CIKLOFIL

Pedalafest – prvi hrvatski biciklistički festival

21.05.2012 u 11:26

Bionic
Reading

Od 7. do 9. lipnja u Zagrebu će se održati prvi biciklistički festival na kojemu će uz biciklističke radionice i filmove, posjetitelji moći uživati u čitavom nizu zanimljivih predavanja te u panelima, izložbama i sličnim s biciklom vezanim atrakcijama

Pedalafest prvi je hrvatski biciklistički festival, koji se održava od 7. do 9. lipnja u najljepšoj zagrebačkoj kružnoj zgradi, popularnoj Džamiji. S punim pravom ovo se događanje naziva festivalom – posjetitelje naime očekuju biciklistički filmovi, radionice, predavanja, paneli, izložbe, koncerti.

Od predavača valja izdvojiti Marca van Woudenberga, nizozemskog biciklističkog stratega i konzultanta koji je najpoznatiji po svom siteu Amsterdamize.com, na kojemu promovira biciklističku kulturu. Na Pedalafestu će održati predavanje Bicycle Cultures Are Man-Made. Osim njega, na Pedalafestu će govoriti i popularni europarlamentarac Michael Cramer, koji već trideset godina u Berlinu prakticira život bez automobila i kojemu je bicikl prvo i najvažnije prijevozno sredstvo.

Julia Woelcher i Claudia Vorhauer govorit će o bečkoj kritičnoj masi, tamošnjoj bike messenger sceni te najpoznatijem bečkom green ventureu Heavy Pedals, dok će Florian Lorenz održati predavanje Bicycle urbanism and it’s potentials for Zagreb.

Od radionica je možda najzanimljivija SpokePov na kojoj će polaznici moći od biciklističkih kotača napraviti atraktivne LED zaslone, dok će oni manje ambiciozni vjerojatno pohoditi radionicu Ice cream maker na kojoj će naučiti kako biciklom napraviti – sladoled.

No festivalska priča je, dakako, mnogo šira – Pedalafest je također maska za ugodne razgovore o održivim gradovima, zelenim tehnologijama, biciklističkim startup tvrtkama, javnome prostoru, socijalnom poduzetništvu, putovanjima biciklom po svijetu, šarenim radionicama i čitavom nizu drugih tema. O njima će govoriti nezavisni stručnjaci iz područja urbane mobilnosti, političari, poduzetnici koji u svojoj djelatnosti koriste bicikl te likovni, filmski i konceptualni umjetnici.

U programskome dijelu posvećenom domaćim filmskim ostvarenjima koja se bave ili su u dodiru s tematikom biciklizma, festival će istovremeno poslužiti i kao prostor za afirmaciju mladih filmskih stvaratelja.

Detaljan program i kompletan raspored možete pronaći na www.pedalafest.org. Dostupne su i mobilne Pedalafest aplikacije (trenutačno samo za Android uređaje, dok se za iPhone čeka odobrenje Applea).

Pedalafest organizira udruga Sindikat biciklista, a Facebook event potražite ovdje.