Ciklofil

Danski ambasador počasni član Sindikata biciklista

08.03.2012 u 18:06

Bionic
Reading

Bo Eric Weber, danski veleposlanik u Zagrebu, zbog aktivnog je promicanja biciklizma - što se moglo vidjeti na zagrebačkim ulicama - postao počasni član Sindikata biciklista

Danska, zemlja predvodnica biciklističke kulture, i hrvatskim će građanima od 18. travnja do 18. svibnja približiti dansku kulturu vožnje biciklom i njezine prednosti. U programu Danska biciklistika kroz predavanja i radionice prezentirat će načine unapređenja biciklističke infrastrukture i tehnike brzih popravaka bicikla, odnosno upoznati posjetitelje sa svim potencijalnim opasnostima i strogim pisanim i nepisanim pravilima prilikom vožnje biciklom.

Danska biciklistika započinje otvaranjem izložbe fotografija priznatog danskog umjetnika Mikaela Colville-Andersena naziva 'Monumental Motion', koja će se održati u Tehničkom muzeju, a koja prati suživot građana Kopenhagena i njihovih bicikala.

Isto tako Zagrepčani će prvi put moći uživo vidjeti svjetski proslavljene teretne bicikle Christiania bike i Long John-Bullitt bike, izuzetno popularne i izvan granica Danske. Od svog nastanka još u 80-ima bicikl Christiania postao je ikona danskog transporta biciklima te osvojio brojne međunarodne nagrade za dizajn.

Isto se može reći za bicikl Bullitt koje je zapravo moderna reinkarnacija starog teretnog bicikla Long John koji se u Danskoj koristi još od 1929. godine kada ga je patentirao mehaničar Morten Rasmussen Mortensen.

Povodom aktivnog promicanja biciklizma u Hrvatskoj, danski je veleposlanik Bo Eric Weber postao počasni član udruge Sindikata biciklista. Osim toga, Danska će biti i partner Pedalafesta, velikog biciklističkog festivala koji u lipnju organizira Sindikat biciklista.

Dansko veleposlanstvo u Zagrebu izložbu 'Monumental Motion' i popratne aktivnosti organizira u suradnji s EU delegacijom u Hrvatskoj, neprofitnom organizacijom Sindikat biciklista, grupom ARCHIsquad te Gradom Zagrebom.