POP UP

Najbolji televizijski spin offovi i remakeovi

11.01.2012 u 10:42

Bionic
Reading

Iako nemamo doslovan prijevod za spin off u hrvatskom jeziku, engleska inačica riječi prilično je samoobjašnjujuća. Spin off, odnosno serija koja nastaje, doslovno je 'odvrćena' poput čepa od originalnog predloška pa tako s njom dijeli i veliki dio genetskog koda. Neke od najboljih pročitajte u nastavku.

Angel
Joss Whedon. Check. Vampiri. Check. Boreanazovi tupavi izrazi. Check. Odlično razvijanje likova. Check. James Marsters. Check. Amy Acker. Check. Amy Acker kao Illyria. Check. Check. Kao što vidite, svi preduvjeti za dobru seriju su tu. Međutim, 'Angel' je poseban po tome što je uspio izgraditi svoj svijet i svoju bazu fanova bez pomoći 'Buffy'.

Ashes to Ashes
Nakon velikog uspjeha 'Life on Marsa', BBC je od tvoraca serije naručio spin off 'Ashes to Ashes'. Već u 'Life on Marsu' uživali smo u Glennisterovom fantastičnom glumačkom performansu, tako da je ponovno druženje s detektivom Geneom Huntom bilo i više nego zadovoljavajuće. Ovaj put radnja smještena u osamdesete obilovala je nostalgičnim soundtrackom, karizmatičnim likovima, lošim frizurama i pop kulturalnim referencama.

Battlestar Galactica (2003)
Iako tehnički nije spin off, važnost ove serije je neprocjenjiva. Magazin Rolling Stone imenovao je novu 'Galacticu' za 'najbolju seriju na televiziji'. Odbacivši sve trash elemente originala iz sedamdesetih, 'Galactica' je gradila svoju priču na politici, moralno sivo okarakteriziranim likovima, osjećaju gubitka i potrage za iznimno rijetkim trenutkom sreće i nade u postapokaliptičnom svemiru.

Bostonsko pravo
Nastao raspadom 'Pravde za sve' ('The Practice'), koja je u svojoj posljednjoj sezoni promijenila dobar dio glumačke postave i poslužila kao uvod u ovaj spin off. Stilom dosta drugačiji od ozbiljnijeg i dramski jačeg originala, 'Bostonsko pravo' više se bavilo šarolikim likovima nego kompleksnim slučajevima. Sjajni James Spader, višestruko nominiran za Emmy, njegovi završni govori, fantastična kemija između njega i Williama Shatnera te dugačak niz poznatih glumaca i ekscentričnih likova bili su glavni aduti serije.

Fraiser
Jedan od najuspješnijih i najdugovječnijih spin offova, nastao je po završetku 'Kafića uzdravlje' ('Cheers'), a trajao je 11 sezona, baš kao i njegov prethodnik. Vrh slave i uspješnosti Kelseya Grammera, čiji se lik, psihijatar Dr. Frasier Crane, preselio iz Bostona u rodni Seattle. Grammer je nakon 'Fraisera' još dva puta pokušao ući u sitcomaške vode, no bezuspješno. Obje su serije, 'Povratak na novo' ('Back to You') i 'Hank', bile otkazane nakon jedne sezone.

Shameless
Američki remake koji je dobar i gledljiv, možda čak bolji od britanskog originala? Rijetkost, ali ne nužno i blafemija. William H. Macy u ovoj jednosatnoj dramskoj komediji glumi neodgovornu pijanduru, oca šestero djece. No glava ove disfunkcionalne obitelji je najstarija kći koju glumi Emmy Rossum, jedno od najugodnijih glumačkih iznenađenja prošle godine, čak zasjenivši mnogo poznatijeg Macyja. 'Shameless' je na momente vrlo, vrlo zabavna komedija, a već u sljedećoj sceni ponešto ozbiljnija serija koja se bavi homoseksualnošću, problemima radničkih obitelji, obiteljskom odgovornosti…

The Colbert Report
Stephen Colbert počeo je komičarsku karijeru kao dopisnik u političkom late night showu 'The Daily Show', još prije nego što je njegovo vođenje preuzeo Jon Stewart. Nakon osam godina rada kao povremeni gost te scenarist, Colbert je kreirao vlastiti show, koji vodi u stilu ignorantnog konzervativnog egomanijaka, uz debelu dozu sarkazma i ironije.

Simpsoni
Kultna animirana serija koja traje već 23 sezone, a još će najmanje dvije. Bez dvojbe najuspješnija serija s liste, no malo ljudi zna da se zapravo radi o spin offu. Simpsoni su počeli krajem osamdesetih kao redoviti segment u obliku kratkih skečeva u sklopu humoristične skeč emisije 'The Tracey Ullman Show'.

Torchwood
Russel T. Davies reanimirao je 'Doctor Who'-a na BBC-u 2005. godine. U samo kratkih pet godina Doktor je postao jedna od najvažnijih SF serija na televiziji. 'Torchwood', direktni spin off, ali i anagram, ozbiljnija je i mnogo mračnija serija od one od koje se 'odvrtila'. U trećoj sezoni Torchwood je dostigao svoj vrhunac, pretvorivši se u miniseriju od 5 nastavaka. Amerikanci su bili toliko oduševljeni da su kupili seriju od BBC-a te emitirali četvrtu sezonu koja, doduše, nije baš na razini one najbolje, treće.

Zvjezdane staze: TNG i DS9
Nismo se mogli odlučiti između dvije najbolje serije 'Zvjezdanih staza' pa su tako i jedna i druga na listi. 'The Next Generation', klasik za sva vremena, s vjerojatno najboljim kapetanom Enterprisea ikad. Jean-Luc Picard, stari ćelavac na mostu Enterprisea, kroz godine je postao popularniji i od Kirka. 'Deep Space 9' je, pak, prebacio događanja na svemirsku stanicu. Po prvi i jedini put u franšizi brod nije bio glavno mjesto radnje, a kontinuirana nit i čvrsta povezanost sezonskih priča osiguravala je nešto drugačiji pogled u svijet 'Zvjezdanih staza'.