STRIP

Presveto srce

22.01.2012 u 10:03

Bionic
Reading

Kad su se nakon suradnje na epohalnom Inkalu, stripu nakon kojeg svijet devete umjetnosti više nije bio isti, Alexandro Jodorowsky i Jean Giroud, poznatiji kao Moebius, odlučili na novi projekt, svijet stripa je znao da ga očekuje nešto ludo, vjerojatno pomaknuto i avangardno, ali nisu mogli ni sanjati što im se sprema

Za sve one koji još uvijek nisu čuli za ime i prezime Alexandra Jodorowskog, a takvih je svakim danom sve manje, valja spomenuti da je riječ o autohtonom nenormalnom čovjeku, kombinaciji Dalija, Lacana, Johna Forda, Davida Lyncha i desetaka drugih ekscentrika objedinjenih u jednome tijelu. Kad čitate njegove stripove ili pak gledate njegove filmove, morate se zapitati na kojim je drogama taj frajer jer ono što on radi jednostavno nije normalno. No, to ne znači da nije briljantno. Fraza kako je mala granica između ludila i genijalnosti idealno opisuje rad Alexandra Jodorowskog. Tarot, ezoterija, religija, metafizika, filozofija, seks njegove su omiljene teme. Od njih ne odstupa ni u Presvetom srcu, no ovdje sve to spušta na neku zemaljsku razinu i piše zapravo jednu vrstu intimne ispovijesti. Totalno pomaknute (polu)autobiografije.

Važno je napomenuti da sve svoje scenarije Jodorowsky najčešće prilagođava karakteru i stilu crtača s kojim trenutačno radi. No, u Presvetom srcu to nije bio slučaj.

Presveto srce je napisao bez unaprijed određenog crtača i ta priča prije svega govori o svome scenaristu, a Moebius, kome je Jodorowsky napisao Incala po mjeri, toliko se oduševio pričom da ju je po svaku cijenu htio nacrtati. I tako je taj strip u neku ruku postao Moebiusov pogled na svoga scenarista. Otkvačen pogled, humorističan i odmaknut, koji daje svojstven začin mistično-seksualnim zavrzlamama koje proživljava profesor Jodo/Mangel.

Priča otprilike ide ovako: Alan Mangel, profesor filozofije na Sorboni, izgrađuje neku vrstu kulta oko svojih predavanja. Po uzoru na njega, njegovi posvećeni studenti oblače se u ljubičasto, a njegove teze i ideje tretiraju kao poruke proroka. Nakon što ga supruga ostavi zbog njegove i emocionalne i seksualne nemoći, Mangel ostaje bez ičega, polako puca te se prepusti seksualnom odnosu s Elizabeth, njegovom odanom i posvećenom studenticom. Elizabeth zatrudni i u svojem ludilu uvjeri i sebe i Mangela da u utrobi nosi reinkarnaciju samog Ivana Krstitelja. Prihvaćajući Elizabethinu viziju, Mangel pobjegne s njom. Putem naiđu na dvoje probisvijeta koji ih uvjere da predstavljaju reinkarnaciju Josipa i Djevice Marije nove ere. Sve vrijeme Mangela progoni vizija njegova mlađeg ja, koji ga analizira i potiče na razvrat. Kad u sve to uključimo i kolumbijski narkolanac, koji također u čitavoj priči ima neku svoju računicu, jasno je da čitajući Presveto srce čitamo nešto totalno drukčije od drugih. Uzmite u ruke Presveto srce i na tripu koji vam je u usta stavio guru Alexandro prošećite bizarnim svijetom Jodo univerzuma. Nećete zažaliti.

Izdavač: Fibra