BUZZ

Što 'memovi' zapravo rade

21.02.2012 u 09:44

Bionic
Reading

Što mama misli da radim? Što društvo misli da radim? Što zapravo radim? Zvuči poznato? Pa vjerojatno da, i to svakoj živućoj jedinki koja visi po društvenim mrežama i surfa Redditima, 9gagogovima i imgurima...

Iako se duhoviti, slikovni opisi profesija polako povlače s popularnih stranica, možete biti mirni jer samo je pitanje trenutka kada će neki sličan hit zabavljati narod i u tekućem tjednu. Takva je, naime, sudbina većine 'memova' (kažu da se čita kao 'team' ili 'cream'), internetskih hitova, video uradaka, sličica ili ideja, koji se virtualnim svijetom šire brzinom svjetlosti i modificiraju ovisno o prigodi ili inspiraciji njihovih kreatora.

Upravo zbog popularnosti takvog načina izražavanja, u posljednje vrijeme analizira se i društveno značenje 'memova', uz pomoć njih propituju reakcije i stajališta internetskih korisnika, ali ih se i rangira ne samo prema stupnju duhovitosti već po značaju za cjelokupno društvo. U prvom redu, 'memovi' otvaraju mogućnost laicima da se kreativno izraze, nadograde tuđu ideju i svoj uradak predstave milijunskoj publici bez ikakvih ograničenja. Oni se modificiraju, razvijaju, nastaju, nestaju... Oni dokazuju da je internet zaista nepresušno vrelo inspiracije i pravi poligon za razvoj takozvane 'remix' kulture.

Naravno, 'memovi' mogu biti potpuno besmisleni, a najbolji primjer za to je takozvani 'planking' ili, Fejsbuk rječnikom rečeno, 'awkward moment kada ležiš na neobičnom mjestu s glavom okrenutom prema tlu i rukama pripijenim uz bokove', koji je čak oduzeo jedan život. Naime, prije manje od godinu dana mladi Australac odlučio je leći na pet centimetara široku balkonsku ogradu, izgubio ravnotežu i smrtno stradao nakon pada sa sedmog kata. Cura je fotkala.

No, s druge strane, 'memovi' se mogu interpretirati kao reakcija određenih društvenih skupina na aktualni događaj, svojevrsna satira ili čak upozoriti na manjkavosti vrijednosnog sustava. Takvim 'memovima' bavio se portal ABC Tech, koji je sastavio listu najvažnijih u prošloj godini, a mi vam donosimo samo neke od njih. I još nešto, ako želite biti prvi koji će sa svojim virtualnim prijateljima podijeliti najnoviji internetski hit, svakako pratite stranicu knowyourmeme.com, koja praktički u real-timeu donosi najbolje, najzabavnije, najzaraznije glupatarije iz virtualnog svijeta.

Pepper Spray Everything Cop

Da nije bilo brze reakcije internetskih korisnika, Hrvati vjerojatno ne bi čuli za incident tijekom prosvjeda na američkom sveučilištu smještenom u blizini Sacramanta, a vjerojatno ne bi ni brutalni policajac koji je suzavcem poprskao mirne prosvjednike bio promptno smijenjen. Naime, nakon manje od 24 sata internet su preplavile fotošopirane fotografije policajca koji suzavcem šprica po apsolutno svemu. Varijacije na temu vrte se i dan danas kao simbol prosvjednika nasuprot okrutne, kapitalističke sile i to sve u sklopu još jednog 'mema' – Occupy Everything.

Megyn Kelly Pepper Spray

Voditeljica na televiziji Fox nije pazila što govori i vjerojatno se i danas debelo kaje. Gore spomenuti incident glupo je prokomentirala riječima: 'Suzavac. Pa to je samo prehrambeni proizvod, zar ne?' te tako potaknula novu lavinu moderne satire. Boli više od pljuske, zar ne?

Vancouver Riot Kiss

Fotograf Richard Lam u pravo je vrijeme okinuo fotoaparat tijekom navijačke pobune koja je nastala nakon kanadskog Stanley Cupa. Fotografija koja prikazuje par koji se ljubi na cesti pred grupom naoružanih specijalca obišla je svijet, a protagonist fotografije Scott Jones izjavio je da je tu zapravo bilo riječ o poljupcu utjehe jer je njegova djevojka zapravo bila ozlijeđena u gužvi. Ta zaista divna fotografija internetskim korisnicima služi kao simbol one dobre stare 'make love, not war'.

Zangief Kid

Kad te svijet krene uspoređivati s Chuckom Norrisom ili Zangiefom, onda mora da si napravio nešto pozornosti vrijedno. Mladi australski učenik Casey čitavo je školovanje trpio uvrede od svojih školskih kolega, a nadzorne kamere su ulovile trenutak kad on odluči, u maniri kakvog 'street fightera', uzvratiti udarac. I Casey i dječak koji ga je maltretirao suspendirani su iz škole, ali je internet napravio svoje i u fokus javnosti stavio problem dječjeg 'bullyinga'. Iako je većina, posve očekivano, ustvrdila da se nasilje ne rješava nasiljem, Casey je postao junak maltretiranih učenika.