BIG IN JAPAN

Veliki roboti

01.04.2012 u 09:25

Bionic
Reading

Veliki roboti se prvi put pojavljuju pod perom jednako velikog Herberta G. Wellsa u njegovom romanu 'Rat svjetova' iz 1898. godine

Svemirski osvajači s Marsa u napadima na Zemlju koristili su tripode, hodajuće ratne strojeve metalnih ticala i razornih zraka smrti. Nakon sprječavanja ove invazije, veliki roboti su stavljeni u stanje mirovanja sve dok ih nisu preuzeli Japanci sredinom pedesetih.

Pojavom mangi i animea japanski umjetnici su pronašli način kako odgovoriti zapadnjačkoj invaziji na njihovu zemlju nakon poraza u Drugom svjetskom ratu.

Prototip

Prva manga o velikim robotima bio je Tetsujin 28, klasična priča Mitsuterua Yokoyame o znanstveniku koji radi na svom grandioznom projektu, superoružju za obranu imperijalnog Japana. Posao na projektu se produžio, a rat u međuvremenu završio pa znanstvenik na samrtnoj postelji ostavlja robota na korištenje svome sinu i to u svrhu očuvanja mira i reda.

Isti autor nekoliko godina kasnije crtat će i mangu Giant Robo, no na pravu opsesiju robotima morat ćemo pričekati do 1972. godine.

Robotomanija

Te godine legendarni Go Nagai zaludio je Japance mangom Mazinger Z na što su japanske TV stanice odgovorile serijskim štancanjem desetaka anime serija iste tematike. I dok su nogometni fanatici u Brazilu mogli djeci davati imena čitavih reprezentacija, u Japanu su morali donijeti zakon kojim se zabranjivalo djeci davati imena velikih robota.

Mazinger Z imao je fantastičnu priču inspiriranu grčkim mitom o Talosu, divovskom brončanom 'robotu' kojeg se najbolje sjećamo iz filma Jason i Argonauti (1963). U osnovi, Go Nagai se nije puno odmaknuo od 'znanstvenika na samrti i njegovog sina koji nasljeđuje superoružje' ali ovaj put je u pozadini bilo tajanstveno porijeklo robota i karizmatični zlikovci željni vladanja svijetom.

Odlazak u makrokozmos

Krajem sedamdesetih veliki roboti su evoluirali, ponajviše zahvaljujući novom serijalu Gundam, koji se neprekidno prikazuje na japanskoj TV još od 1979. godine. Do danas je snimljeno više od 30 serija s preko 700 epizoda, a Gundam franšiza zaradila je do 2008. Pedeset milijardi jena (480 milijuna eura). Roboti  Gundam su prvi put napustili zemlju i pošli u istraživanje i koloniziranje svemira, no više nisu bili glavni likovi mangi i anime serija.

Prvi put protagonisti postaju piloti koji njima upravljaju, ne više na daljinsko upravljanje, sad se u robota može ući i upravljati njime kao tenkom ili još bolje, kao svemirskom letjelicom.

Povratak u mikrokozmos

Prvi anime s velikim robotima na engleskom jeziku bio je Robotech, nastao često nelogičnim sklapanjem japanskih epizoda serije Macross. Iako nikad nije stekao popularnost Gundama, Macross je bio odskočna daska za, po mnogima, najbolji anime na temu velikih robota, Neon Genesis Evangelion.

Hideaki Anno je radeći kao animator na Macrossu dobio ideje za vlastiti projekt Evangelion. Njegovi roboti EVA razlikuju se od prijašnjih po biološkim komponentama; svaki robot EVA posjeduje zarobljenu ljudsku dušu, a samo pokretanje i mogućnosti stroja uvjetovani su kvalitetom interakcije pilota i robota na mikrokozmičkom nivou.

Suvremeni veliki roboti

Veliki roboti u mangama i animeima egzistiraju i danas tvoreći dvije velike grupe 'realnih' i 'super' robota; prvi žive u beskrajnim nastavcima Gundama, Macrossa i pojedinačnih TV serija, a ovi drugi dobili su izvrsnog modernog 'mecha' predstavnika u seriji Tengen Toppa Gurren Lagann.

Japanci time nisu zaokružili svoju opsesiju velikim robotima. Svaki veći grad ima barem jedan spomenik ovom fenomenu; u Kobeu možete pronaći golemi kip Tetsujina 28, u Osaki u službenom dućanu Gundam divovska šaka robota probija zid, a na tokijsku Odaibu ove godine ponovo je postavljen model Gundama u njegovoj punoj veličini od 18 metara.