GREŠNA ZADOVOLJSTVA

Oscar 2012: A Oscara ne dobiva...

22.02.2012 u 18:07

Bionic
Reading

I ove godine uživajte u live prijenosu Oscara na valovima tportal.hr-a, a dotad svaki dan čitajte zanimljivosti o goluždravome zlaćanom mačonoši

Skandal! Akademija je sranje! Koji vam je! Nemate pojma! Moja baba bi to bolje! Kad u siječnju AMPAS objavi oskarovske nominacije, to je signal svim filmoljupcima i hejterima raznih profila da zauzmu kalimerovsku pozu i s monoklom na oku traže nepravednu iglu u plastu sijena. Kao i svake godine, i ovaj put su brojna fantastična glumačka, režijska, scenaristička i ina ostvarenja ostala zakinuta. Poklonimo im se, kad već Akademija neće.

Odmah, na početku: SWINTON!

Nisam se nadao da bi mogla osvojiti Oscara, jer se tu već mjesecima špekulira isključivo o foto-finišu Viole Davis i Meryl Streep, ali ni na kraj pameti mi nije bilo da će je Akademija ignorirati već u procesu nominiranja. Ova je godina, možda kao nijedna dosad, bila iznimno bogata slojevitim ženskim likovima (još jučer anonimna Jessica Chastain odigrala je valjda pola njih), ali nijedna kreacija me nije toliko izbacila iz ravnoteže kao Tildin razarajući, sveuništavajući portret majke tinejdžerskoga serijskog ubojice.

Shailene Woodley, Elizabeth Olsen i Saoirse Ronan očito su imale ili nekoliko godina premalo ili nekoliko previše: Akademija voli iznenaditi nominiranjem velikih dječjih uloga (Anna Paquin, Hailee Stanfield, sama Ronan pred koje ljeto), ali kasni adolescenti i rani dvadesetogodišnjaci rijetko ih fasciniraju, što i ne čudi s obzirom da, ponovimo jučer naučeno gradivo, prosječna dob Akademijina glasača iznosi 62 godine, a u toj dobi jednostavnije je ne razmišljati, već pukom inercijom još jednom glasati za Glenn Close.

Što se pak muških glumačkih Oscara tiče, izostanak Michaela Fassbendera i Ryana Goslinga teško se može objasniti.

Ako je glasačima sveprisutni Fassbenderov penis odvlačio pažnju od bravura koje je ostatak njegova tijela proizvodio u filmu 'Shame', trebali su ga uočiti u 'Jane Eyre', gdje je em odjeven em rastura kao najmagnetičniji od svih Rochestera. Ako je pak Goslingov vozač u 'Driveu' bio nedovoljno komunikativan 'prema van', njegov naivni političar u usponu iz Clooneyeva skoro pa odličnog političkog trilera 'The Ides Of March' trebao je nekako doprijeti do glasača. Kvragu, pa čak i karikirano prešarmantni Gosling iz 'Crazy Stupid Love' ima više smisla od ideje o Jonahu Hillu kao glumcu nominiranom za Oscara. Fassbender i Gosling imat će još prilike, vjerojatno će i ove godine glumiti u parsto filmova, ali kad će vječno podcjenjivani Albert Brooks dobiti ovakvu šansu? Mafijaškog bossa u 'Driveu' iznio je jacknicholsonovskom silinom i potpuno se odmaknuo od arhetipa simpatičnog melankoličnog pehista koji je dominirao njegovom veličanstvenom karijerom.

Nepravdi ima puno, prostora bitno manje, zato predstavljam svoj, potpuno osoban i nimalo objektivan alternativni popis nominacija. Pobjednici su u kurzivu.

Zlatni Teo za najbolji film:
'Bridesmaids'
'We Need To Talk About Kevin'
'Martha Marcy May Marlene'
'50/50'
'Take Shelter'
'Melancholia'

Zlatni Teo za najbolju režiju:
Tate Taylor ('The Help')*
David Fincher ('Girl With The Dragon Tattoo')
Lynne Ramsay ('We Need To Talk About Kevin')
Sean Durkin ('Martha Marcy May Marlene')
David Yates ('Harry Potter And The Deathly Hallows, Part II')
Lars Von Trier ('Melancholia')

Zlatni Teo za najbolju mušku ulogu:
Michael Fassbender ('Shame')
Michael Shannon ('Take Shelter')
Ezra Miller ('We Need To Talk About Kevin')
Ryan Gosling ('Drive')
Albert Brooks ('Drive')
John Hawkes ('Martha Marcy May Marlene')

Zlatni Teo za najbolju žensku ulogu:
Tilda Swinton ('We Need To Talk About Kevin')
Saoirse Ronan ('Hanna')
Shailene Woodley ('The Descendants')
Elizabeth Olsen ('Martha Marcy May Marlene')
Kristen Wiig ('Bridesmaids')
Bryce Dallas Howard ('The Help')

*OK, film je totalna limunada, ali besprijekorno režirana limunada!