POPFENOMENOLOGIJA

Tko se tuče, taj se... dobro prodaje?

24.02.2012 u 10:33

Bionic
Reading

Tko bi prije tri godine rekao da će Chris Brown danas i dalje imati karijeru, ha? Ja sigurno ne

Prije tek malo više od tri godine pročulo se da je Chris Brown pretukao svoju tadašnju djevojku Rihannu. Simpatije javnosti bile su, naravno, na njenoj strani, no najviše se spekulacija vrtjelo oko njega – to jest, oko njegove buduće karijere, i hoće li je više uopće i imati.

Jedni su govorili kako mediji i publika vole epove o idolima koji su pali na tlo da bi se nakon pokajanja i iskupljenja vratili 'u velikom stilu', i da je samo pitanje vremena kad će se to dogoditi i Chrisu Brownu. Drugi su tvrdili da nema šanse, jest da ne bi bio presedan da glazbena zvijezda napravi nešto odvratno, a da svejedno zadrži barem-koliko toliko dotadašnjeg zvjezdanog sjaja – ali R. Kelly je, primjerice, pišao po anonimnim maloljetnicama, a ne po jednoj od globalno najvećih pop-zvijezda, a i Ike Turner je bio u povoljnijoj poziciji jer, ako ništa drugo, svijet nisu bile obišle slike pretučene Tine.

Da, mnogima od nas je bilo teško zamislivo da bi publika mogla oprostiti Chrisu Brownu, i vjerovali smo da je njegova glazbena karijera faktički mrtva.

Kako smo samo bili naivni!

Nedugo nakon incidenta, ankete provedene među američkim srednjoškolcima oba spola su pokazale da njih 40-50% smatra da je Rihanna na neki način 'kriva', da je to na neki način 'zaslužila', da ga je ona 'isprovocirala', a mnogi su govorili da je ona njega prva udarila (što je, inače, potpuna neistina).

Usher je bio spočitnuo Brownu što je samo mjesec dana kasnije jahao jet-ski s osmijehom od uha do uha, Brownovi fanovi su na to reagirali tako gnjevno da je bio prisiljen povući izjavu.

Snimka vjenčanog para koji s prijateljima pleše prema oltaru bila je jedan od najvećih viralnih hitova u srpnja 2009, ali oni pritom nisu otplesali svoje uz bilo koju pjesmu, nego uz – ni manje, ni više – 'Forever' Chrisa Browna. U redu, možemo se kladiti da će i ovog vikenda po mnogim pirevima diljem svijeta odzvanjati klasici Jamesa Browna, također notornog mlatitelja žena... No James Brown je ipak odavno, kao što reče stari techno-pop hit, mrtav – dok se spomenuti hit-pir dogodio niti pola godine nakon Chrisovog nasrtaja na Rihannu!

Krajem kolovoza 2009. Brown je gostovao u talk showu Larryja Kinga, nevino skockan u plavu majicu s plavom leptir-mašnom: u svom prvom velikom javnom pojavljivanju nakon incidenta davao je nedorečene isprike, odbijao pričati o onome što se dogodilo te večeri 'iz poštovanja prema Rihanni', žalio se na 'nezrelost medija' zbog načina na koji su ga tretirali, pa čak i rekao– da se ne sjeća kako ju je udarao. Trending topic na Twitteru tih dana? #Chrisbrown'sbowtie.

Sredinom 2010. u američki top 20 upada 'Deuces', pjesma s njegovog mixtapea koja nije čak ni bila službeno izdana kao singl – nego je završila na playlistama radijskih postaja diljem SAD-a zahvaljujući privrženosti i upornosti njegovih fanova (tzv. #TeamBreezy).

Zašto su mu mnogi tako olako oprostili? Kružilo je nekoliko teorija:

Majčinski 'instinkt': mlade djevojke vide da je njihov miljenik napadnut sa svih strana i žele ga zaštititi, vjerujući usto i da ga, barem u teoriji, 'mogu promijeniti nabolje'.

Bijeg od surove stvarnosti: svaka peta tinejdžerica u SAD-u doživi fizičko nasilje u vezi, prebacivanje krivnje na Rihannu im omogućuje da nastave odbijati suočavanje s vlastitom ranjivošću.

Rasna solidarnost: Afroamerikanci su stoljećima ugnjetavani od strane bijelaca pa su se navikli držati skupa kako bi se bolje zaštitili, čak i u ovako neprimjerenim slučajevima.

Rasizam spram Rihanne: ona potječe s Barbadosa, a karipske žene su prema nekim stereotipima nepouzdane, prevrtljive muljatorice, zle vještice koje su u stanju 'nedužnog' muškarca omađijati i odvesti na krivi put.

'Kršćanski je opraštati': SAD u 21. stoljeću, što više reći.

Važna je samo muzika: neka je samo, brate, pjesma dobra, koga briga tko i kakav je pjeva!

Priklonili se kojoj od tih teorija ili ne, Chris Brown se svakako ne bi uspješno vratio na scenu da nije imao i - debelu podršku glazbene industrije. Jer, u globalnim pop-okvirima Chris Brown možda i jest razmjerno minorna pojava, no u SAD-u je do veljače 2009. bio lansirao sedam singlova u top 10 te dva albuma koji su završili u top 5: očito ga se nisu bili spremni brzo odreći, po koju god cijenu.

I tako... BET, najjači TV-kanal na polju hip hopa i R&B-ja, nastavljao ga je manje-više neometano isfuravati. Čim je 'Deuces' postala njegov službeni povratnički hit, na remiks su uskočili Kanye West, Andre 3000, Drake, T.I., Rick Ross i Fabolous. Gostovao je na pjesmama T-Paina, Keri Hilson, Twiste, Gamea... Čak se i Justin Bieber rado odazvao na duet! A uoči Brownovog slavodobitničkog nastupa na ovogodišnjim Grammyjima, izvršni producent te manifestacije je izjavio sljedeće: 'Drago nam je što je opet s nama. Mislim da svatko zaslužuje drugu priliku. Kao što znate, nije bio na Grammyjima zadnjih par godina i trebalo nam je vremena da prijeđemo preko toga da smo bili žrtve onoga što se dogodilo.'

W-T-F?!? Producenti Grammyja misle da su... i oni tu ŽRTVE? Bed im je što nisu neko vrijeme smjeli zvati u goste svoje zlatno tele zato što je on, nestaško, pretukao svoju curu i tako njih jadne doveo u neugodnu poziciju? Ajme, srce mi se para.

No ono najgore od svega je – što Chris Brown u zadnje tri godine nije uopće dao razloga da mu itko normalan oprosti.

Je li izrazio iskreno kajanje? Je li dao novac u dobrotvorne svrhe, ustanovama za zbrinjavanje žena izloženih nasilja, ili nekim sličnim institucijama? Je li se barem javno obratio mladim muškarcima koji imaju problema s nasilničkim temperamentom, probao im reći da nipošto ne slijede njihov primjer?

Ma kakvi. Prvih par mjeseci nakon mlaćenja Rihanne je nudio samo isprike, šture da šturije ne mogu biti, a nakon toga stalno ponavljao kako mu je 'dosta ispričavanja' i da bi ga mediji trebali 'pustiti više na miru', ponašajući se stalno kao da je on taj koji je žrtva u cijeloj priči; prošle godine je izdao album 'F.A.M.E.', što je, prema njegovogim riječima, skraćenica za Fans Are My Everything – ali i za Forgiving All My Enemies!

Iako je dobio samo pet godina uvjetne, imao je obraza žaliti se kako je kazna 'malo preoštra'. Nekoliko mjeseci nakon incidenta u javnosti se bio pojavio s dijamantnim privjeskom vrijednim 300 tisuća dolara, na kojem je pisalo – 'OOPS!' A kad je prošle godine išao dati intervju u emisiji 'Good Morning, America', podivljao je nakon par pitanja vezanih za to što je učinio Rihanni, strgao majicu sa sebe, razbio stolicom prozor, i izjurio iz studija.

Umjesto da glazbena industrija takvog čovjeka barem pošalje na liječenje – kad ga već nema muda poslati da ne kažem gdje – ona ga dovodi u situaciju da danas može trijumfalno ustvitati: 'HATE ALL U WANT BECUZ I GOT A GRAMMY Now! That's the ultimate FUCK OFF!' Cure pak tvitaju kako ih Chris Brown 'može pretući kad god želi', a sama Rihanna im daje pozitivan primjer tako što na svoj rođendan tvita link na netom snimljeni duet s njim, tipom koji je prije tri godine ubio Boga u njoj.

Sve bolje od boljeg.