih koristi piva. Prije nego što krenemo, samo bih naglasio da u tim slučajevima koristite obična jeftinija piva, a kvalitetna ostavite za vlastite gušte. Svi savjeti, osim kada je to posebno naglašeno, traže svijetlo pivo.

Mrlje od kave ili čaja bilo na odjeći, bilo na namještaju ili tepisima namočite pivom i ostavite neko vrijeme da djeluje. Potom utapkajte čistom krpom i dobro operite sapunom i vodom. Kao i uvijek kod tkanina, prvo provjerite i pivo i sapun na skrivenom dijelu tkanina. Mrlje će se bolje ukloniti ako nisu suhe i starije.

Namočite mekanu krpu pivom i njome nježno ulaštite namještaj. Pivo će vratiti stari sjaj i boju lakiranom namještaju.

Posude od bakra također možete ulaštiti krpom namočenom u pivu, ostaviti da djeluje i potom obrisati čistom i suhom tkaninom. Isto vrijedi i za većinu ostalih metala koje bi na taj način čistili. Zlato, srebro... Izlijte veću količinu piva u lavor i ostavite da se namače; izvadite te isperite i uglancajte. Kiselina u pivu je zaslužna za taj efekt. Iako nije toliko jako kao kiselina iz kole, može ukloniti i hrđu sa željeza.

U slučaju manjeg požara, protresite bocu/limenku piva i njime ugasite požar. Djeluje kod svih vrsta požara koji se gase vodom kada nemate pristup boci za gašenje.

Vjerojatno već znate da pivo u tanjuru ili tegli, odnosno miris fermentacije privlači puževe koji će se tijekom noći rado odazvati na pijanku i doslovce utopiti u piću. Da, ova metoda rješavanja malih ljigavih napasti nije humana, ali provjereno djeluje. Slično rješenje vrijedi i za miševe, iako njih ne morate utopiti. Stavite dva-tri centimetra piva u dublju zdjelu ili lavor na koji ste pričvrstili nekakvu letvu (da bi miševi mogli ući u nju). Namamljeni mirisom, upast će u klopku i pijani dočekati jutro kada ih možete izbaciti u prirodu.

Ne znam za vas, ali ja nakon 1. 1. doslovce brojim dane do toplijeg vremena i druženja na izletima i vrtnim roštiljanjima. Kako biste te sunčane dane proveli bez letećih napasti, pritom ne mislim na kamikaze, napravite sljedeće. Pčele i ose neće vas gnjaviti ako napunite nekoliko čaša/šalica pivom i postavite ih dalje od stola. To će ih ukloniti na neko vrijeme, a od vas zahtijeva da što prije popijete sve pivo u vlastitim čašama koje bi ih moglo privlačiti.

Vinske i voćne mušice uhvatite u pivo s prozirnom folijom koju ste zalijepili na šalicu ili limenku i ostavili mali otvor (možete i probušiti rupu) da mogu ući – neće znati izaći van.

Žohara se riješite tako da komad kruha stavite u staklenku i natopite ga pivom. Vrh staklenke premažite vazelinom tako da napasti ne mogu izaći.

Kako biste nahranili vrt ili sobno bilje, upotrijebite odstajalo pivo koje je izmuziralo. Šećeri iz piva će nahraniti biljku. Sobnom bilju ulijte pivo na dno tegle, recimo na tanjurić na kojem stoji tegla. Možete koristiti i bezalkoholno pivo ili tamno pivo.

Kiselina u pivu efikasno ubija i gljivice pa pivom možete pošpricati travu, čime je liječite, ali i hranite.

U kuhinji pivom zamijenite vodu ili mlijeko kod izrade kruha i peciva, čime im dajete bogatiji okus. Budite bez brige, alkohol će tijekom pečenja brzo ispariti. K tome, koristite ga u marinadama ili za podlijevanje mesa – odlično paše dinstanoj ili pečenoj peradi. Tamno pivo će mu dati još jači i vrlo bogati okus. Kiselost piva će omekšati meso pa će ga se kraće kuhati. U pivu možete kuhati i sve žitarice te morske plodove – iznenadit će vas novi okusi jela!

Za ljepšu kosu pomiješajte pivo i šampon te time dvaput operite kosu i tjeme. Tijekom drugog šamponiranja, kada ste u prvom oprali ostatke proizvoda za stiliziranje, ostavite par minuta da djeluje. Ako imate masniju kosu/tjeme možete upotrijebiti obično, a kod normalne i suhe kose koristite bezalkoholno ili prokuhano pivo. Možete prilagoditi tip piva boji kose, od svijetlog do tamnog radi što vjernijega prirodnog sjaja.